Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Mince Habsburků » Slezské knížecí, církevní a městské ražby

Vykupminci.cz
Numisargo

Slezské knížecí, církevní a městské ražby

Moderátoři: jan322, Kucera, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Až mi ten zbídačený fufník dorazí domů, udělám lepší fotku ;)
Moderátor
pokud mas dobry scaner, oscanuj jen tu "95" ve vysokem rozliseni a to klidne na 4x, vzdy to otoc o 90° (kvuli stinum). treba to bude lip videt.
Moderátor
já bych 93 úplně nevylučoval
na té fotce mi přijde patrné toto - i když asi úplně obvyklý tvar číslice 3 to není ?

Obrázky:
Obrázek vložený uživatelem

také jsem zvědav na lepší fotky a rozluštění tajenky
Moderátor
Na 15 krejcarech Františka Ludvíka vypadá ta trojka takto

Obrázky:

Moderátor
Tak tady je ta grešle, ale na nic kloudného jsem nepřišel. Prostě mizerný stav.
Olivere, kdybys ji chtěl ke svým hokus - pokusům, je Ti k dispozici ;)

Obrázky:

Moderátor
A když už jsem do tohoto tématu napsal, tak ještě jeden příspěvěk.

Prohlížel jsem dneska net a natrefil jsem na nouzovou klipu města Vratislavi z roku 1645. Tyto měděné klipy byly raženy z důvodu nedostatku drobného oběživa, protože vratislavská mincovna produkovala ve 40. letech 17. století především dukáty a tolary určené k výplatě žoldu císařského vojska. Drobné mince sice byly raženy, ale ve velmi omezené míře.

Městská rada proto přistoupila k ražbě těchto klip známých v nominálech jeden a půl a tři krejcary. Jejich oběh byl omezen pouze na prostor uvnitř hradeb. Písmena A.S. a N.S., která se na nich objevují, značí obě vratislavská města, Staré Město (Alt Stadt) a Nové Město (Neu Stadt)

Obrázky:

« Poslední úpravu provedl(a) jan322 v 1. 5. 2013, 16:12. »
Moderátor
to je pekne a zajimave.

na hokus pokusy mi te gresle prece jen prijde lito, ale zkusil bych nejak "zviditelnit neviditelne" - takze prilezitostne muzeme poslat a zkusime zjistit neco vic

rad se na to kazdopadne podivam a pak by se videlo
Moderátor
Grešle mi líto není, ale taková klipa by se mi líbila. Třikrejcarová byla na aukci ČNS v Táboře v říjnu 2009 ;)
Grešli zapaklíkuju a pošlu. Samotného by mě zajímal obsah kovu a zda jde skutečně o grešli nebo půlkrejcar (i když ten rozdíl jednoho feniku se na obsahu asi moc neprojeví).
Moderátor
ok, uvidime, co se podari zjistit
Moderátor
Jeden zajímavý a nepříliš často se objevující kiprový 24krejcar. Město Svídnice, s tit. Ferdinanda II., r.1621 SK (Samuel Kirchner), Friedensburg-Seger 3601.
Zajímalo by mě, z jakého důvodu se na této ražbě objevuje sv.Václav.
Samozřejmě, byl patronem hlavního svídnického chrámu již od dob Karla IV. a jeho sńatku s Annou Svídnickou, objevuje se i na svídnickém groši z počátku 16.stol. Takže tato souvislost je jasná, ale proč právě v r.1621, kdy nejsou obrazy světců na těchto kiprových nominálech ve Slezsku obvyklé ? Může to být nějaká propagace - přihlášení se Ferdinanda II. k oblíbenému místnímu světci v době, kdy Slezsko stálo spíše na protestantské straně ? Jaká byla v té době konstalace v samotné Svídnici ? Na r.1621 připadalo shodou okolností jubileum nástupu Václava na knížecí stolec (921), otázkou je, zda se taková výročí tehdy vedla v patrnosti, nevybavuje se mě žádný podobný přííklad, který by se promítal na mincích.

Obrázky:

Moderátor
Svatí se běžně v protestantském slezském prostředí objevují i na jiných ražbách, např. sv. Václav a sv. Jan Křtitel na ražbách Vratislavi (až do roku 1559), sv. Kryštof na mincích z rychlebské mincovny.

Je možné, že Svídničtí zkrátka sáhli - městská mincovna byla uzavřena na jaře 1528 - po jim známém motivu ze svých vlastních ražeb z let 1505 - 1511. Pochybuji, že by si uvědomovali uplynutí výročí nastoupení sv. Václava na knížecí stolec.

Je zajímavé, že se sv. Václav objevuje převážně na ražbách z roku 1621, od roku 1622 došlo ke změně ikonografie, kdy sv. Václava nahradil portrét Ferdinanda II. a slezskou orlici městský znak. Tento fakt bych připsal centralizačním snahám císaře.
« Poslední úpravu provedl(a) jan322 v 4. 5. 2013, 12:53. »
Moderátor
ja o tom moc nevim, ale nasel jsem pri patrani docela si myslim pekny dokumnet a tak mi to neda se nedat na neho odkaz:

http://www.academia.edu/434446/Silesia_a_Pearl_in_the_Bohemian_Crown_Medals
Moderátor
Pěkný článek hlavně se spoustou hezkých fotek mincí (asi hlavně z NM), nedá se z něčeho poznat, kde byl otištěný ?
Moderátor
nasel jsem jen toto:

More Info: Uncorrected proof of catalogue entries in Silesia a Pearl in the Bohemian Crown, Praha 2006. Published book differs in details.

Je (byl) to katalog k teto vystave:

http://www.prague-spot.com/blog/article/304/silesia-a-pearl-in-the-bohemian-crown

a jedine se asi zeptat (urcite tam znate lidi lepe jak ja :) ):

http://www.nm.cz/Organizacni-struktura/Pracovnici-ve-vede-a-vyzkumu-1/PhDr-Tomas-Kleisner-PhD/
Moderátor
Už jsem tady dlouho nic nedával. Běžná mince, ale stav potěší :)

Knížectví Württemberg - Olešnice
Sylvius Fridrich (1668 - 1697)
VI krejcar 1674
Av. Poprsí knížete zprava
SYLVIVS FRIDERICVS DEI GRATIA DVX WIRTEMBERGENSIS TECCENSIS IN SILESIA OLSNENSIS
Rv. Slezská orlice
COMES MONTISBELLIGARDI DOMINVS IN HEIDENHEIM STERNBERG ET MEDZIBOR
Mincovna: Olešnice
Vardajn: Samuel Pfaler
Průměr: 26 mm
Váha: 3,00 g
Citace: Kopicki 6125

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Ty máš doma válcovací stroj, přiznej se! Šestikrejcar jako nový :twisted:
Registrovaný uživatel
Nedal jsi ho nedávno na prodej?
Moderátor
Dával jsem k prodeji horší kus. Tento zůstane ve sbírce ;)
Registrovaný uživatel
jan322 napsal
Dával jsem k prodeji horší kus. Tento zůstane ve sbírce ;)

Ani se ti nedivim... ;)
Registrovaný uživatel
Pokud se nepletu koupený nedávno v Aurei za 1900+% na limit... ;)

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
Trochu Tě opravím, Draku. Šel za 900 + poplatky.
Kromě něj mi ze Slezska přišla ještě tato stříbrná medaile z dílny vratislavského rytce Georga Wilhelma Kittela (1694 - 1769) k úmrtí Karla VI. a vstupu pruských vojsk do Slezska. :P

Obrázky:

Registrovaný uživatel
jo, díval jsem se že jsi medaili dostal levně za volačku ;)
Mám v bance ve sbírce stylem podobnou na třetí dobytí Prahy Pruskem, ale platil jsem ji tehdy mnohem více.

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
Před pár dny mi přišla z Polska kniha (Zloto czasów dynastii Jagiellonów), ve které je mimo jiné i kvalitní fotografie raritního kladského guldenu Ulricha z Hardeggu raženého v Kladsku (jsou známy tuším tři exempláře). Nechanický a Šafář ve své knize publikovali pouze perokresbu převzatou z Friedensburga.

Takže jen tak na pokuk, tuhle minci mít nikdy nebudu :mrgreen:

Obrázky:

Moderátor
Knížka stojí za úvahu, jsou tam pojednány i české zlaťáky Jagelonců ?
Moderátor
Ano, jsou jim věnovány tři strany. Ne všude jsou fotografie, zrovna v případě českých jagellonských dukátů (popsáno 14 kusů) je to půl na půl: fotky - perokresby. Za knihu jsem platil včetně pošty 700Kč

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... > »

Sběratel.com » Mince Habsburků » Slezské knížecí, církevní a městské ražby

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1