Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Mince Habsburků » Slezské knížecí, církevní a městské ražby

Vykupminci.cz
Numisargo

Slezské knížecí, církevní a městské ražby

Moderátoři: jan322, Kucera, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
kurňa.... nepletu se, že je to Zloty Stok, alias Rychleby ???? ... Také jsem tam byl ... Tamější zlaté doly opravdu stojí za návštěvu a polské pivo na rynku věru není špatné :D
Registrovaný uživatel
mincovna v Złotym Stoku ;)
Registrovaný uživatel
safra, hledal jsem to přes google a nestihl být první :(
Moderátor
kekule: nepleteš se :D Je to opravdu dnešní polský Złoty Stok, německy Reichenstein a česky Rychleby. V této budově byly raženy jak mince knížat minstrbersko - olešnických a lehnicko - břežských, tak ražby Viléma a Petra Voka z Rožmberka. Mincovna byla v roce 1620 v důsledku válečných událostí přesunuta do Olavy, ale ještě nějakou dobu zde pracovala prubírna. Pracovala tedy celkem více než sto let.

Takto vyhlížela budova mincovny v 18. století na kresbě Friedricha Bernharda Wernera (1690 - 1776). Nápis mennica na obrázku už pochopitelně přidal v malování nějaký snaživec :mrgreen:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) jan322 v 8. 4. 2014, 21:25. »
Registrovaný uživatel
nesmíš to hledat přes google, ale osobně si tam udělej výlet ... stojí to za to :)
Moderátor
no take jsem nebyl prvni, ale nasel sem to sam, zacetl jsem se bohuzel jinde, nicmene prikladam alespon pomerne dle meho nazoru zajimavy odkaz (pokud uz tu byl tak sorry):

http://zlotystok.salwach.pl/mennica
Registrovaný uživatel
Slezsko už je pro mě moc daleko na jeden výlet ... Navíc od té doby, kdy naší firmu koupili Poláci a postupně ji likvidují, je nemám rád a ani se mi k nim nechce jezdit ... :(
Moderátor
Vraťme se k mincím. Nový přírůstek do sbírky. Vidí se méně a je na něm dochováno původní postříbření ;)

Krnovské knížectví
Jan Jiří Krnovský (1608 - 1621)
Grešle 1611
Mincovna: Krnov
Mincmistr: Valentin Janus

Obrázky:

Registrovaný uživatel
jan322: tak ten je pěkný :-)
Mohl by mi někdo prosím poradit mincovnu u tohoto 3krejcárku? Mincmistra mám snad dobře.

3 krejcar 1612
Münsterberg-Olešnice
Karl II.
mincmistr Christoph Hedwiger

Obrázky:

Mincovnalo se v Olešnici. Mincovna pro minstrbersko - olešnická knížata byla otevřena v roce 1611 a pracovala až do roku 1623 :) Mincmistra máš dobře. Hák na cány a kolem dvě nebo tři hvězdy byla značka Kryštofa Hedwigera.

Víš co znamenají opisy? ;)
Registrovaný uživatel
Díky, napadlo mě, že by to mohla být Olešnice, ale přeci jen o tom vím málo, tak jsem se radši zeptal :) Opisy na averzu jsou jednoduchý, tam je mi vše jasné, ale strana s erbem je pro mě velká neznámá...

na reversu opis pokračuje: COMES GLACENSIS SVPREMVS CAPITANEVS VTRAMQVE SILESIAM
tedy: hrabě kladský, vrchní kapitán obojího Slezska

Ve Slezsku byl nejvyšším zástupcem panovníka vrchní slezský kapitán, neboli hejtman. Tuto funkci v 16. století většinou zastával vratislavský biskup, ale roku 1608, v době kdy se náboženská a politická situace přiostřovala, byl Rudolf II. na nátlak stavů nucen jmenovat slezským zemským hejtmanem právě Karla II. Minstrberského, který tento titul používal na mincích. Slezané za to uznali Rudolfa za svého panovníka a nepřiklonili se k Matyášovi, jak to tehdy udělali stavové na Moravě.

Co se týče titulu hraběte kladského, ten používali Poděbradovci až do vymření rodu, i když o Kladsko přišli už v roce 1501.
Registrovaný uživatel
tak tyhle zkratky bych asi luštil dlouho, díky za vysvětlení
S Rychleby jste neměli nejmenší problém, takže dneska pokračujeme dále. Má otázka zní stejně: v kterém městě se nachází budova, v níž byla ve třech místnostech umístěna mincovna? Napovím, že tento palác sloužil zároveň velmi často jako sídlo zeměpánů ;)

Obrázky:

« Poslední úpravu provedl(a) jan322 v 10. 4. 2014, 18:49. »
Registrovaný uživatel
tak tady mám jen neodbytný pocit, že jsem tu byl také ..... Pokud jsi to navštívil ve stejný den jako Rychleby, tak bych si tipnul na Nisu .... ale tentokrát si jistý nejsem :D
Moderátor
Mohl bys nechat taky něco uhádnout ostatní :D Ano, je to biskupský palác v Nise. Ale nebyl jsem tam ve stejný den, je to fotka dva roky stará.
Registrovaný uživatel
Nisa je krásná ... Jediné co mě tam trochu zklamalo byla pevnost .... čekal jsem něco na způsob Klodzka nebo Srebrne Gory ... a ano tam je taková malá pevnůstka .. :-)
Registrovaný uživatel
Trochu vám to tu oživím, síce ako som sa dočítal bežnou mincou.
Malo by sa jednať o 3 grajciar Karola Rakúskeho 1614 ale zaujímala by ma mincovňa.
Ďakujem.

Obrázky:

Moderátor
Nisa
Moderátor
Pah, je okurková sezóna a mince jako by zmizely. Jen náhodou se mi podařilo urvat tuto lehnicko-břežskou grešli s ročníkem 1670. Stav je sice bídný, ale lepší zatím nemám. Kristiánovy grešle se totiž vidí méně, než grešle Luisy z Anhaltu s ročníkem 1673, ty byly raženy v obrovském množství.

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Zdravím páni:)

Prosím o urcenie, príp. ocenenie tejto sliezskej razby. Nieje to moja salka kavy a dostal som sa k tej minci v konvolute iných razieb (uhorských).

Dakujem.

Obrázky:

Registrovaný uživatel
a este jedna minca na urcenie, prip. ocenenie. Dakujem:)

Obrázky:

Moderátor
První mince:

Těšínské knížectví
Alžběta Lukrécie (1625 - 1653)
Krejcar 1646 HL
Mincovna: Těšín nebo Skočov (jednu dobu se v obou mincovnách užívalo stejného označení mince)
Mincmistr: Hans Loss

Druhá mince:

Knížectví Lehnice - Břeh
Kristián Volovský (1654 - 1672)
XV krejcar 1664
Mincovna: Břeh
Mincmistr: Christian Pfahler

První kolem 300Kč, druhá cca 400 - 500. Záleží samozřejmě na nabídce a poptávce.
Registrovaný uživatel
Dakujem pekne, pomohol si mi:)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... > »

Sběratel.com » Mince Habsburků » Slezské knížecí, církevní a městské ražby

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1