Zdravím koplegy, kteří sbírají Novodobé Slobvensko. Chtěl bych získat Váš názor na níže zobrazené kousky. Jedná se o zkušební tisky, náhradní série, anebo je to nějaká uměle vyrobena rarita čio dokonce podvrh? Setkal se už s tím někdo z Vás anebo tyto vzácné ? série držel osobně v ruce ?
Obrázky:

O těchto slovenských Zetkách se už dlouho mluví, nikdy jsem je však neviděl na vlastní Bulvy. Teď ke mě dorazily obrázky , tak chci slyšet názor na jejich původ. Cenu jsem někde zaslechl, ale zdálo semi, že sním, tak to ani nebudu zveřejňovat. I proto to chci zde probrat. / počty kusů, pravost a td /.

Je to veľmi prozaický príbeh. V tlačiarni Giesecke & Devrient v Mníchove sa pri kontrole kvality sériou Z označovali vadné bankovky. Tieto nepodarky boli v ďalšej fáze nahradené bankovkami série A. Ale pravdepodobne niekto pri návšteve tlačiarne takéto bankovky odcudzil. Vzhľadom ktomu, že boli nerozoznateľné od platných bankoviek vylučujem možnosť darovania. Existujú nominálie 200 Sk a 5000 Sk viacej kusov. Nie sú to zákonné platidlá a nikdy neboli, takže skôr rarita.
Bankovky sú na predaj už pekných pár rokov a až nedávno uvedené dva kusy zmenili majiteľa za .... EUR (viem, ale nepoviem ako to už na Slovensku býva) a nový majiteľ sa ich pokúša so ziskom predať🙂
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.