Fidzi napsal/a:
A poslednýkrát k Zetkám - otázka neznie či existujú, pretože ony existujú. Otázka znie, či sme za ne ochotný zaplatiť 10.000 EUR/kus. Ale to si už musíme každý zodpovedať sám.😉
Tuto debatu sleduju z povzdálí, protože k ní nemám moc co říct (SR po 1993 nesbírám). Zdá se mi ale, že otázka nezní úplně přesně tak, jak píše Fidzi, ale spíš takto: jste ochotní zaplatit 10.000 euro za něco, o čem nevíte, co to vlastně je?
Upřímně řečeno, když budu chtít o násobky 10.000 EUR oškubat někoho, kdo věcem evidentně rozumí a má všech pět pohromadě (např. tráva, který toto vlákno začal), dám si hodně práce s tím, abych si vymyslel důvěryhodný příběh. Nebo si najdu bohatého hejhulu, který tomu sice nerozumí, ale násobky 10.000 EUR jsou pro něj pakatel. U něho je ale riziko, že když zjistí, že naletěl, bude chtít ty peníze zpátky - byť jenom kvůli uražené ješitnosti (takže je bude chtít zpátky poněkud tvrdě).
Z toho mi vychází, že to otázka ceny až tak moc není - opravdu jde o to zjistit, jestli to pozadí je nebo není reálně. Věřím tomu, že ty bankovky existují. Ale na začátku tohoto vlákna byl trávův dotaz:
trava napsal/a:
Chtěl bych získat Váš názor na níže zobrazené kousky. Jedná se o zkušební tisky, náhradní série, anebo je to nějaká uměle vyrobena rarita či dokonce podvrh?
Jaká je tedy odpověď? Je nebo není to uměle vyrobená rarita či dokonce podvrh? Jistě, trava (nebo kdokoliv jiný, komu to bylo nabídnuto) může vzít násobky 10.000 EUR a koupit. Za současného stavu poznání by mi to ale připadalo jako stejný projev inteligence, jako vybrat konto a jít si koupit řecké dluhopisy...

Fidži - jestli Z existujou a jsou pravé stejně tak jako to, že jsi si nakreslil návrhy slovenských bankovek (viz výše ty obrázky od Kováča), tak už snad ani nemám další dotazy🙂
Píšeš, že Z existují. Promiň, ale z vlastních zkušeností v notafilii věřím až věcem, které jsou ověřené a podložené. Takže jestli existují nebo neexistují beru zatím jen jako spekulaci.
Každopádně, i když jsou tu verze příběhů, které by nevymyslel spisovatel Brown nebo režisér Fincher, tak jsi zmínil jednu věc, ke které bych se ještě vyjádřil. A to, že nebyly nikdy legálním platidlem ==> v tom případě, i kdybych připustil, že se jednou ukáže, že existují (a promluví pan tajemný nebo někdo jiný) tak v tom případě by to skutečně nebyly bankovky, ale pouze něco na úrovni zmetkového nebo nepovedeného produktu z tiskárny G&D. A když by pa někdo řekl - chci 10.000€ za tenhle kus papíru, který měl být zničený v tiskárně ... pak by to byla dle mého mínění demonstrace demence toho, kdo by to koupil. Zatím se asi takový hlupák nenašel (když se to "prý" prodává už 3 roky).
btw - Fidži - otázky, které jsem k tomu příběhu měl někde v předchozích příspěvcích zůstaly stále částečně nezodpovězeny - nebylo by možné, abys to tedy probral s tím panem X, aby se k tomu relevantně vyjádřil? Nechci, aby napsal knihu, ale opravdu mi nestačí nějaká vágní vysvětlení na bázi lidového vyprávění ...

Dle mého názoru tyto Zetka mohou existovat, ale jsou to tisky odcizené z materiálů pravděpodobně z fáze schvalování tisků dodaných tiskárnou bance, ukradnuté některým z vyšších úředníků sedících praděpodobně v nějaké komisi na tomto jednání se podílející. Různých variant tiskových zkoušek se v této fázi výroby(řešení tiskárenské zakázky) tiskne více druhů a je zcela jedno zda je na číslovači 12345678 nebo cokoli jiného(jde jen o optickou stránku). Takže se nejedná o vydané bankovky či náhradní série, ale pouze zkusmé tisky, u kterých dle mého názoru není cena adekátní ani náhodou(o legálnosti nabytí nemluvě). Rozhodně bych zcela vyloučil pohádku o možnodti odcizení přímo v tiskárně. Myslím, že celá pohádka vznikla pouze pro případné kupující.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

jen vypíchnu a zastanu se případného kupce, moje malilinkatá sbírečka by potom nebyla nic jiného než demonstrace demence. Anebo vzpomeňme na Zaire (jako další případ papíru, který měl být zničen v tiskárně), ceny za něj v UNC nemají daleko k 10 000 EUR a jeho šťastní majitelé by se myslím taky ohradili proti tomu, že jsou dementní 😎
Za tiskovou zkoušku (české bankovky) bych třeba já dobře zaplatil

Jedno je isté - bankovka to nie je. 200 Sk, ani 5.000 Sk so sériou Z nikdy neboli oficiálnym platidlom Slovenskej republiky.
Ak tie série Z až tak moc niekoho trápia, tak by som sa možno skúsil spýtať p. Novotného ( e-mail je vzadu v jeho katalógu) . Určite ich do svojho katalógu nezaradil len na základe toho, že o tom počul od jednej babky na tržnici, alebo na burze. Keďže ich zaradil do svojho katalógu, tak má snáď nejaké dôveryhodné informácie z dôveryhodných zdrojov.
Fidzi napsal/a:
A poslednýkrát k Zetkám - otázka neznie či existujú, pretože ony existujú. Otázka znie, či sme za ne ochotný zaplatiť 10.000 EUR/kus. Ale to si už musíme každý zodpovedať sám.😉
Fidzi myslím, že tam je minimálne jedna, ale skôr dve nuly naviac.
Numizmat - aby to nakoniec nedopadlo tak, že si ich namiesto do bezpečnostnej schránky dá niekto do knihy ako záložku.

Srovnání s jinými příkladem: tiskové zkoušky, anuláty v jiných tiskových barvách Londýn. Tam je celkem jasné, co to je zač. Je to popsáno v literatuře a v článcích. Kdo to chce mít, samozřejmě musí zaplatit nemalou částku. Pokud to bude na prodej, i přes tu cenu se po tom zapráší. Podobný případ: zkoušky přetisků na 5.000 / 1920.
Slovenská zetka? Story a la jeden pán povídal a na prodej je ta vzácnost prý už tři roky...

nez jsem k tomu stacil neco dodat, tak se debata tak rozrostla, ze uz tady bylo skoro vse receno, respektive uz to nemam cim doplnit.
Myslim, ze majkl to ted shrnul velmi presne, jsou ruzne rarity v poctu 1-2 kusy, ale zrovna slovenske "Z" bych vzhledem k nedostatku informaci a zasadnim nejasnostem ROZHODNE NEKUPOVAL.

Brett napsal/a:
...
Ak tie série Z až tak moc niekoho trápia, tak by som sa možno skúsil spýtať p. Novotného ( e-mail je vzadu v jeho katalógu) . Určite ich do svojho katalógu nezaradil len na základe toho, že o tom počul od jednej babky na tržnici, alebo na burze. Keďže ich zaradil do svojho katalógu, tak má snáď nejaké dôveryhodné informácie z dôveryhodných zdrojov.
...
Katalog Novotného může být zkušenému sběrateli pouze k smíchu(ostatně to není ani katalog, ale soukromý obchodní ceník firmy) a informace v něm uvedené většinou nestojí ani za zlámanou grešli... 😮
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

btw - proč se tady dělaj takový tajnosti s tím, kolik zato ten prodejce chtěl? jako, že se tu tají jeho jméno, tak OK (nicméně i to nepřispívá moc důvěryhodnosti), stejně tak jako když se tají jméno toho člověka z NBS. Jak jsem psal - pokud tu nebude nějaké průkazné vyjádření (eventuálně nějaký důkazní materiál) už asi bylo vše řečeno a zatím to celé lze brát s rezervou.
A jak psal majkl - Londýnské zkusmé nebo ty z ABNCo. (byť jsou v jednom, dvou kusech) mají prokazatelný původ, je to doloženo z několika zdrojů, nicméně cena je pořád v nějaké hranici 1000 - 3000€ (např. ten Londýn - barevné variace s písmenem v rohu - tam je myslím jen 1 - 2 ks, to je jedno).
A pak se tu objeví, že nějaký pán X za částku deset tisíc/sto tisíc nebo milion € prodává kdovíco .... ano, aura tajemství může namlsat (a pán se pak může cejtit jako king, že má něco zajímavýho), ale ono když to ztratí to kouzlo a člověk se na to koukne realisticky - že takových zkoušek testů a kdoví čeho mohlo být kdovíkolik... to by mi fakt přišlo jak projev demence, za to tolik zaplatit.
A s tím Zaire - tam byla tisková chyba, ale bankovka byla platná (! velký rozdíl proti těm "Z" !) a obíhala - a její cena mi přijde adekvátní. Stejně tak jako např. toto:
http://numkon.cz/cz/eshop-polozka/karton-dvou-kusu-1000-kc-1993-anulatu-serie-a-00-000000-bankovni-vzor-cnb-aa000034-/19 => nějakých 6000€, proč by ne - a taky si dokážu představit, že bych si tohle koupil, pak bych to tady vybalil a tvrdil, že mi tenhle anulát vystřihnul guvernér Tůma někde támhle za bukem a že to je jedinečný a chci za desítky tisíc euro ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.