Bývalý riaditeľ emisného odboru NBS. Chcel by som, aby napísal o slovenských bankovkách knihu, pretože nikto o nich nevie viac. Ale poznáte to - dôchodcovia nemajú na nič čas🙂
Pripomína mi to jeden príbeh z majora Zemana "Tak Honzo, řekni jak to bylo!"🙂
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Fidzi napsal/a:
V tlačiarni Giesecke & Devrient v Mníchove sa pri kontrole kvality sériou Z označovali vadné bankovky. Tieto nepodarky boli v ďalšej fáze nahradené bankovkami série A.
- Nie sú to zákonné platidlá a nikdy neboli, takže skôr rarita.
Stále mi není jasná logika věci. Vytiskl se komplet arch (všechny etapy tisku), pak se zhodnotilo, že je něco špatně a teprve POTÉ se to opatřilo číslem + sérií "Z"? Proč?
Vzhledem k číslovacím strojům vylučuju, že se nezávisle vytisklo číslo a pak dodatečně se k tomu přitiskávalo písmeno.
A pokud by šlo o chybotisky, co je třeba na těchto dvou uvedených špatně? Barvy odpovídají, jednotlivé tiskové fáze jsou zastoupeny všechny - mohl by tak maximálně chybět vodoznak (ale to je i u běžnějech sérií "A").
A i kdyby to všechno bylo tak jak píšeš, tak nechápu tu vysokou cenu - nebylo to uvolněné (oficiálně), bylo by to něco jako tisk na zkoušku ... nevím, co by na tom mělo být výjimečného - potištěný papír (nedivím se, že pán nemůže prodat)

Tohle smrdí na sto honů. Asi ředitel emistního odboru NBS myslel na zadní kolečka a nechal si z titulu funkce vyrobit tyto suvenýry. To číslování a pak částečné přetištění černou barvou nedává smysl.
Tiskové archy prochází kontrolou po každé tiskové operaci. V případě nalezení vady byť na jedné ceduli se cely arch vyřazuje a ničí. Postrádám smysl vyřazené vadné archy speciálně očíslovat, pak číslo částečně přetisnout černou barvou, rozřezat a pak zlikvidovat. Na sto procent soukromá aktivita a suvenýrek na zbohatnutí pana bývalého ředitele. Proto moderní Slovensko specielně nesbírám, protože je tam moc takových podivných "rarit". Mám jen základní řadu nominálů, a to mi stačí.

Slovensko pro sběratele: prodej celých archů, přítisky a kdo ví co ještě dalšího...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.