Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Odborník na slonovinu nejsem, proto jen můj subjektivní názor. Podstavec s největší pravděpodobností není z mramoru, ale spíše z nějaké sádrové hmoty. A co se týče slonoviny, nikdy jsem takto flekatou slonovinu neviděl.
A pokud by to náhodou slonovina byla, tak ji prodat stejně nesmíte, jinak hrozí vysoká pokuta.
Adalbert

Materiál na první pohled rozhodně nevypadá na pravou slonovinu. Různé imitace slonoviny se začaly vyrábět už v 19 století - z kostí suchozemských či mořských živočichů či velryb, a plast/umělá hmota je známa již od poloviny 19 století..
Soška rozhodně nemá cokoli společného s dobou egyptských faraonů, nejspíš jde o nějaký suvenýr dovezený z Egypta v 50-70 letech 20 století.

Kdyby to byla slonovina, tak mate problem:
https://www.mesec.cz/clanky/mit-doma-veci-ze-slonoviny-bez-papiru-je-problem-i-kdyz-jsou-sto-let-stare/
Viz tez napr.
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-policie-stiha-seniora-za-prodej-slonoviny-artefakty-mel-doma-desitky-let-40436241
numismat@seznam.cz

Tak takhle bych to rozhodně nehrotil..
Weby jako novinky.cz jsou na úrovni Blesku - média, která denně chrlí stovky šokujících novinek (čtenost na prvním místě). Stáří slonoviny lze dnešními metodami celkem přesně stanovit. Děda obchodující se starou slonovinou dostal maximálně pokutu pár tisíc korun, ale rozhodně ne kriminál.
Zcela něco jiného by bylo, kdyby někdo obchodoval se slonovinou ne starší než řekněme 10-20 let.. takovýto gauner by si kriminál jistě zasloužil.
Já plně chápu a souhlasím s nařízeními EU omezující obchodovat i se starou slonovinou. Nárůst obchodování se starou slonovinou by jednoznačně vedlo i k obchodování s tou novou, což by znamenalo jen další vybíjení takových krásných zvířat, jako jsou Sloni jen pro jejich kly..

Pán sa ničoho báť nemusí, toto okolo pravej slonoviny ani len nešlo:-) Inak obchodovať zo slonovinou bežne môžete, ak dokážete preukázať, že artefakty pochádzajú z doby, kedy ešte neplatilo CITES. Mám tri kríže s Kristom zo slonoviny z konca 19. storočia a s obchodom nebol problém. Rovnako mám dosť mamutoviny, poznám rozdiely medzi slonovinou a mamutovinou a toto je len odliatok z nejakej umeliny. Podstavec nie je mramor, ale rovnako umelina.
Je to suvenír pre turistov, má cenu jedine pre toho, kto si ho ako pamiatku priniesol. Inak čo sa týka materiálov je to bezcenné.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.