Moderátoři: Admin, dejvy, smith

Profilový obrázek
dan_v

Uživatel

Zaregistrován:
30. 11. 2020

#11 4. 11. 2025 23:59:40
Dobrý den po pár letech bych se rád k tématu vrátil s prosbou o informace. Jsem právě u výročí založení KSč, kde je použit již nepoužívaný vzorec s textem specimen na aršíku 2205. Neporadí někdo, zda třeba filatelie starší časopisy někde o vzorcích, specielně čssr nepíší? ...

tento konkrétní "Vzor / specimen" byl vydán k výstavě poštovních známek SOCIFLEX Praha 1976 jako příloha výstavního katalogu, je to upomínkový nálepní list se známkami a aršíkem opatřeným dvouřádkovým výše uvedeným přetiskem - existuje přetisk v normální a převrácené poloze, náklad myslím cca 7000 ks... články nevím, toto je info z nějakých starších spec. katalogů co si tak pamatuji

Poslední úpravu provedl(a) dan_v v 5. 11. 2025 0:02:17
Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#12 5. 11. 2025 8:30:01

děkuji Dane,

tyto informace jsou obsaženy v katalogu 2015 a ve specializované příručce. o tomto vím.

sám mam 2 ks bločků s přetiskem vzorec. a pod ním specimen, pak mám více kusů pouze s nápisem specimen. o těchto soudím že jsou padělky.

ale zajímalo by mne jak v historii byly v naší zemi vzorky znamek pro Úpu označovaný, Kdy a jaké platily. je to významné zejména pro odlišení padělků těchto různých druhů padělků.

osobně považuji za zajímavé jen starší vzorce, tedy na znamkach ČSR, vůbec nemám tušení jak to bylo za protektorátu a pak pouze vím a mam kvanta vzorců ve formě kosočtverců. vzhledem k tomu, že takto označené znamky mám i v kompletní řadě pro Brd a Rakousko, soudím, že zde nějaká extra vyšší hodnota oproti znamce není...

i tak děkuji za odpověď a prosím znalejsi věci, třeba pošťáky, jestli by více neporadili.

hezký den

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Poslední úpravu provedl(a) koolabs v 5. 11. 2025 8:30:36
Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#13 6. 11. 2025 10:41:31

Specimen alias vzorec - jsem v obraze.

Poštovní muzeum mi obratem odpovědělo.

Pokud to někoho zajímá, v současné době označení specimen slouží jen pro propagaci, tedy soudím pro filetelistické účely.

Co jsem se domýšlel špatně- do centrály UPU se nikdy vzorce neposílaly. Pouze čisté známky.

A do třetice u soukromých známek si kpující může zaplatit / navíc/ vytištění dalších známek s přetiskem kosočtverce. No proč ne, když to je jen byznys.

Mne osobně to trochu zklamalo, jako biolog jsem se domníval, že u známek je vzorec něco jako u živočišných exponátů TYP, tedy označení, podle kterého se pak soudí, že všechny další druhy jsou stejné.

Takže vzorec je propagační tisk.

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#14 7. 11. 2025 5:36:01

a taky se toho ujmul průvodčí z tramvaje. Mě nebylo jasné, proč mám některé známky čssr děravé a on to cvaká těma svýma nůštičkama, vida...

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#15 19. 11. 2025 5:29:14

Specimen ve světě a katalozích. Na jiném vláknu zminuji katalog pro commonwelth a na jiném vlíknu se hovoří o známce s přetiskem ultramar. V katalogu Stanley Ginnonse je poměrně rozsáhle popsán význam specimenu v anglických teritoriích včetně uázky popisu a období užívání. škoda, že takové informace neobsahuje pro československo ani jeden z našich katalogu ruzných autorů.

.

Poslední úpravu provedl(a) koolabs v 19. 11. 2025 5:29:57
Profilový obrázek
xaverian

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2022

#16 19. 11. 2025 20:47:20

Portugal and Portuguese Colonies: The best known receiving authority specimen is the 'ULTRAMAR' handstamp applied either in violet or blue to UPU distributions sent to the Portuguese Ministry for the Colonies during the period 1895 to 1910. The Ministry received as many as 35 collections, the great majority of which were retained in Lisbon since only single, rather than quintuple or triple, collections appear to have been forwarded to each Colony. In 1982 an incomplete world-wide collection of specimens which had been distributed by the UPU between 1899 and 1942 was sold. Many items are as distributed by the International Bureau, but all those that had been circulated in normal unused condition and a few others bear a variety of protective markings. The earliest issues are handstamped “ULTRAMAR”, in 1925 “COLONIAS”, in 1927-31 “Especimen”, in 1932 “SPECIMEN”, in 1934-39 “SPECIMEN”, and in 1939-42 “AMOSTRA “. There is no doubt that this collection had been formed in a Portuguese Colony, almost certainly Angola.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.