Dnes jsem se setkal s výrazem "Šroubovací tolar". Je to mince složená ze dvou částí rub a líc a uvnitř je malba. Toto je výroba státní mincovny a nebo si toto upravovali podnikavci pro své potěšení. Bylo to děláno z oficiálních mincí ? a jakou mohou mít cenu? Vypůjčil jsem si dva obrázky.
Obrázky:
Obrázky:
ŠROUBOVACÍ TOLAR - DOTAZ
Stránka: 1
Autor | Příspěvek |
---|---|
#1 1. 5. 2013, 10:39
|
|
Registrovaný uživatel | |
#2 1. 5. 2013, 11:22
|
|
Registrovaný uživatel |
Já jsem se doposud setkal jen s takto šroubovacími US dollary a ty byly zhotoveny z pravých mincí.
Rozhodně to není práce mincovny. Jestli je tento z originálu nevím ale počítá že to nebude laciná záležitost. |
#3 1. 5. 2013, 11:33
|
|
Registrovaný uživatel |
ja mam srobovaci 2 kreuzer 1848 A
tu je nieco viac http://www.lovecpokladu.cz/home/sroubovaci-mince-hodne-neobvykly-nalez-detektorem-kovu-5694 |
#4 1. 5. 2013, 11:34
|
|
Registrovaný uživatel |
Nedovedu si představit, že by někdo tuto minci rozdělil na dvě části. Podle mne to muselo být v mincovně, ke se vyrazil rub a pak z další části líc a nějak se dvě půlky spojily.
|
#5 1. 5. 2013, 11:39
|
|
Registrovaný uživatel |
Jo, děkuji za informaci, ale z článku není jasné, jak a kdo to vyráběl. Na tehdejší dobu rozříznout minci na rub a líc, tak to si nedovedu představit ani v dnešní době.
|
#6 1. 5. 2013, 11:39
|
|
Registrovaný uživatel |
V podstatě se na to zničí dvě mince
je to odsoustruženo. « Poslední úpravu provedl(a) turtleoverhead v 1. 5. 2013, 11:41. » |
#7 1. 5. 2013, 11:51
|
|
Registrovaný uživatel |
to 10rubel1895 .... nepodceňuj tehdejší dovednost a technologie ... :-) .... dělalo se to z pravých mincí, obvykle na zakázku ve zlatnických dílnách .... obvykle to cenu zvyšuje, pokud se jedná o šroubovací tolar vyrobený z nějakého běžné tolarové mince .... na zahraničních aukcích se objevují celkem běžně ....
|
#8 1. 5. 2013, 12:48
|
|
Registrovaný uživatel |
muselo to byt z dvoch minci , logicky z jedneho kusu to nejde vyrobit.
a viem si predstavit ze pri niektorych druhoch sa uz v mincovni razili na to polotovary... _______________ ... Som tu deň a noc ... Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď http://sered-city.blogspot.com |
#9 1. 5. 2013, 15:08
|
|
Moderátor |
Jsem v životě o něčem podobném ani neslyšel, natož abych to viděl.
Co se člověk všechno nedozví ... |
#10 1. 5. 2013, 15:31
|
|
Registrovaný uživatel |
.... jinak jsem koukal na nový katalog Aurea ... a šroubovacích tolarů tam bude dražena celá sbírka .... (už vím, odkud kolega vypůjčil ty obrázky :-) :-) ... )
|
#11 1. 5. 2013, 16:05
|
|
Registrovaný uživatel |
V jednej dobe sa tieto mince robili kvôli tomu, že sa nemohli hrať karty o zlaté mince. Preto do medených šroubovacích dvoj grajciarov vkladali zlaté mince.
_______________ |
#12 1. 5. 2013, 18:47
|
|
Moderátor |
No nevim, proc by nehrali o normalni tolary v tom pripade?
|
#13 1. 5. 2013, 19:13
|
|
Registrovaný uživatel |
možno sa nemohlo ani o striebro, to neviem, ale tak mi to bolo vysvetlené. V skorších dobách tam maľovali alebo vkladali na papier maľované portréty a iné.
Vtedy sa to robilo do toliarov. Medené mali byť na hazard. _______________ |
#14 1. 5. 2013, 19:46
|
|
Moderátor |
tady je video s jednim peknym sroubovacim tolarem s vymennymi slidovymi obrazky:
http://www.br.de/fernsehen/bayerisches-fernsehen/sendungen/kunst-und-krempel/kunst-und-krempel-schraubtaler-100.html |
#15 1. 5. 2013, 20:24
|
|
Registrovaný uživatel |
Hezký večer. Ještě vědět, co si tam tak povídají.
|
#16 18. 9. 2013, 19:04
|
|
Registrovaný uživatel | |
#17 14. 5. 2024, 22:22
|
|
Registrovaný uživatel |
Pokud se jedná o šroubovací minci, měl by tam být závit. Má někdo fotku toho závitu? Nebo je to jenom na "zaklapnutí" To znamená uložení s mírným přesahem. Dejme tomu H/j, H/k? Nebo tak nějak? Díky za názor.
|
Stránka: 1
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1