Dobrý den, do rukou se mi dostal dokument asi z roku 1767, který je napsán na papíru s vodotiskem – asi poštovního úřadu. Dokument nebo dopis je opatřen v levém horním rohu nějakým znakem a na konci psaní je dokument opatřen pečetí a podpisy.
Jelikož jsem úplný laik, tak vás prosím o určení dokumentu, co je to za znak a za pečeť, popř. o co se v něm jedná a jaká by mohla být jeho případná cena při prodeji.
Předem děkuji. Luboš-
Obrázky:

Jé, to je mi nějak povědomý🙂
Papír s vodotiskem - je úplně běžná věc, jde o značku papírny. Spíš je unikát papír bez vodotisku.
Ten "znak" je tištěný kolek na jeden zlatý. Každý úřední spis byl označen kolkem dle výše sumy, o kterou ve spisu jde. Nejmenší byl kolek na 3 krejcary, pak se to stupňovalo podle určité taxy. Kolky ve zlatkách jsou méně časté, než v krejcarech. Tato obligace je konkrétně na 1000 zlatých.
Pečeť by měla být schwarzenberská, je ale bohužel nečitelná.
Případná cena při prodeji - koupil jste ji ode mě za 125 Kč plus poštovné. To je myslím běžná cena vzhledem ke stavu listiny.
No, nicméně jsem rád, že dorazila v pořádku.

:D Majitel asi doufal v okamzite nekolikatisicove % zhodnoceni🙂 ...

Majitel nedoufal několikatisícovém % zhodnoceni. Majiteli se dokument líbil a tak ho koupil dal do rámu a pověsil na zeď. Nyní by chtěl majitel vědět co se v dokumentu píše a jaká je jeho historie a popřípadě i cena. Majitel věci nekupuje aby je se ziskem prodával.

Tedy já Vám fandím a hlavně Vám věřím. Já nevím co se děje se sběrateli, kteří něco prodají a pak, když se kupující pídí po více informacích, tak ho obviní ze spekulace. To mi připomíná přísloví PODLE SEBE SOUDÍM TEBE😃 Ze slušnosti sběratele a prodávajícího jste vůbec neměl reagovat na dotaz zakladatele mimo informací k věci. Jednou jste prodal a tím to hasne, teď vás možná žerou brouci s otázkou ... neprodal jsem lacino ? Takové prodávající miluji 😞

Kmotr - nevadí. Já naštěstí vím, co prodávám (tedy co se listin týče). A jestli na tom někdo jiný případně zbohatne, je mi fuk.
Jsem rád, že to udělalo kupujícímu radost, na zdi to opravdu vypadá velmi vkusně. Nebo ty velké rozkládací vyhlášky našich panovníků, to je teprv lahůdka. Kam se hrabou obrázky z Ikey.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.