kmotr: Placate pate pres devate a mate v tom hokej. Tedy pokud jste si to zase nespletl. Paklize nekdo koupi nejaky artikl za urcitou cenu a kratce na to se pidi na sberatelskem foru za kolik by se to dalo prodat, tak si myslim je ma poznamka na miste. Jinak pro Vas klid - ja za svoji sberatelskou eru prazskych grosu jsem prodal mozna tak dva tri kusy. Cest praci.

Čest (i když se mi ten pozdrav nelíbí) ... ono je víc druhů sběratelů .. někteří sbírají jen svůj obor úzkoprofilově .... další sbírají vše staré a mají to , jako dekoraci bytu ... dalším sběratelům se líbí vše staré, mají to jako dekoraci bytu a zároveň ukládají peníze, protože je to lepší než je dát do banky, tam je zhodnocení peněz mizivé a dlouhodobé. To je možná příklad tazatele. Takže se mu něco líbilo a hodilo do stylově zařízené místnosti. Koupil to třeba z důvodu, že se mu to líbilo , zarámoval a pověsil ... teď se ptá, jakou to má cenu ... co je na tom špatného ? Neříkal, že to chce určitě prodat, ale mluvil o případném prodeji. Tento typ sběratelů zjistí cenu a když se mu případně naskytne koupě lepšího a cenově dražšího předmětu, jako investice, tak třeba prodá tři předměty na které se dotazuje a koupí za ty utržené peníze jeden vzácný. Ale tak to chodí i u normálních sběratelů ne ? Prodáte tři horší věci (v uvozovkách)začínajícímu sběrateli, který ze začátku jede na kvantitu a vy jako pokročilý si koupíte jednu minci, protože jedete ve sbírce na kvalitu. Takže tazatel možná koupil, líbí se mu to a teď se ptá jakou cenu to má ... třeba to dá časem dál a bude investovat do dražší věci ... Je to v podstatě spekulace a je jedno jestli za peníze, nebo výměnou předmětů ... jsme všichni sběratelé stejní v podstatě ... je to hon za lepšími a lepšími předměty ve sbírce nic víc.

Já sbírám svůj obor a občas se mi naskytne koupit s mým předmětem i předměty, který sbírá kamarád a tou koupí už dopředu spekuluji na výměnu. No a ne vždy vím reálnou hodnotu věcí, které jsem koupil z toho oboru sběratelství kamaráda. Takže ji chci vědět, abych to případně mohl vyměnit s kamarádem a tzv. netratil, protože ceny neznám a chci tu výměnu pokud možno fifty , fifty. Tak se tady zeptám, co je na tom špatného ?

kmotr: to co jste ted napsal nerozporuji a souhlasim s tim. Nicmene na puvodnim prispevku mi ten dotaz na cenu neprisel uplne na miste, resp. mi nedaval smysl, pokud kolega sam dokument kratce predtim koupil. V tom pripade je tedy odpovedi cena za kterou predmet ziskal, ne? Maximalne by mohl ocekavat, ze prodavajici byl neznaly a realna hodnota predmetu je x-krat vyssi. A pokud na dotaz odpovida sam prodejce tak to uz snad jinou nez usmevnou reakci ani vyvolat nemuze. Navic jsem to psal v nadsazce, coz u Vaseho prispevku tvrdit bohuzel nelze. Verim, ze timto jsme situaci vysvetlili.

Určitě a pokud jsem byl tenkrát trošku rejpavý, tak teď se na to dívám z odstupu a přijměte omluvu 😳
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.