Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Kolegové sběratelé, děkuji za diskuzi, za chválu aparátu a příznám se,nečekal jsem takový ohlas 🙂 . Ty písmena mě taky zajímaly a tak trochu jsem ten důvod tušil, ostatně co pamatuju,ještě v devadesátých letech, když jsme měli pevnou linku, tak na tlačítkovém telefonu byla ta abeceda taky. Bohužel už pevnou linku nemám takže ho zkusit zapojit nemůžu. Rozhodně to není novodobá replika, ta vypadá jinak 😉 . Takže mi poslouží už jen dekorativně. Stani : No první jsem si myslel, že to bude taky Siemens, rozdělal jsem sluchátko a tam byla Tesla, tak jsem pro jistotu oddělal spodek a jsou tam odlité značky přímo Tesla. Já ti to vyfotím a dám pak sem.

Ty tam máš Tesla.Ja mám asi nemecký.
"Kabeláž"je nová.Preto je možno funkčný..😉 Nezamýšľal som sa nad tým,pretože som si myslel,že je to novšie a má to tak byť.Tipoval som tak 60e
roky..Ale podľa typu značky by to mohlo byť dosť staré.Potom tam tie káble a šnúry nepatria.Reštaurovanie to so sebou prináša...Strýko (dobrý elektrikár),ktorý mi ho dal, spravil ako vedel..
-s-
Obrázky:

Ad môj "telefén") - áno, je to replika vyrábaná v Tesle. Nikde som nepísal, že je to originál z prvej republiky🙂
Ad písmena na ciferníku) - na týchto telefónoch nemohli mať význam pre vytváranie slov. Na ciferníku Tesly sa nachádza len 10 písmen z 26 základných písmen abecedy. To by ten ciferník musel vyzerať ako na telefóne v severnej Amerike, kde sa tento systém skutočne využíva najmä pre "toll free" numbers (zákaznícke linky zadarmo) napr. 1-800-TAXICAB, 1-800-GREATRATE, 1-800-MERCEDES, 1-800-RED-CROSS - zložitá číselná kombinácia sa zmení na ľahko zapamätateľný kód.
Na telefónoch Tesly to bola skôr ozdoba alebo pomôcka pre slepých.
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.