Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Starožitnosti » stribrne lzicky?

Vykupminci.cz
Numisargo

stribrne lzicky?

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Autor Příspěvek
Moderátor
Prosím, nikdo to neberte osobně. Ale příbory, omáčníky, kleště a předkládací příbory a další věci se z luxusních restaurací ztráceli již za RU i ČSR. V solidních hotelích to majitel věděl a číšník to musel vědět u štamgastů to bylo pro pocit toho, že něco porušili, tedy zákon, ono se to promítalo do ceny, nikdo neprodělal a všichni byli spokojeni.
Když doslova den ze dne zdražilo stříbro na 8 Kčs za gram tak to se do Klenotu, které to vykupovali nosili jiné věci. Jeden blbec se chlubil, že za stříbrnou pochvu k šavli M-1861 darovací dostal 8000 Kč, ale již bylo pozdě. Proto si to tak dobře pamatují. Myslím, že i pan Adalbert a starší numismatici si tu dobu připomenou.
Tak to nebylo nic proti dědečkům a babičkám, omlouvám se.
_______________
Registrovaný uživatel
Mily Adalberte, mily Altmane, vzdyt jsem to byla ja, kdo si udelal legraci ze svych vlastnich predku. Bylo to zertem a s usmevem, pro odlehceni tematu. Deda by se zasmal a sprdnul mne, a verim, ze i vy to berete sportovne a vse dobre, ano? :-)

A jasne, z restauraci i hotelu se ztrati temer cokoliv. Nekteri hoste to povazuji primo za svou povinnost, neco si odnest. To zdrazeni stribra - to bylo s menovou reformou?

Skautska lilie, a ja porad, ze ji preci znam! To bude dalsi skrin k protrideni, ach jo.

Mate neskutecne odborne znalosti, a je skvele, ze je na tomto serveru moznost najit pomoc. A co prosim znamena "chodit do archivu"? Treba bych take mohla, a tim si muzu spoustu dotazu dohledat i sama. Na internetu mi google nabizi veci jen omezene a vyhledavani neni vzdy relevantni. Porcelan si resim s Meissner Porzellan modrou knihou.

PS: ...ja jsem jednou omylem s jinymi vecmi patrne vyhodila asi 7cm dlouhy krizek vykladany ceskym granatem. Kdyz si ho nekdo takhle hloupe schova... Nezachranili jsme ho, bohuzel, prislo se na to pozde. Doted si to pamatuji a je mi to lito.

Punc na te jedine lzicce je Slovensky, trojuhelnik s cislici 5 a dvouramennym krizem nad pohorim (Krivan?)

Jo a - napsala jsem do Pribrami a poskytla pro web o FJF nase fotky toho skladaciho priboru :-)

Dobrou noc,
Registrovaný uživatel
Leisure, je to troška od témy, no tu je malá stať z internetu o najväčšej cenovej bubline, ktorá sa týkala striebra. V roku 1980 preto aj v Československu prudko zdraželo striebro. Samozrejme, že mnoho ľudí predávalo rodinné zbierky a starožitnosti vo vtedajšej obchodnej sieti Klenoty. S menovou reformou u nás to nemalo nič spoločné.

Bratia Huntovci zbohatli aj skrachovali na striebre

Začiatkom 70. rokov minulého storočia začala USA trápiť inflácia. Na rast cien tlačila najmä nákladná vojna vo Vietname a aj s tým súvisiaci rast vládneho dlhu. Situáciu nezlepšovali ani ropné šoky. Vtedy sa dvaja bratia (Bunker a William) z rodiny Huntovcov, ktorá zbohatla na ťažbe ropy, rozhodli ochrániť svoj majetok. Podobne ako mnohí investori dnes, rozhodli sa vložiť svoje peniaze do drahého kovu. Vybrali si striebro. V roku 1974 fyzicky vlastnili asi osem percent svetových zásob. Do svojich obchodov zapojili aj ďalších investorov. Koncom 70. rokov už vykúpili takmer všetko striebro na trhu a burzy začali panikáriť. Zmenili preto pravidlá a obmedzili množstvo kontraktov na investora. Bratia Huntovci si však nedali povedať a pokračovali v skupovaní striebra. V januári 1980 tak vyhnali cenu jednej unce na 50 dolárov (v roku 1970 stála zhruba 1,5 dolára). V tom čase dosiahol ich zisk 3,5 miliardy dolárov. Burzy pre vysokú cenu zastavili obchodovanie a cena začala postupne klesať. Bratia prichádzali každý deň o desiatky miliónov dolárov. Striebro sa do dvoch mesiacov dostalo na 10 dolárov za uncu a Huntovci minuli hotovosť. Keď bolo po všetkom, dlhovali bankám 1,5 miliardy dolárov.
« Poslední úpravu provedl(a) TONY-KK v 22. 9. 2020, 22:05. »
Registrovaný uživatel
Vážení přátelé sběratelé, děkuji Vám všem za milá slova, i za shovívavost při mých omylech. Samozřejmě jsem ani na 1 vteřinu nepochyboval o tom, že jde o pouhé nevinné škádlení, a tak k tomu po celou dobu této debaty přistupuji.
Náladu mám dobrou a doufám, že Vy ostatní také, neb život je krátký a sranda musí být atd.
Adalbert
Moderátor
Mimochodem, víte proč šlechta, pokud na to měla, jedla spíš ze stříbrného a ne ze zlatého (i kdyby na to měla)?
Moderátor
ano,. stříbro se používalo již ve starém Římě neb "hubí" bakterie. Je to správné pane profesora? :P
Pavle je to z mé strany vtípek
_______________
Moderátor
Je, študente! :) Akorát že tehdy o bakteriích nic nevěděli, ale tak nějak došli k tomu, že to je lepší pro zdraví. "Babské" zkušenosti netřeba zesměšňovat, ale je třeba rozlišovat od lektvarů s lejnem netopýra a provazem z oběšence.
Moderátor
Je to tak, na Moravě v každé studni je stříbrná mince možná do dnešních dnů.
_______________
Registrovaný uživatel
Pekny vecer vsem,

To Tony-KK: diky moc! Nastudovala jsem si https://www.investujeme.cz/clanky/stribrna-saga-dve-nejvetsi-bubliny/, takze uz vim, proc se lidove rika "zhuntovat". To musel byt mazec, uf. No, ja v te dobe tak asi ztracela zajem o dudlik, takze mne cele to minulo. Dekuji za edukaci :-)

To Altmann: myslite, ze nas ted pri covidu budou desinfikovat i stribrem? Do rousek uz ho davaji, brzo ho asi budeme nosit i na tlapkach, co rikate? A takova zubni plomba z Ag by mohla vdechnuty vir pekne porazit :-)

To Pavel III: slechta je pro mne zahada. Neslunila se. Slapala denne do schodu, bo musela mit pokoje nahore. Damy omdlevaly z nedostatku kysliku v korzetech. A ty snatky mezi pribuznymi..... nejak tomu jednani nerozumim.

To Adalbert: jasan, legrace ma byt :-) Vsak se tomu rika "koreni zivota"! A mimochodem, Vase znalosti jsou neskutecne - procetla jsem si i jine diskuse, ruzna temata. Kdyz byste si vcera nestezoval na oci, budu si myslet ze jste robot! (...asi stribrny :-)))
Moderátor
Šlechta se slunila a nejenže šlapala do schodů, ale jezdila na koni a cvičila se v boji. Ale je nutno rozlišovat mezi obdobími. V baroku se slunila jen místy (když si šlechtičny hrály na chudobu) a šlechtici meč povětšinou vyměnili za lejstra. Korzety, ve kterých se omdlévalo, přišly zase poněkud později. Sňatky mezi příbuznými už byla později tak nějak nutnost, protože všichni už byli příbuzní se všemi! ;)
Myslím, že relativně věrný obraz života šlechty ve své době předvádí seriál "Markýz de Bois Doré" (teď nevím, jestli to píšu dobře) a život chudšího šlechtice v době dřívější třeba film "Čest a sláva". Ona i šlechta byli celkem normální lidi, to až ve vrcholném baroku si, ale ne všichni, hráli na hodně nóbl. Je to obdobné i dneska. Jsou bohatí, kteří sice mají třeba i Audi, ale "nemají s tím problém" a jsou tací, kteří si hrají na kdoví co (třeba baba má DVA!! tituly), ale ve skutečnosti mají h****, hlavně v hlavě, a zasloužily by pořádných pár facek.
On takový šlechtic byl ve své podstatě podnikatel, ale v různých dobách musel i různě dbát na representaci, což nejednoho dovedlo k bankrotu (někdy stačilo, aby začal něco pěkného stavět, 3× po sobě se neurodilo, a byl průšvih). Prostý lid byl tohoto ušetřen a staral se o svý. No a někteří šlechtici byli hýřily, stejně jako dnes. I nějaký ten "H-systém" se občas našel.
Moderátor
Hlavně jsme chodili do válek to byl jeden z úkolů šlechty. V Anglii to platí stále> Harry létal vrtulníkem, jeho dědeček byl námořní důstojník, babička Alžběta pracovala jako řidička. Šlechta totiž měla i povinnosti. :roll:
_______________
Registrovaný uživatel
Jo,šlechta...
To mi vždycky připomene jak jsem před lety pátral zdali nemám mezi předky náhodou nějakého toho"fon".
Dostal jsem se k roku 1818,a zjistil jsem že kromě mne a táty se všichni jmenovali křestním jménem Tobiáš a byli bačové na Starých Horách.. ;)
Moderátor
Alespoň máš silné a zdravé kořeny... Šlechta byla po fyzické stránce slabá a zdegenerovaná...
Registrovaný uživatel
Lopez1506 napsal
Jo,šlechta...
To mi vždycky připomene jak jsem před lety pátral zdali nemám mezi předky náhodou nějakého toho"fon".
Dostal jsem se k roku 1818,a zjistil jsem že kromě mne a táty se všichni jmenovali křestním jménem Tobiáš a byli bačové na Starých Horách.. ;)

Ja som v našej rodine jedného objavil. V pivnici.
Fon Gramofon. Aj s rádiom... :)
-s-
Registrovaný uživatel
Do valek chodil snad kazdy chlap, nekde i zenske?
Moderátor
barbar napsal
Alespoň máš silné a zdravé kořeny... Šlechta byla po fyzické stránce slabá a zdegenerovaná...


Úsměvné...
Určitá degenerace se občas projevila u panovnických rodů, kde byl velmi úzký výběr. Nikoliv však u "běžné" šlechty jejichž příslušníci nebyli ničím omezováni - mohli uzavírat sňatky nejen v rámci království, ale napříč celou Evropou.

Jestli degenerace, tak spíše u poddanského/nevolnického lidu, jehož výběr byl omezen jen na nejbližší okolí v rámci vesnice/města, maximálně v rámci příslušného panství. Ještěže se do toho občas díky válkám přimíchaly "čerstvé" geny rabujícího a znásilňujícího vojska. Jinak by těch degenerátů, resp. jejich současných potomků bylo ještě více než teď...
Moderátor
Jak to? Mládenci si přece děvčata vybírali podle krojů - chodila-li v jiném kroji, bylo to dobrý, byla z jiné dědiny a byla určitá záruka, že nebudou mít debilní děti! :D

A krom toho, i ten panovník si, čas od času, našel nějakou tu Boženu z lidu, an prádlo u potoka prala. Nebo si ona vybrala, vhodným ústrojem, jeho?
Moderátor
zase ťápnu na minové pole. Cigánsko romské osady, kdys uzavřené před světem(dnes je to o kapánek lepší, šukali mezi sebou a jak to dopadlo? Nevíte, pozorně se dívejte. I pes musí mít rodokmen
_______________
Moderátor
Ale Pánové u podaných, nevolníku jak zde zaznělo, či běžného lidu jak chcete.Především záleželo na mnoha okolnostech a samozřejmě době... Je jasné, že odlehlé osady v podstatě i dnes příklad Rumunsko se to križilo mezi sebou..
Samozřejmě můžeme argumentovat pro a proti až do nekonečna..

Wjeme ja reagoval na příspěvek lopeze... Zpravidla bačové byli dobře živeni a měli dostatek pohybu i svobody a nemuseli dřít někde na poli do strhani těla.. Zpravidla to byli zdatní horalové.
Na rozdíl od většiny lenivych často,, vypasenych,, šlechticů..
Jinak u šlechty byly podobné podmínky jako u panovníků za vším byla moc a majetek, často se križili mezi sebou vzdálených rodin.

Jinak to co napsal Pavel o krojích a pochází to s filmu básnici zní sice trochu komicky, ale bylo to tak, i s tou Boženou s lidu :)
Zpravidla šlo však o nemanželské poměry šlechty s tím i nelegitimni potomci...
Asi tak pánové... ;)
« Poslední úpravu provedl(a) barbar v 25. 9. 2020, 11:20. »
Registrovaný uživatel
Ano,ano,barbare,souhlasím!!
Potomek zdatných horalů-dobře živený Lopez.....to zní dobře :P
Registrovaný uživatel
...trochu nám uniklo právo první noci! Tzn., jak my, nevolníci, tak i dobře živení horalové mohou mít předky s rodokmenem :-)
Moderátor
......bačové měli své ovečky.......... :mrgreen:
_______________
Registrovaný uživatel
Altmanne! Vy jedna jezinko kousava :-) :-) :-) Pobavilo :-) :-) :-)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Sběratel.com » Starožitnosti » stribrne lzicky?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1