Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Zajímavosti » Súboj Titanov

Vykupminci.cz
Numisargo

Súboj Titanov

Moderátoři: smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Moderátor
O veľkej, preveľkej vojne s nejasným koncom medzi dvoma velikánmi českej numizmatiky. Ach jo.. pánové. Pôvodne sa mi veru ani veľmi nechcelo k tejto téme nejako vyjadrovať, neskôr som aj dostal chuť, ale jeden z aktérov celej drámy Patason (srdečne pozdravujem) ešte nebol na tomto fóre registrovaný a preto mi pripadalo nejaké rýpanie sa do týcho záležitostí trochu nemiestne. Dnes, keď Patason sám nás vyzval, aby sme k danej téme zaujali vlastné (možno aj kritické voči jeho osobe) stanovisko, v krátkosti by som chcel zareagovať.
Faktická poznámka; predpokladám, že väčšina prítomných určite vie, o čom to tu vlastne hovorím. Nebudem tu rozoberať celý spor, skalní určite dobre vedia o čo ide a ľudia ktorí sem pozrú raz za dva mesiace keď potrebujú ohodnotiť 20 haliernik z r. 1984, sú mi v tomto prípade ukradnutí (bez urážky).
Cítim sa pomerne malý pán, aby som mohol do detailov rozoberať výsostne vedecké záležitosti sporu medzi Patasonom a p. Háskovou (pre krátkosť nebudem uvádzať tituly ani jedného z nich - nech je mi odpustené), chcem len na pár vecí poukázať, viac ako človek, ktorý sa do danej problematiky dostáva. Ešte raz opakujem, nie som odborník (ale nadšenec trošku nadupaný akou-takou literatúrou), ale za absolútneho "diletanta" sa taktiež nepovažujem.
Počin p. Háskovej a jej kolegov autorov v zmienených Numismatických listech je viac menej v poriadku. Dobre som chápal o čo ide a bral som ten článok (zastrešený menom p. Háskovej) ako niečo, s čím sa automaticky súhlasí. Súčasný stav môjho vlastného bádania ani náhodou nedovoľoval čo i len pomyslieť na to, že by niečo bolo v neporiadku. Patason mal iný názor, názor človeka ktorý danú tematiku roky študuje a navyše, a to je asi najdôležitejšie, pozerá na danú problematiku triezvymi očami. To je v dnešnej numizmatike skutočne asi to najdôležitejšie. Všetci viete o čom hovorím, dnes, už sa mi zdá, nie je numizmatika o minciach, štúdiu prameňov a hmotného materiálu, ale o "raritách". Patason sa oprávene pýta, ako je možné, že v takomto periodiku, že v časopise s takýmto menom, mohlo dôjsť k niečomu takémuto.
Patason správne poznamenáva, že samotné štúdium listinných prameňov nie je dostatočným garantom seriózneho vedeckého výskumu v tejto oblasti, aj keď je jednoznačne neopomenuteľným. Seriózna práca numizmatika sa musí zaoberať hlavne dochovaným materiálom (v tomto prípade mincami), ktorý je pre chronológiu alfou a omegou.
V tomto spore nie som fakticky na strane jednej, ani druhej. P. Hásková je kapacita medzinárodne uznávaná už niekoľko desaťročí, zdá sa mi však, akoby v poslednej dobe (alebo to už bolo dávnejšie?) uverila všetkej nekritickej chvále o svojom "poslaní" a "neomylnosti", ktorú práve (v úvodzovkách) vyčítala Patasonovi. Možno práve tu bol kameň úrazu; Patason je zrejme človek odhodlaný svoju pravdu tvrdiť aj spôsobom, na ktorý p. Hásková jednoducho nie je zvyknutá. Patasonove slová o diletantizme možno boli tvrdé (hlavne p. Hásková to nezvládala dobre), každopádne, myslím že práve tieto slová boli spúšťačom lavíny vulgarizmov a ohováraní, ktoré si podľa môjho názoru tak inteligentná, zrelá žena ako je p. Hásková mohla odpustiť.
Nie, v tomto prípade nejde o nedorozumenie, v tomto prípade ide o pýchu. Osobne mi je veľmi ľúto tohto sporu medzi dvomi inteligentnými ľuďmi, ktorých si veľmi vážim. Táto moja reakcia mi vychádzala plynulo z hlavy a tí čo ma poznajú vedia, že určite nemám záujem byť nejako okato na Patasonovej strane. Úprimne si želám, aby podobných sporov medzi numizmatikmi bolo naozaj čo najmenej, absolútne to neprospieva veci, ktorú máme všetci tak radi.
Registrovaný uživatel
abych řekl pravdu, nic o tomto sporu nevím, neboť mě jakékoli spory nezajímají. zkrátka jsem jen nadšenec pro středověk, zajímám se o historii od příchodu slovanů po r. 1520, čtu si o té době a sbírám mince z té doby :) možná je to laxní přístup, nevím, každopádně si nechci kazit sběratelskou radost tím, že má někdo nějaké spory, stačí, když mi ji někdy zkazí vysoké ceny mincí na aukru, kopie atd. kdybyste mě snad chtěli za tento pasivní postoj kamenovat, tak prosím, vezmu si štít :)
Registrovaný uživatel
Archy děkuju za názor, někdy, až na to budu mít trochu víc času, k tomu ještě napíšu detaily... Celý spor je vyústěním déle trvající "rivality", kdy dr. Hásková doslova žárlí na kohokoliv, kdo něco vybádá a opublikuje z oblasti její specializace, ale bez její kontroly. Celé to začalo, když jsem vydal Rubní značky... Když jsem poprvé za H. přišel se svojí teorií, řekla mi, že na žádné značny na groších nevěří. Během našeho rozhovoru jsem jí přesvědčil. Pak jsem dal redakci NL rukopis svého příspěvku o R zn. a přes rok se nic nedělo. Pak jsem se v publikaci Peníze v českých zemích do r. 1919 dočetl z pera dr. H. o značkách na groších a přirozeně jsem se začal bát, že si mojí teorii přivlastní. Vydal jsem proto rozšířenou verzi R zn. s pomocí známého, který má tiskárnu, sám a to dřív, než vyšel článek v listech a na ten článek jsem se tam odkázal. Od té doby mě dr. H. nemá ráda:-) Pak mi odmítala zpřístupnit nálezové fondy NM, nepěkně se o mě vyjadřovala a pod.... Je to složitý, ale víc možná někdy příště... Nebýt podobných sporů, mnohem lépe by se pracovalo. Na druhou stranu podobný spor kdysi mezi G. Skalským a V. Katzem přinels úžasné množství informací a pokrok v bádání o nejstarších českých mincích a... někde jsem čet, že se ti dva kvůli odlišným názorům dokonce fyzicky inzultovali na schodišti NM. Jenže ti dva diskutovali věcně a né osobně - snad proto, že oba nespoléhali jen na svoje profesní postavení, ale že měli k dané problematice skutečně co říct.
Registrovaný uživatel
patason: no jestli je to takhle jak píšeš, tak to od ní není opravdu hezké ... ačkoli historie zná takových případů jistě bezpočet i z jiných oborů (nejen) bádání. Rubní značky jsem četl a bylo to docela zajímavé téma, jen více takových knih, ale hlavně větší náklady takových knih, protože sehnat dobrou knihu o středověkých mincích je vcelku nadlidský výkon. Nejstarší č. mince od Cacha jsem sháněl přes rok a půl, než mi je prodal jeden numismatik z vedlejšího paneláku :D
Moderátor
Ja som mal ten dojem, že celé to bolo skoršieho dáta. Podobné náznaky som cítil aj v knihe Pražské groše Václava IV... Ono rivalita niekedy naozaj nie je na škodu, v tomto prípade si to však nemyslím. Napríklad rivalita medzi Lennonom a McCartneym nám dala asi to najlepšie z hudby. Patason, úprimne Vám prajem všetko dobré, vykašlite sa na rozbroje a toto fórum a píšte ďalšie publikácie, všetci na ne čakáme. :) O rok píšem diplomovku na tému "Pražské groše na Slovensku", tak budem potrebovať hŕbu literatúry. Nechcel by ste mi robiť konzultanta?
Registrovaný uživatel
No... ten spor hodlám ukončit publikací reakce v NL, která ale není konfrontační, nýbrž zcela věcně rekapituluje hlavní zásady teorie numismatické chronologie pro dobu grošovou... K tomu konzultantovi... pokud to myslíte vážně a souhlasil by s tím váš školitel, ujmu se konzultantství vaší práce velmi rád. BTW: na jaké škole, resp. fakultě a katedře budete práci obhajovat?
Moderátor
Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Filozofická fakulta, Katedra histórie. Veľmi pekne ďakujem. :)
Registrovaný uživatel
A máme po objektivním hodnocení Souboje Titánů. Ta korupce .... :twisted:
Moderátor
:(

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Zajímavosti » Súboj Titanov

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1