Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#31 14. 11. 2014, 14:10
To Fidzi: takze vlastne kdyz namaluju obraz a podepisu ho "Brozik" (zemrel 1901), tak mi muzou vsichni vlezt na hrb a nic nezmuzou? Protoze to jsi prave napsal ... Ono to neni zase tak jednoduche, jak se ti zda a Mincovna Kremnice, zvlast jako statni podnik, si taky nemuze delat co chce (i kdyz asi dela). Akorat nechapu jednu vec - a to neni nic vuci Slovakum - ze treba Ceska mincovna, jakozto soukroma firma, si to, co Kremnica, nedovoli ...

To není nič proti Čechom, ale Česká bižuterie Jablonec nemá možnosti, aby si niečo také dovolila...😉

Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#32 14. 11. 2014, 14:14

Fidzi napsal/a:

...
To znamená, že po roku 2040 si môže ktokoľvek voľne vyraziť číslovaný dukát 1923. Ale to nám už bude jedno, lebo náš hlavný problém bude prostata a nie dukáty🙂
Ak by sa mincovňa v súčasnosti rozhodla opätovne raziť napr. dukáty Leopolda I., tak jej v tom nikto nedokáže zabrániť. A nad protestami numizmatikov sa môže akurát pousmiať. 😎

Nevím jak v SR, ale tady by šlo o trestný čin podvodu, pokud by nebyly označované jako repliky.. číslovaný dukát 1923 může kdokoli razit už teď, pokud mu nebude vadit podvod, tak určitě nebude řešit autorská práva..
BTW všimněme si, že na medaili je letopočet 2014, tedy nechápu co se tu řeší, pokud si někdo myslí, že zrovna tohle bude mít v budoucnu vysokou hodnotu, nechť v tom utopí peněz dle libosti😁

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#33 14. 11. 2014, 14:26
Vis jiste, ze to tak je? EU to ted pred rokem ci dvema omezovala (a my bychom to meli prebrat autimaticky) a napriklad u hudby je to 50 let od vydani dila a to uz snad je v platnosti od tohohle roku. V USA to maji snad 90 nebo 95 let (jednou za cas se to vzdy prodluzuje, podle lobingu spolecnosti jako Disney a pod.🙂

Tovy súhlasím s tebou čo sa týka USA.
Pre ČR som vychádzal zo zákona č.121/2000 o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), Oddíl 6 – Trvání majetkových práv, § 27, odst. 1.
Pre SR zo Zákona č. 618/2003 o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon), § 21 Trvanie majetkových práv, odst 1.

Sent from my ZX Spectrum

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#34 14. 11. 2014, 14:33

Boh vie jak ma osetrene autorske prava kremnica, predpokladam, ze ked raz autor mince dostal zaplatene a podpisal zmluvy, uz mu do toho nic nieje, co z nametom mince spravi mincovna

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#35 14. 11. 2014, 14:53

jano7B9 napsal/a:

Boh vie jak ma osetrene autorske prava kremnica, predpokladam, ze ked raz autor mince dostal zaplatene a podpisal zmluvy, uz mu do toho nic nieje, co z nametom mince spravi mincovna

Jano to je logická úvaha, ale autorský zákon a logika sú dve absolútne rozdielne veci. Autori sú chranení lepšie než vymierajúce druhy. Skús si prečítať § 19 Právo na odmenu pri ďalšom predaji originálu diela výtvarného umenia... to ma dostalo. Alebo 7-krát sa objavujúca replika "autor sa svojho práva nemôže vzdať." Nerozumiem prečo by sa niekto nemohol vzdať svojho práva k dielu.😲 Hlavne, že sa SOZA a OSA darí...
http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/autorsky-zakon/

Sent from my ZX Spectrum

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#36 14. 11. 2014, 14:59

Verím ošetrené to bude transparentne len my nevieme ako?

Diskutovať môžeme donekonečna , pokiaľ niekto z užšieho výberu nezajde na naše fórum a nenapíše omáčku .

Ale dobre sa čítajú argumenty pre a proti.😃

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#37 14. 11. 2014, 15:03
jano7B9 napsal/a: Boh vie jak ma osetrene autorske prava kremnica, predpokladam, ze ked raz autor mince dostal zaplatene a podpisal zmluvy, uz mu do toho nic nieje, co z nametom mince spravi mincovna ...

Na jakekoliv dilo se uplatnuji dva prava - autorska a vlastnicka (myslim, ze se jim tam rika). Autorske pravo je pravo toho, kdo dilo udelal - proste jak namalujes obraz, budes vzdy jeho autorem i za 1000 let, jestli se dochova. To se nikdy neda zrusit ci na nekoho prevezt. Ale taky je casto jen virtualni a i kdyz ma k veci autorske pravo, tak to neznamena, ze nekdy z nej v budoucnu neco dostane. Dulezite je to druhe - jak zmeni vlastnicke pravo vlastnika, tak je uplne jedno, co se s tim nasledne udela.

Bohuzel u nekterych veci se bere v potaz i autorske (muzika, filmy, ..), ktere se prodejem vlastnickeho neomezi a vlastne jako by se "licencovalo" a nasledne se i dedi. Ja si myslim, ze je to dost nefer vuci jinym profesim - vemte si treba ucitele - dobry ucitel nauci deti, ktere to pak cely zivot pouzivaji a ma z toho jen mizerny plat. Kdyby tohle pravo platilo i na ucitele, museli bychom platit urcite procenta z vydelku prave jim, ze nas neco naucili🙂

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#38 14. 11. 2014, 15:15

Tovy: nekteri by nam naopak meli posilat splatky za to co nas neneaucili..😁

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#39 14. 11. 2014, 15:59

Domnievam sa autor sochy, obrazu, textu je niečo iné ako autor návrhu na štátne mince, bankovky tu platia asi trochu iné pravidlá.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#40 14. 11. 2014, 17:45

grofik napsal/a:

Domnievam sa autor sochy, obrazu, textu je niečo iné ako autor návrhu na štátne mince, bankovky tu platia asi trochu iné pravidlá.

Pravidlá určuje rovnako autorský zákon. NBS si kupuje výhradnú licenciu na realizáciu a použitie výtvarného návrhu a platí za ňu 2000€. Je to jednoducho dohľadateľné cez web NBS v časti Verejné obstarávanie.

NBS napsal/a:
Tento súhlas autora zahrňuje právo používať dielo akýmkoľvek spôsobom a na akékoľvek účely, najmä pre prípravu výroby a razenie mincí v mincovni, na ich emitovanie, predaj, na propagačné, zberateľské a publikačné účely, vrátane práva vyhotoviť rozmnoženiny diela na výstavné účely a práva udeliť súhlas na použitie diela orgánom a inštitúciám Európskej únie a ďalším tretím osobám. Privolenie použiť a šíriť svoje horeuvedené dielo udeľuje autor nadobúdateľovi na časovo neobmedzenú dobu a v neobmedzenom rozsahu.

Sent from my ZX Spectrum

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.