Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#51 14. 11. 2014, 20:29
To jano: ze TY nevidis rozdil mezi dukatem 1915 a touto blbosti neznamena, ze mezi nimi rozdil neni. Dukaty 1915 razi statni podnik, ktery si jednak nedela co chce, ale hlavne jde stale o platidlo.

A kremnica nieje statny podnik? To ze je fjI dukat zakonne platidlo neviem, aku ma hodnotu?
Fidzi - nemaj obavy a citaj diskusiu

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#52 14. 11. 2014, 20:47
To jano: ze TY nevidis rozdil mezi dukatem 1915 a touto blbosti neznamena, ze mezi nimi rozdil neni. Dukaty 1915 razi statni podnik, ktery si jednak nedela co chce, ale hlavne jde stale o platidlo.

Mincovňa Kremnica, štátny podnik (do 1995 Štátna mincovňa Kremnica, do ?1988 Štátna mincovňa n.p., do ?1950 Štátna mincovňa v Kremnici, predtým (?)Československá štátna mincovňa, predtým Mincovňa Republiky československej) je mincovňa v Kremnici, dnes štátna mincovňa Slovenska. Je to jeden z najstarších dodnes existujúcich podnikov a najstaršia dodnes existujúca mincovňa na svete. Kremnica získala privilégium na prevádzkovanie mincovne 17. novembra 1328 od uhorského kráľa Karola Róberta z Anjou.

Prvé razené mince boli razené podľa vzoru mincí z Florencie a nazývali sa florény. Neskôr sa začali volať dukáty.

Kremnická mincovňa razí mince aj pre iné štáty sveta. V roku 2008 začala raziť slovenské euromince.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#53 14. 11. 2014, 22:09
Dovolím si opět jednu poznámku, která byla již ve smazaném vlákně. Podstatný rozdíl je ve vydavateli. U prvorepublikových svatováclaváků jím byl stát. Dukáty oficiálně prošly sbírkou zákonů jako platidla (Zákon č. 200/1923.93 Sbírky, resp. 94/1929.35 Sbírky), tedy stát plně ručí za jejich hmotnost a ryzost 3,49g a 986/000. Novodobá medaile s letopočtem 2014 imitující svým vzhledem zcela prvorepublikový dukát žádným zákonem neprošla a jako taková "nemůže" být prodávána pokud není puncovaná. Mohlo by se jednat o podvod, protože nikdo neručí za ryzost - certifikát je jen canc papíru nevalné hodnoty, který toho mnoho snese... :-) Vydavateli medaile s letopočtem 2014 lze jen blahopřát ke skvělému marketingovému tahu a také k tomu, že našel bandu... napíšu raději investorů, kteří mu jeho investici do zlata, které nechal přerazit na medaile, značně zhodnotili... P.S.: Doslechl jsem se, že numismatickou veřejnost čeká (naneštěstí) pokračování v příštích letech... :-(

Krásně shrnuto, není co dodat.😎

Profilový obrázek
vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

#54 14. 11. 2014, 22:16

To jano: nepsal jsem, ze je to obezna mince. Je to investicni mince razena "pod hlavickou" statu, stejne jako treba pametni mince CR nebo SR (pletu-li se, opravte me).

To grofik: tvuj prispevek jsem nepochopil ...

Profilový obrázek
tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

#55 14. 11. 2014, 23:16

ta bublina splaskne skor nez sa stihne nafuknut.
tzv. svatovaclavsky dukat 2014 je momentalne na vzostupe, za 2000 eur...
to ma poser.

do roka a do dna sa po nom zlahne zem.
nech mu je ta zem lahka.

jacisin76@yahoo.com

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#56 15. 11. 2014, 06:40

to vassilij ; príspevkom bolo myslené len to , mincovňa Kremnica je stále štátny podnik preto sa domnievam , že nemôže robiť to čo súkromné firmy .

Nakoniec mincovňa razila viac mincí zo svojej histórie a dala do obehu od zamatovej revolúcie.

Osobne budem rád pokiaľ napríklad Svatováclavské dukáty budú vyhľadávané pamatné mince vo svete a budú sa raziť stále v Kremnici kde sa razili originály.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

#57 15. 11. 2014, 08:13

Pochybných ražeb svatováclavských dukátů v současné době není málo, přidávat k nim ještě tuto medaili je svým způsobem podřezávání si větve. Zařazením do "katalogů" Novotný a MaCh. mne nepřekvapuje... Stačí jeden telefonát (možná jedna sada za cenu materiálu - větší cenu to pro mne nemá) vydavateli katalogu. Vydavatel katalogu se rád zeptá jakou cenu chce vydavatel medaile do katalogu uvést... :-) Dáme to pěkně ke svatováclavským dukátům nejlépe hned za ně, ať to lidi co nejvíce zmate...
Díky těmto iniciativám se bohužel československá numismatika (po roce 1918) stává více a více nedůvěryhodnou...

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Profilový obrázek
Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2014

#58 15. 11. 2014, 08:55

Pořád dokola zde padají tytéž argumenty ze strany zastánců této nesmyslné ražby, neustálé nepochopení celého problému už je únavné. Ano, kremnická mincovna má svoji přebohatou historii, tím spíše mě zaráží, že se propůjčila k tomuto záměru, který ji dost dehonestuje. Každý zlatý předmět, není-li zákonným platidlem, musí mít řádný punc. Já bych za takovou ražbu nezaplatil ani cenu materiálu, protože nemám na základě čeho věřit, že je opravdu zlatá. Mince to není, punc to nemá a certifikátů si můžu na své tiskárně natisknout třeba tisíc, dokud mi nedojde toner. Být tam punc, je všechno v naprostém pořádku. Takhle je to nesmysl, navíc balancující na hranici zákona, ne-li už za ní. A lidi za to ještě platí! Kristovy rány! Spokojený prodejce si teď někde leží na pláži pod slunečníkem a ještě teď se chechtá a nevěřícně kroutí hlavou, že mu jeho záměr - obalamutit lidi - tak lehce vyšel. No nic, za peníze, které jsem ušetřil tím, že jsem toto nezakoupil, si můžu koupit něco mnohem cennějšího, třeba zprohýbaný dukát 1915 se stopou po oušku😉
P.S. Lidi samozřejmě mohou utopit své peníze, v čem chtějí, do toho mi nic není. Někdo je hází do hracího automatu, jiný kupuje československé dukáty 2014.

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#59 15. 11. 2014, 09:05

Lukas105s napsal/a:

Pořád dokola zde padají tytéž argumenty ze strany zastánců této nesmyslné ražby, neustálé nepochopení celého problému už je únavné....

Vysvětlení je jednoduché. Slováci jsou hrdí na svou mincovnu /věděl jsi že nejstarší na světě?😃 /, to je v pořádku, jsou na ni hrdi právem
ale jakmile se o ni někdo jen trochu otře, nastupuje slovenský nacionalismus a to pak jdou všechny rozumné argumenty stranou. 😃 😉

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#60 15. 11. 2014, 09:13

Slovenský nacionalismus se tu neprojevuje jen v souvislosti s kremnickou mincovnou, ale dost patrný byl i ohledně společnosti M&Ch. Nevím, proč si někteří zdejší Slováci připadají tak méněcení, že si tu musí léčit své mindráky a jsou tak citliví na jakoukoli (i objektivní, ale dobře myšlenou) kritiku. Nikdo jim nic přeci neupírá ... Navíc jsou to stále stejní lidé ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.