Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Hradčany » svetlo fialová 30h známka Hradčany

Vykupminci.cz
Numisargo

svetlo fialová 30h známka Hradčany

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, blazek007, doddie, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím všetkých.

Kombinácia zubkovania, ktorá sa ani v katalógoch neuvádza... Čo si o tom myslite?
11 1/2 x 11 3/4

Ďakujem.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ja si o tom myslím, že papier "pracuje". Vplyv prostredia: sucho, vlhko, teplo, chlad ... ;)
Administrátor
Proč ten první zoubek jde mimo zoubkoměr? Podle mého názoru nepřesně měříte. Tedy co se dá soudit z obrázků.
_______________
https://www.infofila.cz/ ... on-line magazín plný filatelie a sběratelství
https://eshop.infofila.cz/ ... eshop pro všechny sběratele
https://pomfila.cz/ ... eshop na filatelii, filokartii, numismatiku, notafilii, odznaky
https://www.worldphilately.com/ ... katalog - ceník poštovních známek
https://www.filokartie.cz/ ... on-line magazín plný filokartie
http://www.numin.cz/ ... on-line magazín - numismatika - notafilie
Registrovaný uživatel
Známka bola a je perfektne uskladnena ak sa to takto da povedať, a je perfektne rovná ako vyžehlena, a kedže som vedel ze budem konfrontovaný s bud meraním alebo prácou papiera, tak som nachystal tento snímok

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Admin.

Ďakujem za pripomienku, každopádne nemyslím si že či ten zub je vonku alebo vnútri tak to niečo na hodnote merania meniť. Teraz som to skúsil aj s tým zubom vnútri a výsledok je rovnaký.
Registrovaný uživatel
A este jedna vec, Perfomaster mi slúžil hlavne na potvrdenie merania vrchnej a spodnej časti perforácie (zubkovanie), ostatne hodnoty (práva a láva strana znamky) su pre mna nepodstatne a to hlavne ked nie su 10 3/4 alebo 13 3/4.
Registrovaný uživatel
Ak mi chce niekto tvrdiť, že cca 95 ročný papier za "svoj život" nezmenil prostredie a nebol vystavený rôznym vplyvom prostredia (prípadne kontaktu s rôznymi materiálmi) a nemohol tým pádom zmeniť svoj rozmer, tak je buď:
a) naivný
b) chýbajú mu základné vedomosti z oblasti fyziky a chémie.

PS: Ani americká ústava nie len tak pre nič za nič uložená vo vákuu a v sterilnom prostredí ...
Registrovaný uživatel
Brett "Ak mi niekto chce tvrdiť..."
nikto ti nic netvrdí, popísať vizuálny dojem zo znamky čiže ako vyzerá a v akom je stave nie je popieraním vplyvu času a klímy na nej a taktiež konštatovanie o veľmi dobrom uskladnení tej znamky.
Inými slovami, ak nemáš presné výpočty podľa vedeckého vzorca (typ papiera, z čoho je vyrobený , proces výroby, hrúbka, rozmery, použité farby, tiskova metoda a použitie Vs čas, tlak, vlhko, teplo, chlad, zemepisná šírka atd.) a to s mikro milimetrovým výsledkom (rozdielom), tak o tom nehovor! O mnoho rozumnejšie by bolo držať sa témy a snažiť sa byt nápomocný a konštruktívne odpovedať.

Vďaka.
Registrovaný uživatel
Měl bych dotaz na elektronické měření zoubkované 13. Ve své sbírce razítkovaných známek jsem zatím nenarazil na soukromou perforaci nebo jinou přepážkovou perforaci než jen HZ 11 3/4 (B). Takže předpokládám, že i ty máš většinou tuto perforaci. Když jsi je měřil elektronicky, tak většina byla určena správně jako B a tyhle zobrazené jsou výjimkou ?
Registrovaný uživatel
Zdravím.
SOftver je veľmi dobrý a veľmi presný (ked sa človek s tým naučí pracovať a dodrží doporučene postupy pre najpresnejší vysledok) ďalej to znižuje priamy kontakt so známkou a možné poškodenie znamky počas merania, ďalej ma nástroj na meranie kresby v mikro mm a výsledok spolu s poznámkami sa da uložiť ako aj vytlačiť.
Ale späť k Vašej otázke, tak ja mam asi 10 známok Hradčany a tie zubkované mi na cca 90% správne nameral (ak tam nechýbal jeden ci viac zúbkov alebo farba pečiatky ho nezmietla) a ja mam 13 3/4 x 13 1/2, 11 3/4, 13 1/2 x 13 1/2 x 13 3/4 x 13 1/2 a 11 1/2 x 11 3/4 a tu pri tej 30h mi softvér ukazuje 11 1/2 x 12 .
Registrovaný uživatel
Stefanos532.

Tu snímok obidvoch 30h Hradčany a ta prvá s pečiatkou K Vary, tak ma zubkovanie
11 3/4 a ked som ju porovnal s tou druhou 30h (Pisek), tak som si všimol že nie su rovnaké a preto som sa začal tej známke intenzívnejšie venovať a softvérovo merať a porovnávať...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Osobne každému, kto sa začne venovať meraniu perforácie známok ČSR I., odporúčam prečítať si brožúrku od pána Karáska: Zoubkování čs. poštovních známek (1918-1939). Konkrétne o zúbkovaní 11 3/4 na hodnote 30 hal pojednáva na stranách 31-33. ČSR I. zbieram pomaly 35 rokov a z toho som emisii Hradčany venoval minimálne polovicu. Už som to tu raz napísal. Ak si zberateľ osvojí informácie, ktoré uvádza Karásek ako ktoré zúbkovanie vznikalo, čo malo vplyv na jeho rozmer atď. a pridá k tomu náležitú prax v meraní, zistí, že najlepšou pomôckou pre meranie perforácie čs. známok vôbec je zúbkomer, ktorý vyrobil Strojobal o. p. Č. Budějovice.

Skúšal som aj rôzne iné metódy merania zúbkovania a obzvlášť merania na báze digitálnych technológií boli veľmi mätúce a zavádzajúce.

A ešte jedna pripomienka k diskusii. Za 35 rokov aktívnej filatelie sa mi ani raz nestalo, že by som pri meraní zúbkovania nejakú známu poškodil a to môžem úplne zodpovedne povedať, že mi za tie roky zúbkomerom prešli státisíce známok.

Možno sa k tejto diskusii vyjadrí Zoubek. Myslím si, že väčšieho odborníka na túto nominálnu hodnotu toto fórum nemá.
« Poslední úpravu provedl(a) doddie v 23. 10. 2016, 9:33. »
Registrovaný uživatel
Zdravím všechny na fóru a jenom potvrzuji co napsal Doddie.Sbírání známek se věnuji asi stejně jako on a známka která mě potrápila nejvíc,je právě 30h Hradčany s jejím zoubkováním a rovněž s určováním ZP. Publikace od p.Karáska ohledně zoubkování uvádí dostatek informací, aby sběratel pochopil problematiku.U této hodnoty rozměr zoubkování hodně kolísal. Také velikost perforačních otvorů/tedy průměr/se hodně měnil. Důležité je vždy hodsnotit všechny 4 strany známky.Důležitá je shoda protilehlých stran u ŘZ a horní a dolní strany u HZ.Vyjma tedy odchylného zoubkování J a K,kdy byla spodní řada doperforována na jiném perforátoru.Měřená známka tedy může vykazovat odchylku v perforaci co do velikosti,ale to samé se musí projevit právě na protilehlé straně.Zase jsme u problému studia literatury.Stále hledat zdroje vědomostí.
Osobně nemám moc rád hodnocení známek po internetu.Některé věci jsou zřejmé na první pohled,ale ostatní je nutné známku vidět přímo.Také přiložení dvou známek shodnou stranou je pro rychlou orientaci dobré.
Dalo by se toho napsat ještě hodně.Závěrem snad mohu jen říci,že známek s takovouhle perforací je velice mnoho. Zoubkování D takovéto odchylky nemá,či nevykazuje.
_______________
Mluv jen tehdy je-li to lepší jak mlčení.
« Poslední úpravu provedl(a) doddie v 23. 10. 2016, 9:28. »
Registrovaný uživatel
Podle výsledků elektronický přístroj nerozlišuje mezi hřebenovou a řádkovou perforaci ? Hz 11 3/4 (B) se dříve značila 11 1/2 : 11 3/4 a podle Karáska bývá pro sběratele nejtvrdším oříškem (viz výše uvedená kniha), kde je podrobné vysvětlení. Zároveň v tiskárně měly jen pár perforovacích strojů, přehled jejich perforací najdeš třeba v Monografii č. 1.
Registrovaný uživatel
Na ukázku známka s HZ 11 3/4.Je to ZP 96/I,kde spodní strana byla doperforována
řádkem 11 1/2.Perforace je posunuta od hřebene.Kdyby se jednalo o prodloužený hřeben,musela by perforace horní a dolní strany souhlasit bez ohledu na odchylku velikosti.Důležité je také rozpoznání ZP.Protože jedině u spodní řady známek můžeme nalézt HZ+ŘZ.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
_______________
Mluv jen tehdy je-li to lepší jak mlčení.
Registrovaný uživatel
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem za odpovede, rady a komentáre, špeciálne Zoubek(ovi)-05 a Doddie(mu)
Registrovaný uživatel
doddie + Zoubek, tak toto je vysoká škola filatelie :roll:
Moja poklona!
Registrovaný uživatel
Posielam este zadnú stranu + detail obidvoch (horná časť) na pozícii 11 1/2

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ještě malý dovětek.Osobně si myslím,že je dobré změřit zoubkování jak podle vrcholu zoubků,tak i pomocí středů perforačních otvorů.Zoubky mohou trochu klamat vlivem utržení známky.U PO tomu tak nebude.
_______________
Mluv jen tehdy je-li to lepší jak mlčení.
Registrovaný uživatel
Ještě existuje jeden způsob měření zoubkování - pomocí obyčejného měřítka. Perforace 11 1/2 znamená, že na dvou centimetrech musí být 11 a půl zoubku (nebo 11 a půl otvorů). Pravítko se přiloží do středu vrcholu a odečtou se perforační otvory do vzdálenosti 2 cm (nebo do středu perforačního otvoru a pak se počítají zoubky do vzdálenosti 2 cm). Ovšem z posledního obrázku je skutečně vidět, že známka (raz. Písek) má zoubkování 11 1/2 a odlišuje se.
Registrovaný uživatel
Ďakujem Vám Zoubek-05 a riadil som sa podľa Vašich rád a tu je výsledok merania vrchu a spodku ( na všetky spôsoby), a musím sa vás opýtať, či to robím správne?

Ďakujem

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Dobrý večer, zoubkování J ? Děkuji za pomoc, Hradčany se asi nenaučím.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Dobrý večer.

To si netrúfnem odhadnúť ale verím že fundovanú odpoveď budú mať Zoubek-05, Doddie a Stefanos532.
Moderátor
To OskarOto: Nie.

J. Karásek: Zoubkování čs. poštovních známek (1918-1939). Zúbkovanie 11 3/4 na hodnote 30 hal str. 31-33.

Ps: Fakt je to tak ťažké dať si tú námahu a prečítať si aspoň dve strany z publikácie a pozrieť zopár ilustračných obrázkov ???
Moderátor
Jožko máš svatou trpělivost ;) Pánové! Opravdu ve filatelii základ kvalitní, léty prověřená literatura. Ušetří vám to zklamání a na druhou stranu zase mezi filatelisty ukážete znalosti!

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 > »

Sběratel.com » Hradčany » svetlo fialová 30h známka Hradčany

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1