Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Faleristika » Tablo dekorací, zajímavá medaile RIF

Vykupminci.cz
Numisargo

Tablo dekorací, zajímavá medaile RIF

Moderátoři: Altmann, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Kolegové, kamarádi I ostatní, před nedávnem jsem do sbírky pořídil zajímavétablo s vyznamenáními po veteránu obou světových válek. Je zajímavé samo o sobě (účastnil se bitvy u Verdunu, mimo jiné), faleristicky je zajímavá medaile s citací ve tvaru šesticípé hvězdy. Troufám se tvrdit, že zejména začínající sběratelé tuto dekoraci neznají, tak jsem k ní sepsal malé povídání.
Užijte si to, tablo už mi zdobí kancelář a každý, kdo přijde se u něj zastaví. A je I dokladem toho, že podepsáním příměří v roce 1918 válečné operace zdaleka nekončily, zkrátka nositel dekorací toho zažil na několik lidských životů. Doslova a ne pejorativně, čest jeho památce!
A jen tak na okraj, pozdrav panu Altmannovi za jehozáslužnou činnost zde :-) J.

Medaile za kampaň RIF

Počátkem 20. století bylo Maroka rozděleno coby protektorátní území mezi Španělsko a Francii. Část území se nazývá Rif, kde žily kmeny, které, ač Maroko bylo vesměs muslimské, odolávaly zdatně islámu a existovalo zde náboženství založené na uctívání duchů vod, lesů atd.

Zdejší sultán byl sice podřízen španělskému králi, ale šlo spíše o formální záležitost, bojovné kmeny si v tomto území dluho uchovávaly nezávislost. Pohoří Rifu byla dlouho neprozkoumána Evropany, obecně, zdejší Berberové byli nepřátelští jak k Arabům, tak k jiným cizincům, které zpravidla při vniknutí na jejich území pozabíjeli.

Později byla na území Rifů objevena ložiska železa a bylo započato s těžbou. Stejně jako tolikrát v historii, místní obyvatelé byli vytlačováni, na ziscích z těžby neměli podíl, což vedlo k jejich stupňujícímu se odporu k těžbě v oblasti.

V roce 1909 již Španělsko nebylo světovou koloniální velmocí, naopak, v minulých dvaceti letech ztratilo většinu svých kolonií a jednou z posledních bylo Maroko. Proto v roce 1909 začíná tlak na Rif. Armádu Rifu vedl Abd el Krim, jeho armáda měla cca 6-7000 mužů. Celkově se však přidávali i muži z kmenů, tedy obecně se uvádí, že v době vrcholu této války mohli mít povstalci až 80000 mužů, avšak tito nikdy nebyli shromážděni či organizováni najednou.

Tedy od roku 1909 se Španělé snaží zajistit si vliv v oblasti a podmanit si vzpurné oblasti. Inspirují se francouzskou Cizineckou legií, sledují její taktiku v Maroku a Alžíru.

Postupně budují pevnůstky a vojenské posty a rozšiřují ovládané území. Krim odesílá španělskému veliteli memorandum, aby území ovládané Španěly nerozšiřoval za řeku Amekran, což není respektováno a 01.07.1921 je španělská armáda poražena povstaleckými silami. Povstalci se dostávají až k Mellile a španělské síly mají ztráty ve výši 8-20000 mužů dle různých autorů. Během roku 1921 Španělé přicházejí o vše, co získali od roku 1909. Chybou Krima bylo, že v době vítězství nezaútočil na město Mellila, kde bylo pouhých 14000 španělských vojáků. Španělé ihned začali s přepravou nových kontingentů, brzy počet vojáků v Mellile dosáhl počtu 36000 mužů a začínají zpátky dobývat ztracená území. Během těchto operací jsou jimi užívány chemické zbraně…

Zde je nutné poznamenat, že tato válka polarizovala španělskou společnost, a to na příznivce opuštění Afriky a na druhé straně na tvrdé zastánce její postupné kolonizace.

V roce 1924 Francouzi vybudovali předsunutá postavení v oblasti Rifů, došlo k jejich napadení, což si vyžádalo život 1000 mrtvých, 3700 zraněných a 1000 pohřešovaných Francouzů.

Francouzi odpověděli rychle – dorazilo na 160000 vojáků, mezi nimi Senegalci, Alžířani , Marokánci a nakonec i pověstná CL. Španělských vojáků zde nyní bylo kolem 90.000 – početně dohromady s Francouzi značně přečíslili vojáky Rifů.

Finální útok začal 8. května 1925 – 123000 vojáků spolu se 150 letadly útočilo na 12000 Rifů. Operace byla obojživelná, vedená podle zásad moderní války; Krim se později vzdal francouzským silám.

No a nebylo by, aby se zde neangažoval někdo z Německa – za použitím bojových plynů lze vysledovat Hugo Stoltzenberga, chemika, který je spojován s aktivitami německé vlády na tomto poli ve dvacátých letech. Právě on založil poblíž Madridu Španělskou národní továrnu na chemické produkty. Hořčičný plyn zde vyprodukovaný byl užit podruhé v roce 1924 během rifské kampaně. Stoltzenberg později získal španělské občanství.

Plyn byl shazován v bombách, udává se, že během kampaně létalo 127 letadel shazujících kolem 1680 stokilogramových bomb s plynem každého dne (není ale zřejmé, po jakou dobu plynové útoky trvaly). Užíván byl fosgen, difosgen, chlorpikrin, yperit…

Tato kampaň rozdělila Španělsko, později vedla k revoluci a nástupu generalissima Franka…

Za tuto „mírovou“ kampaň vydali Španělé medaili, je ve stříbře a je to právě ta RIF medaile. Spolu se Španěly jí dostávali Francouzi, nevím o tom, že by jí měl někdo z Čechů z cizinecké legie, ale mohli bychom být překvapeni.

Medaile je ve stříbře.

Doslova se jedná o Pamětní vojenskou medaili za kampaň RIF (Severní Maroko) proti Berberům. Medaile byla založena v roce 1927, udělována Španělům a Francouzům za tažení 1909-1927. NA reversu přibližně napsáno: Španělsko, vždy schopné činů pro civilizaci, věnovalo tyto Maroku se svatou krví svých synů a zlatem jeho bohatstvím. Triumf jeho zbraní a kultury a jeho metod jsou základem tohoto velkého vítězství humanity.
Co dodat? :-)

Zajímavá medalie, nevím, jestli jí někdy dostal nějaký z Čechů slouřících v CL, stálo by to za průzkum, nedivil bych se tomu, někteří v Maroku byli, např. i otec spisovatele Oty Pavla...
Registrovaný uživatel
Ještě obrázek :-) J.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ještě detail medaile RIF z jednoho aukčního serveru.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Myslím, že náš kolega a přítel si zaslouží poděkování. Možná se Vám zdá tato oblast vzdálená, ale o to více je zajímavá. Možná, že se někdo připojí a zpracuje nám něco podobného.
Registrovaný uživatel
K předmětné medaili existují i miniatury. Tyto na rozdíl od jiných "koloniálek" francouzské provenience nejsou tak kvalitně zpracovány. Ale i tak se jedná o pěkné doplnění "velké" dekorace.
« Poslední úpravu provedl(a) jindrichk1 v 13. 7. 2020, 18:07. »
Moderátor
Obrázky ze sbírky pana kolegy jsem jen přiložil.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Faleristika » Tablo dekorací, zajímavá medaile RIF

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1