Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#21 26. 10. 2014, 08:03

Mince raného středověku jsou fajn, k nim si můžeš načíst spoustu literatury, zde malý výběr:

K určování našich denárů a brakteátů (typologie):

František CACH, Nejstarší české mince I., Praha 1970.
František CACH, Nejstarší české mince II., Praha 1972.
František CACH, Nejstarší české mince III., Praha 1974.
František CACH, Nejstarší české mince IV. Dodatky, Praha 1982.
Jan ŠMERDA, Denáry české a moravské, Brno 1996.
Josef PAUKERT – Jan VIDEMAN, Moravské denáry 11. a 12. století, Kroměříž 2009.

Odborné knihy o denárovém období, např::

Jarmila HÁSKOVÁ, Chebské mince z 12. a 13. století, Cheb 1972.
Jarmila HÁSKOVÁ, Úvod do problematiky českého denárového období, Praha 1978.
Michal LUTOVSKÝ – Zdeněk PETRÁŇ, Slavníkovci. Mýtus českého dějepisectví, Praha 2005.
Zdeněk PETRÁŇ, První české mince, Praha 1998.
Sborník I. numismatického symposia. Brno 1966.
Sborník II. numismatického sympozia. K problematice moravského mincovnictví 13. století, ed. Jiří Sejbal, Brno 1976.
Denárová měna na Moravě. Sborník prací z III. numismatického symposia 1979. Ekonomicko-peněžní situace na Moravě v období vzniku a rozvoje feudalismu (8. – 12. století), ed. Jiří Sejbal, Brno 1986.
Emma regina – civitas Melnic, eds. Jan Kilián – Luboš Polanský, Mělník – Praha 2008.

... a desítky článků v Numismatickém sborníku, Numismatických listech a dalších časopisech. Některé z těch knih se dnes dají sehnat lehce, jiné už jsou rozebrané a shání se hůře. Myslím, že když si to všechno seženeš, budeš mít pár let po večer co dělat a na nějaký pokec s kolegou nebudeš mít ani čas 😆

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#22 26. 10. 2014, 08:33

díky.
tak já nejsu úplně bezprizorný, něco z literatury i mám a čtu tohle fórum, ale osobní kontakt je osobní kontakt, viz. i důvody výše. v čns jsem, nicméně spíš uvažuji o tom, zda setrvání má, mimo přednášky a občas nějaká ta aukce, smysl. bohužel se mi asi nepovedlo úplně zařadit.
čtení je fajn, ale nenahradí vše
nicméně, ještě jednou díky

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#23 26. 10. 2014, 10:42

Voloda16:

• pokud nebudeš mít načtené základy, tak při jakémkoliv rozhovoru o mincích bude efekt cca poloviční
  • reálně si zvol ke sbírání jedno období(max. dvě kratší ci s menší produkcí ražeb)
  • FJI je dnes spíše jen o schopnosti zaplatit(z 95% nic víc), Leopold je na ražby sice bohatý, ale vzhledem k rozsahu nesesbíratelný a vzhledem k rozsahu nezaplatitelný a ceny dnes už moc vysoké zejména protože ho sbírá poslední roky mnoho lidí(známý sbírá v rodině Leopolda bez zlata již ve třetí generaci a stále má co nakupovat) - stálo by za úvahu zvolit méně oblíbené panovníky s kratší dobou vlády, kde máš šance za stejné peníze něco pěkného nasbírat trochu vyšší(např. Josef I., Fr. Lotrinský nebo Karel VI.)
    Tolik můj názor... 🙂

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

#24 26. 10. 2014, 12:18

To Voloda16: mit nejake znalosti z literatury je urcite potreba. Neni asi vylozene nutne cist literaturu, kde je pouze teoreticky rozbor pramenu atd., ale neco trochu praktictejsiho. Jinak co se zarazeni v CNS tyce to docela chapu. Na schuzky nekterych pobocek chodi kolikrat jen lide odebirajici pametni razby a nevenujici se nicemu vic. Pak jedine chodit na maximum aukci a zkusit se dat do reci s nekym tam. Nekdy na nekoho kapnete nahodou, nekdo vam predstavi dalsi kolegy atp.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.