Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Literatura, katalogy, časopisy » Tribuna Filatelistů - zánik

Vykupminci.cz
Numisargo

Tribuna Filatelistů - zánik

Moderátoři: ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahoj

Dovolím si dotaz na znalce historie: Proč náhle v březnu 1944 přestal vycházet časopis Tribuna Filatelistů?

Dostalo se mi do ruky poslední číslo 8/1944 a není v něm ani zmínka o tom, že by měl končit ...
Registrovaný uživatel
Jen tak matně co si vzpomínám , že jsem někde četl byl , že ten důvod byl židovský původ jejího vlastníka Hirsche.
Administrátor
Válečná doba - nedostatek papíru byl asi ten náhlý důvod. Hirsch ten už byl poslán do koncentračního tábora. Vydávali to sice pak jeho kamarádi Mrňák a spol., ale i tak nacisté a kolaboranti časopis chtěli zničit a zastavit.
_______________
https://www.infofila.cz/ ... on-line magazín plný filatelie a sběratelství
https://eshop.infofila.cz/ ... eshop pro všechny sběratele
https://pomfila.cz/ ... eshop na filatelii, filokartii, numismatiku, notafilii, odznaky
https://www.worldphilately.com/ ... katalog - ceník poštovních známek
https://www.filokartie.cz/ ... on-line magazín plný filokartie
http://www.numin.cz/ ... on-line magazín - numismatika - notafilie
Registrovaný uživatel
Poslední osmé číslo Tribuny Filatelistů ročníku 1944 vyšlo 19.8.1944. V srpnu 1944 vyšlo protektorátní nařízení, které zastavovalo vydávání celé řady preriodik. Tedy přestala vycházet až tehdy, nikoliv v březnu 1944.
Tribuna Filatelistů měla za protektorátu jasně vymezený prostor na reklamy i celkový počet 16 stran (rok 1941), od roku 1942 vycházela už jen celkově na 12 stranách až do srpna 1944. Průběh, příspěvky a chod časopisu, včetně toho kdo mu pomáhali, popisuje detailně Václav Nebeský ve své knize Filatelistovo podzimní rozjímaní (1975) v části "Tribuna Filatelistů za války". Doporučuju všem především tuto část, protože zde si opravu uvědomíte jak blízko smrti byli jak tehdejší autoři, tak i ti, kteří se svého působení v časopise museli z rasových a pak i z dalších respresivních důvodů vzdát. Přináši i to, co také obnášel problém s cenzurovanými články, které museli obratem nahradit a do tiskárny dodat tak, aby časopis vyšel bez problému ve svůj páteční termín. Tedy vhodné čtení především pro dnešní dobu.

Dva měsíce nedobrovolných práznin strávil Václav Nebeský v létě 1942 mimo působnost Tribuny Filatelistů a díky jeho intuici (v den zatčení, tedy 20.6., stihl rychle informovat HIrsche o tušícím nebezpečí a též stihl předat spisky Fraňkovi) mohla T.F. bez problému vycházet dál. Hirsch tou dobou byl v Josefovském ghettu a do Terezína byl deportován začátkem roku 1945 - kde již od roku 1941 byl Dr. Rix, který později zveřejnil v poválečné Československé Filatelii (nástupci Tribuny Filatelistů) své zápisky z malých papírků, kdy se již loučil s filatelií a se životem. O jeho veliké sbírce celin se zde Václav Nebeský v jiné části též zmiňuje. Zajímavá je ovšem část o tom jak V.Nebeský připravoval vydání třídílné "jakési" monografie (části: všeobecná, vznik a vývoj čs.známek, registrace), v jednom čísle to takto zmiňuje v sekci "Hlídka deskových značek", ale najít zpětně v dalších částech ten přesný a rozkouzkovaný obsah je již složité byť autor tvrdí, že až do zastavení vydávání časopisu T.F. se mu podařilo otisknout 60 stránek.
Kolaboranské postoje bylo znát především v konkurenčním časopise Český Filatelista, tedy jasně lze v tehdejší literatuře rozpoznat tu, která se snažila bez nějakých útoků přežít, od té která z té doby šla na ruku režimu.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Literatura, katalogy, časopisy » Tribuna Filatelistů - zánik

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1