Moderátoři: smith, babygulka, regula_jan, kolo101
No, nemají. Ale já to měl furt otevřený, takže někde to "v útrobách" bude. Ale ta dosažená cena zmizela. A když si člověk dá vyhledání, tak to nenajde. Dlouho mi trvalo, než jsem se k tomu propracoval, ale nakonec se to povedlo.😉
Něco, ne úplně známého, jsem za,aspoň si myslím, dobrou cenu získal:
Hotelová pošta Hohe Rinne, zde toto: Szebenjuharos – Wikipédia . Jak to přesně fungovalo nevím, zatím nebyl důvod to podrobně zjišťovat, ale věcně šlo o příplatek. Něco na způsob kurýrní vysokohorské přirážky. Zavedli to v roce 1895 a fungovalo to do roku 1916 a pak od roku 1923 (už jako rumunské) do října 1926. Za tu dobu celkem 15 základních známek a několik typů a variant k tomu (jestli dobře počítám, tak😎. Obnovili to v popřevratové době, ale jestli jen na chvíli, nebo to trvá nevím.
První dvě známky jsou z roku 1911 (katalog č. 2b), ale původní obraz je z roku 1895 (nebo 1896, katalogy se liší). Není mi jasné, jestli to je dotisk nebo novotisk, ale od variant 1895/6 a 1904 se v drobnostech odlišuje. A taky nevím, jak to vlastně mělo fungovat, protože ta z roku 1904 byla souběžně s jinými vydáními. A konkrétně tato varianta (1911) není známa použitá.
Pohlednice (razítko 3. srpna 1901) z druhého obrázku (dlouhá adresa, heč) je frankovaná známkou č. 3a (č. 3 je zoubkovaná varianta, 3a stříhaná) z roku 1900. Černý katalog tvrdí, že náklad stříhané byl 17 archů, čili 204 kusů!! A katalog z roku 2013 celistvost koštuje na 90000 Ft, což je myslím pěkné. Navíc Turul, samozřejmě Wz III. má v průsvitce centrálně "VI", což je taky pěkné, řekl bych.
Další dvě známky jsou č. 10 (DV nahoře mezi OH?) a 11 z roku 1910 (poslední uherské vydání) a pohlednice se známkou č. 10 má poštovní razítko Nagyzseben 911-JUN.26.-N9. Známka Turul 5 f má asi Wz VI. a při nalepování se jim trhla - levý dolní velký kus je utržený, ale je to tak dobře nalepeno, že to na první pohled ani není poznat a vypadá jen jako natržená. (Ale to jsem neskenoval, to zas až tak zajímavé není.)

Ukázal som tento príspevok svojmu známemu a jeho reakcia na tú druhú vetu "Prodáno za 4 100 000 Ft (cca 258 000 Kč) + poplatky" bola: "Hmm a to je koľko peňazí? ... 😳
Ahoj Pavle. Trochu som sa obával, či svojím príspevkom nevzbudím nejaké všeobecno - verejné pobúrenie a pohoršenie 😎. Som ale rád že ste známeho reakciu zobral s nadhľadom (dúfam, že aj ostatný).
Potom ešte dodal: „Najradšej mám“ keď chcem v civilizovanom svete zistiť koľko € stojí gram zlata a dozviem sa koľko $ stojí unca. To sú inakšie počty ... 😃
Inak ale pekný bloček. To by bolo iné kafe ak by to bol Kőnyomat 🙂.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.