Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Uložení mincí v kufru

Vykupminci.cz
Numisargo

Uložení mincí v kufru

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahoj,

Jsem začínající numismatik a Ježíšek mi včera nadělil kufřík pro uschování mincí. Jelikož už několik málo mincí mám, tak je možné do kufru rovnou nějaké uložit. Součástí kufru jsou i plata, kam lze mince vložit. Zatím mám mince ve vodotěsném pytlíku. Raději se chci předem zeptat, jak mince do plata (kufru) uložit. Některé jsou ještě v RL a bojím se, aby se nepoškodili nebo časem nezašli v kufru, když budou jen volně v platě.

Přikládám ještě foto kufříku, ať je jasné, o co jde:

Obrázek vložený uživatelem
Obrázek vložený uživatelem
Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Prvním předpokladem je, aby kufřík neobsahoval nějaký agresivní materiál. Jinak přirozeně hezká patina spíše mince zkrášluje, než aby jim uškodila.
Mince v platech nepoškodíte, pokud bude kufřík stále ve vodorovné poloze a nebude hrozit, že se sesypou k sobě.
Moderátor
A pokud bude hloubka prihradek vyssi nez tloustka minci :)
Jinak plata by mely mit nejake ochranne obaly, pripadne by tam melo byt jine reseni zajistujici, ze mince neopusti prihradky. V opacnem pripade ten kufrik jaksi ztraci smysl, kdyz musi byt porad ve vodorovne poloze.
Registrovaný uživatel
To je pravda. Na aukcích je mají obchodníci a mezi plata samozřejmě dávají například plstěné mezistěny, aby se mince nesesypaly a mohli je používat jako klasické kufříky.
Registrovaný uživatel
Pokud tam bude dostatečné množství plat, ne těch 5ks které jsou klasicky v kufříku, nehrozí sesypání mincí ikdyž budete s kufříkem manipulovat, já mám v kufříku 8 plat a mince tam drží perfektně, možná by stačilo i 7plat. Takže doporučil bych si přiobjednat platíčka a můžete být v klidu.
Registrovaný uživatel
Ja premyslel, jestli se mince nemohou osoupat tim, jak jezdi v prihradkach, ktere jsou casto vetsi nez mince. Sice je to meke, ale defacto mince jezdi pokazde, kdyz s platy pohybuji. Mate s tim zkusenost? Premyslel jsem, ze bych je jeste navic daval do obalu z umele hmoty. Ale to mi jeden numizmatik radil, ze to neni uplne idealni, protoze prakticky vsechny umele hmoty naleptavaji mince (i kdyz nepatrne, snad kvuli floru?) a ze nejlepsi je umistit je na papir. Ja umistuji papir pod mince i z praktickeho duvodu - mam na nem popis. Ale jsem zase u problemu c.1, ze pri manipulaci s platy mince klouzou po tom papire a ja si nejsem jisty, jestli jim to muze uskodit?
Registrovaný uživatel
Ja mám všetky svoje mince v kufríku a nemám s tým žiaden problém, dokonca tam mám aj malé denáriky habsburgovcov.
Registrovaný uživatel
ja som si tiež kúpil teraz tento kufrík, platá by mohli byť tuhšie, ale čo by človek za takú cenu chcel, asi ostanem u leuchtturmu :) každopádne mince mám ešte v akrylátových bublinách a žiadny problém
Registrovaný uživatel
taktiez mam vsetky mince v kufriku, aj stredoveke tenucke denariky, nijako im to neskodi, a to ho casto prenasam.

navyse ten kufrik co je na fotke ma plata podlozene filcom ci co to je, takze mince z plat nevyskakuju, plato je vzdy uzavrete podlozkou plata nad nim.
_______________
Registrovaný uživatel
Mě jde spíše o ty RL mince. Přijde mi divné je vkládat do kufru jen tak a bojím se, že o lesk přijdou. Zatím je mám mezi dvěma čtverečky transparentní fólie sešité sešívačkou.


Př.:
Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
až na to že tohle není mince v RL, koupená u uživatele Fesojk že? sidol nebo jiná chemická sr*cka!
Moderátor
To je RL nebo vylestene psi koule?
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Registrovaný uživatel
Tak koukám, že Fesojk je asi známá firma. Jak to mám tedy jako začátečník a laik rozpoznat, že se nejedná o původní RL, ale o čištění chemickými prostředky? Osobně mi to jako ražební lesk přijde, ale nemám s rozpoznáním naprosto žádné zkušenosti.
Registrovaný uživatel
Pokiaľ platá v kufriku sú dostatočne na tesno a dobré jemné plyšovanie tak je to OK.
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
To Radino.
Základem je nenakupovat jako začátečník bez zkušeností na Aukru, ale dobré je se seznámit s nějakým zkušenějším kolegou, který Vám na konkrétních ukázkách ukáže a vysvětlí, jak máme mince posuzovat.
Moderátor
Radino napsal
Mě jde spíše o ty RL mince. Přijde mi divné je vkládat do kufru jen tak a bojím se, že o lesk přijdou. Zatím je mám mezi dvěma čtverečky transparentní fólie sešité sešívačkou.

Pokud chcete aby zustal zachovan skutecny razebni lesk na moderni minci ulozene na plate, ulozte ji do vhodne kapsle a pote v kapsli na plato (v kapslich jsou dodavany treba soucasne ceske pametni mince)
Registrovaný uživatel
Mince v RL budou na platě nerovnoměrně přirozeně oxidovat, pro zachování RL asi jedině dát do kapsle s omezeným přístupem vzduchu...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Pokud se rozhodneme dávat mince do plat, pak volně a pokud je chceme mít například v kapsičkách, holderech, nebo kapslích, protože se bojíme oxidace, pak je nemusíme dávat do plat, protože tím popíráme veškeré výhody plata.
Podle mého názoru se ušlechtilé oxidace bát nemusíme, protože dokáže dát mincím krásnou patinu. Samozřejmě za předpokladu, že veškeré použité materiály budou naprosto bezpečné. Já tyto plata používám možná patnáct let a nepozoruji nějakou nerovnoměrnou oxidaci. Velmi také záleží na podmínkách v místnosti, aby zde nebyla pára, neunikal někde plyn atd.
Moderátor
Mam jeste stale podobny kufrik na mince jako ma Radino, s obdobnymi platy ktery mi pred cca 25 lety dovezl znamy z Rakouska. Plata byla plastova s nanesenou jakoby sametovou vrstvou, zde predpokladam ze to bude obdobne. Bohuzel ta nanesena vrstva neni v case stabilni, postupne se z ni mikrocastice uvolnuji a ulpivaji na mincich. V kufriku jsem mel ulozene obezne mince Ceskoslovenska a napriklad Cu peti- a desetihalere prevazne v RL. Nektere z nich jsem ponechal zabalene v celofanu tak jak jsem je ziskal. Zabalene v celofanu byly proto aby neoxidovaly v tehdy prodavanych nekvalitnich albech. Letos jsem celou sbirku Ceskoslovenska prodal, mince zabalene v celofanu byly stale jako kdyby nyni vysly z mincovny, ty volne lozene byly castecne zasle i kdyz puvodne byly ve stejnem RL. Proto na takoveto mince a na zachovani puvodniho RL doporucuji pouzit kapsle.
Registrovaný uživatel
Já mám plata z pertinaxu. Je to tvrzená tkanina, která se používá v elektrotechnice, kdy se na ní například montují součástky, které se k sobě pájí. Tedy je naprosto bezpečný. Celá plata jsem následně potáhl černým sametem ,krátce střiženým. Varoval bych před platy z některého druhu dřeva, protože jsou agresivní, jako například dub.
Záleží jaké mince chceme do plat ukládat. Pokud se bude jednat o současné, pak jiná, než bílá patina může být na škodu, ale mě vyhovuje ušlechtilá stará patina, která se časem vytvoří. Dokáže schovat nepatrné vady a případnému ražebnímu lesku dokáže dát starší nádech, než skutečně je.
Registrovaný uživatel
Ještě malá poznámka. Každá mince nebude reagovat na okolní klima stejně. Mám ražby, které si dokáží ušlechtilou patinu vytvářet, ale jiné jsou naprosto stejné celou dobu a nic s nimi nehne. Asi záleželo, jak byl rozmíchaný materiál, nebo v jakém prostředí převážnou dobu ležela a zakódovala si nějaké chování.
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
Varoval bych před platy z některého druhu dřeva, protože jsou agresivní, jako například dub.

Dub je velká potvora ale mahagon je dlouhodobě vyzkoušený jako bezpečný.
Registrovaný uživatel
Nie je to náhodou ten kufrík čo predávakú v predajniach Lidl ?
http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/lidl_sk/hs.xsl/index_20059.htm

Niektorými zberateľmi na burze mincí je ospevovaný najmä kvôli nízkej cene = 14,99 EUR, pretože podobné (pravdepodobne identické) kufríky sa v numizmatických predajniach a na internete predávajú za 34,99 EUR. Takže polovičná cena poteší. Inak lovci lacných vecí už svoju príležitosť prepásli, pretože podražel - v predchádzajúcej akcii ho predávali za 12,99 EUR :)
http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/lidl_sk/hs.xsl/index_12024.htm

Skúšal som sa dopátrať k jeho výrobcovi, ale nedopátral. Je to výrobok Made in China, tak ako všetky ostatné, lenže v tomto prípade nie je jasný výrobca. A výrobca čo sa hanbí za svoj výrobok, nie je podľa mňa dobrý parner pre akúkoľvek zbierku. Dovozcom do Európy je firma Milomex Ltd. www.milomex.com, je to model Z30892 v.09/2011.

Hliníkový kufrík obsahuje 5 plát
2-krát 40 mincí do 33mm
2-krát 24 mincí do 45mm
1-krát 77 mincí do 22mm
Sú potiahnuté zamat pripomínajúcou látkou. Táto látka je prilepená k platám z tvrdeného PVC. A tu vidím dve riziká

1.) lepidlo, z ktorého sa môžu uvoľňovať neznáme agresívne látky
2.) samomtné PVC, z ktorého sa môžu uvoľňovať zlúčeniny chlóru a tie reagovať s mincami.

Takže ja osobne by som to neriskoval. :(
Registrovaný uživatel
Ako vraví Fidzi, ešte by som dodal, že vnútro kufríka dosť "páchne", zatiaľ čo podobné leuchtturm platá a kufríky sú prakticky bez zápachu.
Nechávam ho teraz otovrený nech sa to vyvetrá, ale dúfam že minciam v bublinách sa v tom nič nestane.
Registrovaný uživatel
Kdysi jsem sbiral US muziku 60tych let a pro lepsi uskladneni jsem CD daval do takovych tech kufriku/alb. Jednou jsem si koupil "levne cinske" album (ale jinak vypadalo hezky), dal do toho CD a asi po 2 letech zjistil, ze ty CD maji uplne rozleptane povrchy. Nastestesti to bylo jen jedno album, ale i tak se mi znicilo snad 40CD. Zajimave, ze to naleptalo nejen potisky CD, ale i ten plast!

Takze mam panickou hruzu z cinskych veci, ale musim rici, ze na prodejnich serverech v cine jsou pro sberatele fakt hezke a LEVNE veci. Nicmene nikdy jsem nezariskoval a delat to nebudu :)
« Poslední úpravu provedl(a) Tovy v 26. 12. 2011, 16:12. »

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Uložení mincí v kufru

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1