Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » úplné začátky

Vykupminci.cz
Numisargo

úplné začátky

Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Otakar18
Nahoře jsem ti vystavil ty 3 albové listy, tam máš komplet hrady ve všech variantách, tedy i průsvitky či bez pruhů v lepu. Začni tím, že si seženeš katalog, naštuduj a pak do toho jdi. Jak ti radí zakoukanyhonza, kup nějaký konvult známek (hromadu) ČSR I. a za pomocí katalogu se je snaž roztřídit. Dostaneš se do toho protože budeš muset listovat v katalogu a získáš přehled. Nesnaž se hned všechno nasypat do hlavy bo ti pukne :P
Registrovaný uživatel
Jinak jsem to nenapsal předtím úplně přesně - vedle sebe byly vždy 2 známky bez zoubků (naležato), takže po oddělení vznikly 2 známky , které nemají nahoře a dole zoubky, ale po stranách ano (jak běžel svitek).
Ano, oranžová 20hal byla pouze svitková, pof 209 s průsvitkou 6-8, pof 216 bez průsvitky (+ 216a).
Jo jo, začít tomu trochu rozumět není na víkend, já se (nejen o tyto) známky zajímám asi 3 roky a zatím vím stále skoro prd;) Zabere to hodně , hodně času.
Moderátor
Otakar18 napsal
Ta oranžová 20h je ale jedině svitková že? Nenašel jsem žádnou se zoubkováním na všech stranách. Ano chtěl bych sbírat čsr vážně. Ještě před týdnem jsem neměl ani šajna o tom co sou protektorátní známky. -)) Je toho moc najednou a jsem už utahanej docela.

Otakárku a to je teprve začátek. A ono čím hlouběji do toho pudeš, tak to bude zajímavější a zajímavější. Přiklonila bych se samo k tomu, počkat na celou serii, než to liskat po jednotlivých známkách. Materiálu je na prodej dost- jen to chce trpělivost. Jsou známky, které jsem pořídila i po letech a jsou takové (přitom levné za pár korun!), které prostě jen momentálně nejsou k mání. ;) Drž se!
Registrovaný uživatel
Díky Pavlínko. Já mám stále pocit že to musim urvat co nejdřív a co nejvíc, protože už nic nebude za chvíli. Nevim proč mám tenhle pocit zafixovanej. Možná časem až poznám že je toho spousty a stále a kvalitní, že se uvolnim. ;-)
Moderátor
Takto filatelie nefunguje!!! O tom, že za chvíli nebude co nakupovat, nemůže byt ani řeč. Staří filatelisté ubývají a sbírky po nich zůstávají a jsou ve velké většině na prodej. Jen vydrž.
Registrovaný uživatel
Tak to je fajn, že je to takhle. Já myslel že známky spíš ubývají a je jich mín a mín. Je dobrý že jsem sem zabrousil a dost se tu dozvěděl hned na začátku. Horší by bylo kdybych měl už zpola zaplněné album známkama a zjistil že nejsou kvalitní. To by mě asi dost otrávilo. Takhle můžu postupovat tak jak se má. Hledat kvalitu a počkat si. Já si musim uvědomit že mám spousty času na tenhle koníček. .-) Už sem zrušil i pár aukcí díky tomu to co jsem zde poznal a bylo mi poraděno. Ale přeci jen pár přehmatů jsem udělal, ale jen málo.
« Poslední úpravu provedl(a) Otakar18 v 15. 2. 2014, 17:12. »
Registrovaný uživatel
Otakar18 napsal
Díky Pavlínko. Já mám stále pocit že to musim urvat co nejdřív a co nejvíc, protože už nic nebude za chvíli. Nevim proč mám tenhle pocit zafixovanej. Možná časem až poznám že je toho spousty a stále a kvalitní, že se uvolnim. ;-)

ANo, ten pocit znám taky a trvá celkem dluho, než se to naučíš ovládat;) Zcela obecná rada- pokud se něco objeví na Aukru, většinou(!) to až taková vzácnost není. Čímž nemyslím, že to nemůže být drahé, ale dá se to sehnat. Výhoda aukra byla, že se tam daly věci sehnat levně, když třeba někd prodával něco, o čem neměl šajnu. ALe i toto pomalu odpadá, protože je stále více sledováno. Špeky, které jsou k vidění jednou dvakrát za život, se prodávají spíše v sálových aukcích. A pokud budeš pokračovat, velmi brzo tě čeká otázka pravosti známek (a lepu) a tam je aukro apod už někdy úplně o hubu...
Registrovaný uživatel
Jaa-chym a kde je tedy nejlepší nakupovat známky? Ve filateliistickém obchodě? jeden tu máme, ale já radši pro pohodlnost nakupuju z domova přes aukro většinou a něco i z jinejch serverů. Je teda lepší v kamenném obchodě nakupovat i z hlediska pravosti známek?
Moderátor
Otakar18 napsal
Tak to je fajn, že je to takhle. Já myslel že známky spíš ubývají a je jich mín a mín. Je dobrý že jsem sem zabrousil a dost se tu dozvěděl hned na začátku. Horší by bylo kdybych měl už zpola zaplněné album známkama a zjistil že nejsou kvalitní. To by mě asi dost otrávilo. Takhle můžu postupovat tak jak se má. Hledat kvalitu a počkat si. Já si musim uvědomit že mám spousty času na tenhle koníček. .-) Už sem zrušil i pár aukcí díky tomu to co jsem zde poznal a bylo mi poraděno. Ale přeci jen pár přehmatů jsem udělal, ale jen málo.

V tomto máš velkou výhodu. Já začala v šesti letech jako samouk (a to jsem dodnes) a tatka v dobré víře sem tam něco koupil a později by dal prodejci po hubě. Těch špatných nákupů ale nebylo mnoho a záhy jsem poznala pár lidiček i tady z fora, se kterýma už šly nákupy lépe ;)
Registrovaný uživatel
To Otakar18.

Největší tragedie je , pokud začínající sběratelé nakupují na Aukru a podobných adresách. To si nedovolí ani sběratelé, kteří za sebou mají mnohaletou praxi a mnohaleté zkušenosti. Je ve vašem zájmu mít známky v ruce a učit se, než kupovat materiál přes internet, když nemáte nejmenší tušení jak vypadá.
Sběratelství je také o kontaktech, přátelstvích atd. a né o lenosti, kdy budete přes internet zadávat limity.
To Otakar18.

Největší tragedie je , pokud začínající sběratelé nakupují na Aukru a podobných adresách. To si nedovolí ani sběratelé, kteří za sebou mají mnohaletou praxi a mnohaleté zkušenosti. Je ve vašem zájmu mít známky v ruce a učit se, než kupovat materiál přes internet, když nemáte nejmenší tušení jak vypadá.
Sběratelství je také o kontaktech, přátelstvích atd. a né o lenosti, kdy budete přes internet zadávat limity.

Nemôžem súhlasiť s tvrdením, že ani skúsení zberatelia si nedovolia nakupovať na áčku. A to už prečo? Ja mám napr. asi 75-80% zbierky práve odtiaľ, a zatiaľ som sa nikdy nepopálil.
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
já se na A .. párkrát spálil ,ale to spíše ze začátku - vlastní blbostí ´= nezkušeností ...taky tam jsem často ;)
Registrovaný uživatel
pro evropu - Mno, zde bych si dovolil polemizovat - aukro může být relativně bezpečné, když víte od koho nakupovat. Spousta (většina) kamenných prodejců má své účty i na Aukru - naštěstí, jinak bych měl jako děčíňák dost problém, jezdit v lepším případě do ústí, ale spíše do prahy, co že má zrovna flaška nebo stošek nového.. když mi od takového prodejce přijde něco, co se mi nepozdává, nikdy nebyl problém o zase poslat zpět...
Moderátor
jedine kupovat od overenych predajcov, ktory tam maju zriadene eshopy, a sledovat ponuky
pravidelne kupujem cez aukro od roznych dodavatelov a v pohode.
Registrovaný uživatel
Já koupil od ing Thraumba na aukru a ten má jak jsem zjistil i vlastní obchod se známkamy a ještě od jednoho filatelisty který sbíral evidentně kvalitní materiál, aspon si myslim.
Registrovaný uživatel
smith napsal
Evropa1 napsal
To Otakar18.

Nemôžem súhlasiť s tvrdením, že ani skúsení zberatelia si nedovolia nakupovať na áčku. A to už prečo? Ja mám napr. asi 75-80% zbierky práve odtiaľ, a zatiaľ som sa nikdy nepopálil.

To je každého věc, ale znám mnoho sběratelů a znovu opakuji velmi zkušených, kteří si to nerysknou. Viděl jsem spoustu zajímavých mincí na Aukru, které nevypadaly špatně, aby jsem pak některé viděl dodatečně na trhu a vždy byl rozdíl zásadní. Prodejci jsou někdy velmi dobří kouzelníci.
JIstě se ale shodneme, že pro začátečníky, kteří nemají základní návyky, Aukro není.
Já si zase myslím, že Áčko je právě pro začátečníky. Dají se koupit levně konvulty známek, tyto zkoumat, naučit se používat lupu, zoubkoměr, UV lampu, etalony, benzín :D a listovat a listovat v pomůckách, katalozích. Pak přijdou pokusy koupit lepší známky a zase to je o tom zkoumat a studovat, jestli jsem nenaletěl. Za rok či dva člověk má své osvědčené prodejce. Pak najde internetové obchody a navštíví kamenné obchody. Občas mu zde dobří kolegové pošlou to co třeba dlouho shání :o Takto se tím prokousávám já, kdy toto fórum mi významně pomáhá :mrgreen:. I má knihovna se rozrůstá a zkušenosti přibývají :)
Registrovaný uživatel
no aukro zase tolik pro začínající není, je tam dost vysoká pravděpodobnost, že zaplacené "školné" bude mnohem vyšší než při jiném způsobu nákupu, podvodníků a lidí záměrně popisující prodávané jinak než co to opravdu(pravost, kvalita apod.) je tam je mnohem více než jinde

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
V numismatice platí jedno dost rozšířené obchodnické pravidlo.
Co za něco stojí, to se prodává v kamenných aukcích.
Co je běžnější a solidní, to z ruky a to, co
se nedá prodat nikde, to se dá zpeněžit pouze na Aukru. Vždyť těch nezkušených nováčků tam je spousta.
Moderátor
Evropa1 napsal
smith napsal
Evropa1 napsal
To Otakar18.

To je každého věc, ale znám mnoho sběratelů a znovu opakuji velmi zkušených, kteří si to nerysknou. Viděl jsem spoustu zajímavých mincí na Aukru, které nevypadaly špatně, aby jsem pak některé viděl dodatečně na trhu a vždy byl rozdíl zásadní. Prodejci jsou někdy velmi dobří kouzelníci.
JIstě se ale shodneme, že pro začátečníky, kteří nemají základní návyky, Aukro není.

V tom zhodneme, že pre začínajúceho zberateľa bez skúsenosti je to veľký risk. Ale vy ste uviedli, že ani skúsený zberateľ tam nenakupuje. Prepáčte Europa1, ale stále zovšeobecňujete, a pritom čo človek, to iný prípad.
Moderátor
Evropa1 napsal
se nedá prodat nikde, to se dá zpeněžit pouze na Aukru. Vždyť těch nezkušených nováčků tam je spousta.

Zase zovšeobecňujete, tu sa bavíme o známkach, a to čo platí pre mince nie vždy platí aj na známky.
Registrovaný uživatel
smith napsal
Evropa1 napsal

Zase zovšeobecňujete, tu sa bavíme o známkach, a to čo platí pre mince nie vždy platí aj na známky.

Takže byste na Aukru měl zájem vydražit čistou sérii v ceně například 10 000 Kč, když byste neměl nejmeněí šanci zjistit stav lepu?

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 ... > »

Sběratel.com » Rady začátečníkům » úplné začátky

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1