Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » úplné začátky

Vykupminci.cz
Numisargo

úplné začátky

Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahoj,

čistě náhodou jsme s přítelkyní narazili na dvě alba ve kterém je tak 10 známek, nicméně nás to zaujalo a řekli jsme si, že bychom se o to mohli zajímat trošku blíže. Prošel jsem si rubriku "rady začátečníkům", ale dle mého názoru jsem tam nenalezl nic co by mě uspokojilo. Přijde mi, že je to tam už dost konkrétní, ale já hledám jak vůbec začít, co člověk může sbírat, čím se zabývat atp. Snad mi rozumíte co tím myslím. Kdybyste byli tak hodní a alespoň nás zkusili nasměrovat, kde hledat...nemám moc velkou představu co to vlastně obnáší věnovat se známkám, ale zalíbily se nám ty "obrázky" :lol: A rádi bychom je začali brát víc vážně.

Jak je to vůbec náročné na finance a dá se třeba i předpokládat, že se sbírka může i zhodnotit? Nechceme to dělat pro peníze, ale zajímalo by nás to.

Čemu se dá věnovat? Pochopil jsem, že jsou nějaké období atp.

Otec jako malej chodil do nějakyho klubu, ale ten mi k tomu řekl akorád to, že je to zbytečnost, akorád do toho vrážel peníze. Ale co jsem z něho vytáhl, tak kupovat pouze nové známky a sbíral "dopravu" nebo co. Nevím. Ale asi bychom raději sbírali něco staršího, s historii,...

Omlouvám se za délku příspěvku a děkuji každému, kdo si to přečte, pokusí se nás nasměrovat správným směrem a pomůže nám se případně stát jedněmi z vás. Díky ;)

PS: případně se mi zalíbili i mince, ale to už bude asi dražší, ne? Nebo nakolik se to liší? Kromě toho, že známka je známka a mince je mince :P
« Poslední úpravu provedl(a) Libosh v 28. 11. 2013, 18:09. »
Moderátor
Když chceš začít něco sbírat, je dobré vědět proč. Jestli pro své potěšení, pro vyplnění volného času, nebo třeba jako výhodnou investici do budoucna. Co sbírat konkrétně, na to se špatně odpovídá:

Někdo třeba sbírá stát, který ho něčím zaujal. Třeba byl na dovolené v Řecku, kde se mu líbilo, koupil si tam pytlík řeckých známek, tak sbírá Řecko. Nebo se mu líbí brazilský fotbal, tak sbírá brazilské známky.

Další oblastí je námětové sbírání. Chodíš rád na houby? Zkus sbírat známky s motivy hub. Máš rád auta? Tak sbírej auta na známkách. Zajímáš se o historii? Tak ji zkus zpracovat za pomocí známek.

Není špatné pro začátek sehnat některou z všeobecných knih o filatelii, ze kterých se dá vyčíst, co tento koníček vlastně obnáší. Dostupné jsou třeba Svět filatelie od F. Švarce nebo Filatelie je víc než jen známky od M. Langhammera.
Moderátor
Anebo se dá sbírat i objektově. Třeba celiny. Zajímavé, co se poměrně málo sbírá, jsou určitě automatové známky (navíc na celistvostech). Ale taky se to blbě získává, když přijde na věc. A něco je hodně drahé, obzvlášť pokud by člověk chtěl celé, "nekonečné", řady všech hodnot.
Moderátor
Pavle- obávám se, že tazatel určitě neví co je celina nebo automatová známka. Tady jsi už přeskočil aspoň dvě kapitoly filatelistických začátků. Zájemci bych doporučila ty knihy jak psal Dejvy. Ta od pana Švarce se dá běžně koupit za pár kaček na Aukru a je to výborně napsaná Bible pro začátečníky.
Takže Liboshi- sehnat v první řadě tuto literaturu a pročíst si ji a poté uvidíš, jestli tě to chytne. Když si rozmyslíš téma, které by jsi chtěl sbírat, tak sem napiš a určitě tě tu navedem jak dál a co s tím. ;) Podle začátku dotazu je zřejmé, že jsi o dost starší jak já. Takže ti nehrozí co mně. V šesti letech jsem našla také nalepené známky v sešitě a doteď mě za to otec (rozuměj- ten co to financuje) proklíná :D
Registrovaný uživatel
Moc Vám děkuji za odpověď, shodou okolností jsem včera byl v Olomouci ve filatelistickém obchodě (myslím, že v Olmu máme pouze jeden) a pán co tam prodával, tak byl hodně ochotnej a myslím, že na začátek mi toho řekl vcelku dost. I tu knihu Svět filatelie tam měl na prodej, chtěl za ni 50,- což si myslím, že vzhledem k tomu co mi dá, tak byla lidová cena.

Navštívil jsem babičku, u které když jsem se zmínil, že se o to začíním zajímat, tak mi se slovy, že je ráda že v tom někdo bude pokračovat, darovala dva kufry známek a nějaké pohledy atd.

Co je celina už vím, jen tedy pojem automatová známka, ktomu jsem se ještě nedostal nebo mě to možná nazůstalo v paměti.

Co jsem zběžně procházel získané známky, tak to vypadá převážně na ČSR. Dokonce tam je i nějaká korespondence pradědy s někým z Kanady, tak mě napadlo, že bych mohl zkusit na tu adresu napsat, kdo tam teď žije a tak.

Jen co mě překvapilo, tak známky má přilepené v obyčejných sešitech, seřazené podle roku. Žádné albové listy a ani zásobníky, přijde mi to škoda, ale když to vydrželo doteď, tak jim to asi nevadí.

Ale stejně tak nás napadlo, pořídít albové listy a přelepit je to nich (je to hezčí ;) 8) ) ale když jsem viděl některé ceny, šel jsem do kolen. Díval jsem se na infofile a cenovy rozdily mě přišly strašně velky. Co známená zasklenej a nezasklenej? Dělal jsem brigadně ve sklenářství, ale hádám že s tím to nic společnyho nemá :) Převažně mě zatím zajímá ta ČSR1 , ale mám rád i vlaky, tak možná že bych to doplnil ještě tematickou sbírkou? Nevím, tam jde o co? jen o to, sbírat jakoukoli znamku co má na sobě třeba ten vlak?

Když je řeč o věku, mě je 23 a přitelkyni 20.

Jen jak jsem už psal, ty ceny jen těch listu mě zaskočili, mám ještě jiné koníčky a nerad bych veškeré volné finance dával pouze do známek. Po pravdě řečeno, občas mě napadá, co mě k známkám táhne a nedokážu na to odpovědět. Napadá mě i otázka, co z toho člověk má...na stary kolena si potom budu listovat albem známek a řikat si, jo to byli časy, volnej čas i peníze jsem nastrkal do tohoto :P fakt nevím :oops: :lol:

díky za vaše reakce
Moderátor
Zasklené a nezasklené listy, nemají opravdu se sklenářstvím co dělat :D To máš pravdu. Ty známky prozatím v těch sešitech nech. Až nebudeš mít s přítelkyní co dělat, tak se naučíš odlepit si ty známky a dáš je do zásobníků. Na albové listy zatím nemysli a zkus dát prvně dohromady co už máš. Roztřídit, zkusit sehnat nebo půjčit katalog ČSR (nebo tady http://www.infofila.cz/galerie.php ) a trochu se naučit s tím pracovat. Pokud se ti líbí vlaky, tak je tu nepřeberné množství známek s vlaky, razítka, obrazové celiny a nedej Bože vlaková pošta razítka. No sesbírat aspoň 30 % z toho, tak to jsou léta práce ;) Jinak mně je 18 a sbírám trošku kytičky. ;)
Moderátor
pavlinka napsal
Jinak mně je 18 a sbírám trošku kytičky. ;)


Že trošku, až taká skromná nemusíš zase byť. Nie je vás až tak veľa, ktoré by získali toľko úspechov či na domácich, alebo na zahraničných, resp. svetových výstavách. ;)
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Moderátor
No nechválím se. ;) Tato záliba je pro spoustu lidí už jakoby za zenitem a nechápou, že to ještě někdo dělá. Těch, co se baví známkama je, ale pořád dost a to je dobře.
Registrovaný uživatel
Těch známek je opravdu velké množství v těch sešitech, některé se tam dokonce opakují třeba i na třech stranách, to mám na všechny pořídit zasobniky a přeskladat je? Nejde o tu práci, ale o ty zásobníky...
Postupně pročítám tu knihu, tak se k tomu možná ještě dostanu, ale jak víc se stím dá pracovat?Já myslel, že jde hlavně o to, dát dohromady celé albové listy. (aby nechyběla žádná známka a pokud možno aby byla v co největší kvalitě) Takže mi něco stále uniká?
Registrovaný uživatel
Jo a pokud jde o to roztřídění, tak si myslím, že to je hotové už po pradědovi...každej sešit je nadepsanej jiným rokem a případně kategorii...samozřejmě to bude chtít kontrolu...

ale upřimně, dívám se na to nejspíš špatným pohledem, ale peru se s názorem, že mu do toho nechci "vrtat"- přeci jen na tom nechal určitě spoustu času
Registrovaný uživatel
pavlinka: Až nebudeš mít s přítelkyní co dělat,....tak to se mne stat nemuze...
:mrgreen:
Registrovaný uživatel
Dejvy: ty jsi v úplně první reakci na mé vlákno psal o investici do budoucna. Něco takového ve filatelii je možné? Že by se mi sbírka někdy zhodnotila nějakym zajimavym způsobem? Ale to se asi netýká známek třeba ČSR co?
Registrovaný uživatel
ahoj ... zrovna čsr 1 není zas tak jednoduchá ....jde o uhel pohledu: zda sbírat postupně známky vydané (prostě od každé 1 a neřešit typy,podtypy,odstíny,zoubkování atp.) a nebo třeba 1. známky (hradčany) což je asi nejsložitější téma čsr ....x tiskových desek na známku ,x odstínů,x zoubkování atp. .... to samé třeba u masaryků + průsvitky................ a nebo ty vlaky .... což bude pro zábavu pro tebe jak dělané ..... budeš si je skládat podle země a let vydání a i tak budeš mít o zábavu postarané a o finance taky .... ps. ty dva kufry po babce by ti mohly ten začátek slušně zadotovat ;)
Administrátor
Filatelii jde dělat levně a tedy i bez nějakých velkých finančních nároků. Pokud chceš udělej si albové listy sám a ušetříš. Je to sice pracné, ale pokud nechceš či nemůžeš do nich tolik Kč investovat, je to nejlepší řešení. Nikdo ti přeci nenutí nějaký profi listy a zasklené kupovat (vhodné pro čisté známky - mají tzv. hawidky do kterých známky jen zasuneš). Nebo se jistě dají koupit i nějaký starší listy za pár kaček. Známky můžeš nechávat i v zásobníků na známky. Možností je více. Základní literaturu máš jednu z nejlepších knih. Možná i nějaký katalog by sis mohl sehnat a popřemýšlet co vlastně chceš sbírat.
_______________
https://www.infofila.cz/ ... on-line magazín plný filatelie a sběratelství
https://eshop.infofila.cz/ ... eshop pro všechny sběratele
https://pomfila.cz/ ... eshop na filatelii, filokartii, numismatiku, notafilii, odznaky
https://www.worldphilately.com/ ... katalog - ceník poštovních známek
https://www.filokartie.cz/ ... on-line magazín plný filokartie
http://www.numin.cz/ ... on-line magazín - numismatika - notafilie
« Poslední úpravu provedl(a) Admin - Zdeněk Jindra v 1. 12. 2013, 19:14. »
Moderátor
Automatové známky jsou známky které vydává nějaký automat a tiskne na tu známku hodnotu podle zadání (např. tady: http://www.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky/prehled/default.php?cislo=AU&rok=&tematika=&navrh=&porovnani=1&nominale=&sklad=&rytina=&tisk=&search.x=20&search.y=14 ).
Je to taková specifická, do značné míry opomíjená, oblast, ale svým způsobem celkem zajímavá pro možnosti specializace. Náročné ale je získávání těchto známek protože se z jakéhosi důvodu dostávají poměrně málo za hranice té které země. Na výstavě PRAGA 2008 byl exponát z automatových známek Tchajwanu a to jsou zkrátka věci, které u nás neexistují.

Ale v první řadě jde o to, co člověka zaujme (i na automatových známkách bývají kytičky nebo lokomotivy! ;) ). Můj nedávno zesnulý známý (netroufám si napsat přítel) Kračmar sbíral, velmi odborně, Osvobozenou republiku, já sbírám ty své Uhry a Maďary, včetně přetisků, zdejší členové sbírají například starý Afghánistán, Bláha z Brna zase Ázerbajdžán a okolí ... nejsou to přitom často nikterak extrémně hezké či líbivé známky, některé jsou přímo ošklivé, když to vezmeme čistě z estetického hlediska (ale to jsou nové české mnohdy taky), některé vypadají spíše jako kus papíru, který někdo pošlapal, ale všechny jsou zajímavé a krásné svým, často specifickým, způsobem. Jde zkrátka o to, aby něčím sběratele zaujaly, aby ho to zkrátka bavilo. Jestli se sběrateli podaří aby jeho sbírka zaujala i jiné, to už je jiná pohádka a ani to není nezbytně nutné.
Registrovaný uživatel
zakoukanyhonza: mám dotaz k těm listum..když je tolik druhů jednoho typu známky, tak to je v těch listech na všechny poličko nebo ty "poddruhy" ty albovy listy neřeší? ty kufry se známkama a pohledama jsem dostal, ale slíbil, že to určitě neprodám ;)

zdenek jindra: Zdeňku, ty listy bych si klidně udělal i sám, ale podle čeho? Podle katalogu se dělají nebo jak? ať vím, na jakou stránku která přijde, připadně kolik jich tam přijde.

Možná v tom hledám zbytečny problemy
Moderátor
Libosh napsal
zakoukanyhonza: mám dotaz k těm listum..když je tolik druhů jednoho typu známky, tak to je v těch listech na všechny poličko nebo ty "poddruhy" ty albovy listy neřeší? ty kufry se známkama a pohledama jsem dostal, ale slíbil, že to určitě neprodám ;)

Proto je asi nejlepší to nejprve sbírat do alba a až se to nějak "vyvrbí", tak si udělat listy vlastní podle potřeby. Albové listy hromadně tištěné pochopitelně obsahují jen to základní, kdyby se dělaly všechny specializace, tak většina sběratelů bude mít prázdno a to vypadá blbě, nebo by to mělo minimální odbyt. Ostatně, na řadu specialit třeba ani není žádná literatura a tak by ani ty listy nikdo nemohl masově vyrábět.
Moderátor
P.S.: Osobně například odsuzuju albové listy, kde je sešitkový TL "rozpitván" na prvočinitele (všechny varianty kupónů a spojek). Podle mne to je kravina. Například tady
Obrázek vložený uživatelem
to je celek, kupón vlevo, vpravo, nahoře, dole, spojka, optimálně i čtyřbloky ve 4 variantách a to jsou navíc ještě 2 tiskové desky. U tohoto úplně stačí 2 kompletní sešitky obou desek a "potřebný zbytek" do variant můžu s úspěchem poštovně použít a mít tak třeba zajímavou celistvost.
Registrovaný uživatel
libosh : na ty speciálky listy nejsou ....některé známky z toho ani nikdy živě neuvidíš :) originál listy budou originál alálibosh ;)
jestliže hodláš dodržet slib, tak si pořiď katalog ... trochu to dle něj slaď a pak to nafoť .... pak ti řeknem třeba co dál ;)
Registrovaný uživatel
nekde jsem videl predtistene abumove listy pro 15 hal 7.TD...spojene typy spiral,pricek,barvy a zoubkovani.....
ale zaboha si nevzpoenu kde....
Registrovaný uživatel
Maxmilian napsal
nekde jsem videl predtistene abumove listy pro 15 hal 7.TD...spojene typy spiral,pricek,barvy a zoubkovani.....
ale zaboha si nevzpoenu kde....

u tebe v šuplíku :D ale PRÁÁÁÁÁZDNÉÉÉ :D
Registrovaný uživatel
Maxmilian napsal
ja si fakt nevzpomenu kde to bylo.....ale 7.TD to byla natuti...asi schaubek,tady
v bavorsku ji ma kazdej novacek...jenom ja ne...nebo leuchturm?

tady to patří :) .... no nečekal bych to, jak na to narazíš tak dej vědět ;)
Moderátor
Tak jsem si přečetl tuto zajímavou diskusi, jak začít v případě úplného začátečníka. Rozhodně potvrzuji přečíst si literaturu a udělat si vůbec základní představu o filatelii.
Pokud má začínající sběratel k dispozici větší množství známek, tak v žádném případě nedoporučuji dělat ihned albové listy, dokud nebude mít dostatečné filatelistické znalosti. Albové listy samozřejmě mohou být jak zakoupené, tak zhotovené podle vlastní úvahy. Ale musí v nich být nějaký systém a alespoň minimální specializace.
Takže doporučuji koupit pár starších zásobníků za pár korun ve filatelistickém obchodě, nebo na Aukru, naučit se odlepovat známky ze sešitů a snažit se je zařadit do zásobníku podle katalogu. Katalogy československých známek se dají za pár korun též sehnat u obchodníka, nebo na Aukru.
Je potřeba se s katalogem naučit pracovat, aby si sběratel dokázal známku vyhledat, určit správně její katalogové číslo a cenu. Při této práci se sběratel naučí základy filatelie, protože v katalogu narazí na pojmy jako jsou typy známek, druhy a velikost zoubkování, barevné odstíny, průsvitky, papír, lep atd.
Až po získání těchto základních znalostí bych přikročil k tvorbě albových listů.
Co se týká toho sbírat známky jako investici, je to dost ošemetná záležitost při klesajícím počtu filatelistů.
Obecně se dá říct, že známky, které si zachovají svoji hodnotu, či vzrostou na ceně bude spíše klasika cca do r. 1870.
Registrovaný uživatel
Jedna rychlá zpráva ;)

Znovu všem děkuji za příspěvky a rady, vážím si jich. Přes týden nemám moc času a už vůbec ne teď před Vánoci, jsem stále v práci, ale přes víkend se zase budu věnovat diskuzi a i známkám. Jen jsem to sem chtěl napsat, abyste si nemysleli, že čas co ste mi dali byl zbytečný.

PS: dostali se k nám další dva kufry známek, máme se čím prohrabavat ;)
Moderátor
Holt má někdo štěstí, já jsem se ve svých začátcích prohrabával jedním zásobníčkem s pár známkami :).

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Sběratel.com » Rady začátečníkům » úplné začátky

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1