Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » úplné začátky

Vykupminci.cz
Numisargo

úplné začátky

Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 4 5 6 7 8 9 10 11 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Pro dědek, hergot vy máte postřeh, asi jo, asi je fakt ta 200 zašpiněná. tak asi spíš v tejdnu zajedu do obchodu a nakoupim jednotlivě co tam bude mít. -)
Registrovaný uživatel
Pro Evropu1, to bylo myšleno obrazně jako celkově o životě, to nebylo namířeno na Vás. Každý máme svůj pohled na svět a hodnoty, tudíž i na známky a je hloupé někomu něco podtrkávat ze svého pohledu. Trochu filosofie neuškodí ne? :) ;) No a jinak já nesbírám poškozené známky a ptal jsem se na všechno, jelikož jsem nevěděl ale vůbec nic, ani ň. ;)
« Poslední úpravu provedl(a) Otakar18 v 22. 2. 2014, 9:27. »
Registrovaný uživatel
Otakar18 napsal
Každý máme svůj pohled na svět a hodnoty, tudíž i na známky a je hloupé někomu něco podtrkávat ze svého pohledu. Trochu filosofie neuškodí ne?


Tato problematika jde rozdělit do dvou poloh.
Jistě každý sběratel má svoji filosofii, své pohledy atd. a bylo by špatné mu je brát. To jsou velmi důležité přidané hodnoty, které dávají každé sbírce unikátní rozměr.
Na druhé straně je součástí každé sbírky také určitá technická část, která má svoje pravidla a pokud je porušíme, dopouštíme se určitých prohřešků. Pak myslíte, že je hloupé, pokud Vás na ně upozorňuji? To již není pouze o mém pohledu, ale o pohledu všeobecnějšího názoru.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Otakar 18
Každý nějak začínal i já. Zatím se považuji za začátečníka, ale můj rozhled se za poslední rok hodně otevřel. Budu mluvit za sebe ;) . Z počátku jsem sbíral ČSSR (1945-1992), ale časem jsem zjistil, že je to hodně dostupné a ztrácím motivaci a napětí při sbírání známek. Během roku jsem dal do kupy kompletní generální sbírku, sesbíral cca 70% aršíků a TL. Cena těchto známek šla drtivě dolu a tak není problém za cca 50-60% katalogu pořídit tyto známky. BuM (1939-1945) je zase oblast, kde je známek poměrně málo a ani zde není problém sesbírat generální sbírku během roku. I ceny těchto známek jsou pod katalogem. Ale zase mi chybělo něco co by mě hnalo dopředu. Tak jsem se rozhodl, že ČSR I. bude to pravé. Tak jsem zakotvil u ČSR I. Sbírám prioritně **, ale nezavrhuji * ani ražené. Mám dvoje starší zasklené albové listy a tam jdou * a ražené. Hradčany odkládám do alb na "později" :lol: Na kvalitu ** si vyrábím listy sám. Od počátku jsem se rozhodl, že budu sbírat barvy, typy, zoubkování, průsvitky. Ruku v ruce s tím roste i moje knihovna a pomůcky- např. etalony na POŠTA 1919, UV lampa ... No a baví mě to. Shánění např. známek, které nemají pruhy v lepu je zážitek :D Pak člověk zjišťuje, že je ochoten i dost přitlačit (finančně), aby tu známku získal :mrgreen: , když slyším po obchodech, že ji již několik let neviděli. Nutí mě to číst, studovat, jezdit po obchodech. Toto fórum mi dává hodně, kolegové jsou vstřícní jak radou tak i materiálem. Dřív jsem jako PC maniak všechny peníze, které jsem vydělal mimo rodinný rozpočet, cpal do stále nových PC, pak notebooků. Poslední 3 roky mám stále stejný notebook :D a zjišťuji, že mi bohatě stačí ta ítrojka se 4GB RAM.
Registrovaný uživatel
Evropa1. Upozornění není v žádném případě hloupé. Znovu opakuji, bylo to myšleno obrazně. ;)
Registrovaný uživatel
Pro raje, rozumim, motivace musí být, jinak zhasne motor. Já toho mám před sebou tolik, že se zatim ztráty motivace nebojim. Chci sbírat pouze kvalitní a nepoškozené známky **.Tam kde moje finance nebudou stačit spokojim se s * a v krajním případě i s raženýma. Jak jsem již psal, pro mě je absolutní prioritou sport a na dlouhé zimní večery filatelie a další koníčky, například akvaristika a snad i znovu malování, hudba, atd. Rád se budu v tomto oborou zdokonalovat, jelikož mě to moc baví. Moje nátura totiž přesně tomuhle koníčku odpovídá. -)
« Poslední úpravu provedl(a) Otakar18 v 22. 2. 2014, 10:05. »
Registrovaný uživatel
vypadate na cerstve odstartovaneho penzistu... :lol:
Registrovaný uživatel
K úplným začátkům podle mě patří vzít katalog a hromadu razítkovaných známek a všechny je roztřídit, určit, všímat si odstínů, razítek, zvláštností i poškození. Moc to nestojí a získáte tím potřebnou praxi.
Registrovaný uživatel
Otakar18 napsal
Pro dědek, hergot vy máte postřeh, asi jo, asi je fakt ta 200 zašpiněná. tak asi spíš v tejdnu zajedu do obchodu a nakoupim jednotlivě co tam bude mít. -)


a k tomu mají (na pár čestných výjimek) mizerné (úzké) střihy - také u těchto známek nezanedbatelný parametr
Registrovaný uživatel
Evropa1: já jsem svůj příspěvek vůbec a ani trošičku nemyslel ve zlém. Naopak, podle Vašich příspěvků si myslím, že se v drtivé většině otázek kolem kvality a sbírání shodujeme.
Jen jsem chtěl upozornit na limity sbírání známek výhradně v dvouhvězdičkové kvalitě, zejména na to, že u emisí jako Hradčany, Legionářské či PČ 1919 je drtivá většina dvouhvězdičkových známek beztak opravená (a to ve většině tak, že nerozeznatelně). A také jsem Váš příspěvek chtěl doplnit o upozornění na podle mne opravdu neakceptovatelný trend, kdy se přehlíží podle mne skutečně problematické vady (kratší zoubky, zlomené zoubky, skvrnky) zatímco v podstatě přirozený stav (kultivovaná stopa po nálepce) se řeší podle mne s nesmyslně velkým důrazem.
Ovšem máte pravdu, že je třeba věci posuzovat individuálně. U dostupných a středních známek je samozřejmě nanejvýš vhodné postupovat tak, jak jste napsal, na druhou stranu pokud jde o známky v teoretickém výskytu v desítkách či stovkách kusů, je podle mne kultivovaná stopa po nálepce zcela akceptovatelná, na rozdíl od jiných vad.
Snad jsem se nyní vyjádřil přesněji, myslím, že takto nějak bychom se asi měli shodnout :-)
Registrovaný uživatel
zdenek_prachar napsal
Evropa1: já jsem svůj příspěvek vůbec a ani trošičku nemyslel ve zlém. Naopak, podle Vašich příspěvků si myslím, že se v drtivé většině otázek kolem kvality a sbírání shodujeme.
Snad jsem se nyní vyjádřil přesněji, myslím, že takto nějak bychom se asi měli shodnout :-)


Samozřejmě, chápu pravý význam napsaného a beru ho jako určitý druh polemiky.
Tato problematika je velmi různorodá a nabízí nám mnoho otázek, z nichž má každá mnoho variant a odpovědí a v každé můžeme nalézt určitý díl pravdy.
Já jsem spíše člověk z oblasti klasické filatelie, kde mě nezajímají čisté věci a vždy jsem spíše preferoval razítkované známky, které musejí mít samozřejmě svojí kvalitu, ale navíc nám skr své razítko dávají i část historie a to ve větší nadstavbě, než je čistý sběratelský materiál. Postupen času jsem poznal i odklon od samotných známek k dopisům, kde se preferovaly barevné, také mnohočetné, nebo neobvyklé frankatury a to na úkor nejrůznějších variant, barevných odstínů, papírů známek atd. a samozřejmě vždy v ucházející kvalitě. Druhou disciplínou se staly krásné výstřižky s razítky menších poštovních úřadů atd.
Jestli je tento názor správný, nebo nikoli, to není podstatné, pouze chci upozornit na skutečnost, že každá doba, každá část sběratelské obce si vytvoří svoje pravidla. Zde se děje naprostý odklon od známek, jako nástroje potřebného k poštovní přepravě, k filatelii v její nejpřirozenější podobě. Tedy k poštovnímu dokladu, který byl správně vyfrankovaný na jisté poště a následně putoval svojí trasou, která je zdokumentovaná, až následně došla ke svému příjemci. Samozřejmě například dopis je kompletní a my si můžeme přečíst obsah zdělení, vidět jeho formu a vycítit náladu pisatele a doby.

To je jeden extrém a když se dostaneme na druho stranu, tedy do oblasti moderní filatelie, pak zde je důležitá kvalita samotné známky a to samozřejmě v čisté podobě, kdy si kupec nejdříve zkontroluje lep a pak až to ostatní. Zde se pak dostáváme pouze do do ctění obchodnických zákonitostí v té nejryzejší podobě, jako by do oblasti, které připomíná spotřební praktiky.

Mezi těmito dvěma polohami je mnoho otázek, mnoho zajímavých období, které mají svoje neoddiskutovatelná privilegia a každý detail by nám zabral mnoho času.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
Pěkně je to napsané. Ano. Každý máme to své. Já, jako námětářka s převážným zájmem dobudovat exponát, se musím dívat na čisté známky a nějak zajímavé celistvosti. Od mala jsem však nemohla pochopit, že obrázek na známce, stát ve kterém je vydaná a stáří známky, není nic v porovnání s lepem známky. Je to trochu pro začátečníky paradox, že cenu hezké nepoužité známky, tvoří hlavně její zadní strana. ;)
Moderátor
pavlinka napsal
Je to trochu pro začátečníky paradox, že cenu hezké nepoužité známky, tvoří hlavně její zadní strana. ;)

Ještě, že tohle nemusím nijak řešit. Pro mě je stav * nebo ** zcela irelevantní, protože většina známek, které sbírám (např. Travankor), lep ani neměly a pokud ano, tak mi je zcela jedno, zda jsou * nebo **.

A u kolků indických států bývají doopravdy nepoužité kolky velkou vzácností (poměr mezi použitými a nepoužitými bývá 5000:1 a více). A při tisícových nákladech zpravidla ani neexistují.

Např. z Bonaie jsem viděl jen jednu nepoužitou známku a tu mám na čestném místě v mém pozlaceném exponátu.

Takže souhlas, že hodně záleží i na tom, co hodláš sbírat.

Ono se to u nás moc neřeší, ale musí se počítat, že známek opatřených novým lepem bude fakticky hodně.

Znám "sběratele", který považuje * známky za vlastně poškozené. Ale já jeho názor nesdílím. Za 1.republiky vlastně se známky zpravidla lepily nálepkami v tom lepším do alb, žádné zásobníky nebyly. A tak ** známky pocházejí hlavně z roztrhaných velkých bloků či archů, příp. ze sbírek skladovaných třeba v obálkách.
Moderátor
Samozřejmě máš svatou pravdu- známky 1. republiky se lepily vesměs na listy a povětšinou jsou podle mě, ty čisté s opraveným lepem. U těchto známek jde i o vkus sběratele. Asi bych dala přednost pěkné známce s pěkným razítkem a jako bonus celistvost.
Moderátor
pavlinka napsal
Samozřejmě máš svatou pravdu- známky 1. republiky se lepily vesměs na listy a povětšinou jsou podle mě, ty čisté s opraveným lepem. U těchto známek jde i o vkus sběratele. Asi bych dala přednost pěkné známce s pěkným razítkem a jako bonus celistvost.

Já bych se spokojil s * známkami. Ono když porovnáš katalogovou cenu třeba pro 10 h Hradčany zelenou, tak * někde okolo 350 Kč a ** 800 Kč. Takže vlastně rozdíl mezi nimi je 450 Kč, což je více než rozdíl pravá * a padělek. A kolik jich je skutečně **? Nevím, zda naší znalci jsou schopni pravost lepu vůbec potvrdit.
Registrovaný uživatel
Lep je dobrý k tomu, aby se známka dala nalepit na obálku. Jinak mne tam akorát rozčiluje a člověk aby se pořád bál že se mu někam přilepí nechtěně. :evil:
Nejlepší je sbírat jen celistvosti. :D ;)
Registrovaný uživatel
Otakar18
Sleduj také vlákno - Podezřelé aukce známek, ať vidíš a dozvíš se kde číhá podezřelá aukce. Potažmo, který prodejce je "důvěryhodný" :evil:
Moderátor
turtleoverhead napsal
Lep je dobrý k tomu, aby se známka dala nalepit na obálku. Jinak mne tam akorát rozčiluje a člověk aby se pořád bál že se mu někam přilepí nechtěně. :evil:
Nejlepší je sbírat jen celistvosti. :D ;)

Toš moja řeč Turtle! :D Jenže jak mně už bylo stokrát řečeno a mají samo pravdu- nelze všecko mět na celistvostech. ;) Spousta věcí z námětovek, odhaduju to na 70 %, nikdy na žádné celistvosti nebyla. Jinak s tím opraveným lepem a znalci. Létá se do vesmíru jak do obchodu pro rohlíky, tak je určitě vymyslená aj oprava lepu tak, aby to nikdo nepoznal. Tam, kde to poznat ide, by měla byt známka označená jako falzum ne? ;)
Registrovaný uživatel
toto je poučné:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/reparovany-lep-7136
Registrovaný uživatel
Z principu věci má ale razítkovaná známka k podstatě filatelie mnohem blíže, než známka čistá. To je cesta, jak obejít problematiku lepidla, i když připouštím, že v moderní filateli bych s tímto názorem narazil.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
Evropa1 napsal
Z principu věci má ale razítkovaná známka k podstatě filatelie mnohem blíže, než známka čistá. To je cesta, jak obejít problematiku lepidla, i když připouštím, že v moderní filateli bych s tímto názorem narazil.

Ano. Ta tvoje poslední věta zalét do bronzu, zvláště po prohlídce jakéhokoliv katalogu a cen v něm uvedených. Ovšem čest výjimkám.Někdy jsou ty použité známky výrazně dražší, ale takových je mááááličko. ;) V exponátech, jako mám já, je ražená známka v nevýhodě. Nakonec i po prohlédnutí různých Palmáre co mám doma, tak v té špičce není snad námětový exponát, který by byl z ražených známek.
Registrovaný uživatel
Já moderní filatelii a některým dnešním náladám moc nerozumím, protože se podle mého názoru dostala někam jinám, tedy do vod, které s podstatou filatelie moc nesouvisí. Například v případech emisních činností dnešních států můžeme vidět masivní státní šmelinu, kdy se státní pošty snaží pouze zneužívat sběratelské obce k vylepšování svých hospodářských výsledků atd.
Jestli si mohu rýpnout, pak například nerozumím ani námětové filatelii, protože se exponáty budují na bázy tématu a naprosto se zapomíná na to důležité, které múžeme poznávat v klasické filatelii, kdy je její součástí ucelený kus historié. Známka samotná je pak pouze její dílčí součástí, kterou si zaslouží. Podle mého názoru budování tématu je pak naprosto o něčem jiném a s podstatou filatelie moc nesouvisí.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
Jestli si mohu rýpnout, pak například nerozumím ani námětové filatelii, protože se exponáty budují na bázy tématu a naprosto se zapomíná na to důležité, které múžeme poznávat v klasické filatelii, kdy je její součástí ucelený kus historié. Známka samotná je pak pouze její dílčí součástí, kterou si zaslouží. Podle mého názoru budování tématu je pak naprosto o něčem jiném a s podstatou filatelie moc nesouvisí.


Toto je asi zase o úhlu pohledu, dle mého z původu slova filatelie je základem poštovní známka jako doklad o zaplacení poštovní služby, proto by se mělo vše točit kolem ní. Samozřejmě ta známka musela být na něčem nalepená, mít nějakou hodnotu, někdy a někam být celá zásilka odeslána atd, ale to, co jste uvedl vy, mi spíše zavání "znalectvím v oboru poštovní historie", než filatelií, jak ji cítím já. A vzhledem k tomu, že námětová filatelie není excesem posledních let, ale je součástí "filatelie" od pradávna, nikterak bych ji nezavrhoval, i když přiznávám, že mne samotného to taky neoslovuje.
Registrovaný uživatel
ikanek napsal
Nevím, zda naší znalci jsou schopni pravost lepu vůbec potvrdit.


No to by asi samozřejmě měli být schopni. A známku s reparovaným lepem dle toho označit, tedy umístit značku výše, jako označení známky poškozené ... cha cha .....:(
Registrovaný uživatel
Pro raje, nic sem tam až tak nenašel zatim, něco už je smazáno. Ale dík za upozornění. Měl bych dotaz, mám v pácu album plné známek, většinou ražených, ale ze 30% i čistých, který by za to stály je koupit. Rád bych to pak přebral a nechal si ty čistý co se mi hodí. Je to dobrej přístup? Je mi jasné že záleží hlavně na cene, ale když sem to tak spočítal podle katalogu, tak ty známky co se mi hodí vychází cenově zhruba kolem 1500 kč.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 4 5 6 7 8 9 10 11 > »

Sběratel.com » Rady začátečníkům » úplné začátky

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1