Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Určování stavu mincí

Vykupminci.cz
Numisargo

Určování stavu mincí

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 4 5 6 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
To Evropa1: o drobnějších nominálech to asi bude pravda, ty já ale nesleduji. Co se týče mincí Rudolfa II. ve stavech 1/1 a lepší, tak jsem jich viděl od každého typu co se dá na prstech jedné ruky spočítat. Vezměmě si poslední aukci Aurey, kde byla nadprůměrná kolekce Rudolfa. Ve stavu 1/1 tam byl z českých 1 !!! tolar a řekněme 3-4 ve fast vzgl.
Registrovaný uživatel
Kvalita aukcí Aurei je všeobecné známá, tedy většinou jsou zde mince podstatně nadhodnocené. Tyto ražby se musejí spíše schánět v zahraničních aukcích, nebo z ruky.
Registrovaný uživatel
No, ani nabídka v zahraničí není nic moc a z ruky - pokud víte o někom, kdo prodává pěkné české tolary z ruky, uvítám kontakt, protože jaksi nemám moc co kupovat ...
Moderátor
zde musim take souhlasit s vassilijem, v soucasne dobe je i nabidka na zahranicnich aukcich mizerna. Podivejte se treba na novy aukcni katalog Künkera co je tam z Prahy, nic co by stalo za rec. A kdyz se neco pro mne zajimaveho a kvalitniho vyjimecne objevi tak cena dosahne silenych vysin - viz treba Janinaliho XV krejcar v Salzburku - 5400€
Registrovaný uživatel
To sa tu rozbehla zaujimava diskusia, rad si precitam zaujimave postrehy. Osobne zbieram len drobne obehove denare grosoveho obdobia v Uhorsku od Karola Roberta po nastup Habsburgovcov a mozno to bude vacsine numizmatikov na smiech ale mna vazne potesi kazda nova varianta ktoru nevlastnim kludne aj v kvalite 2/2 ak je primerana cena k stavu tych denarov su stovky a stovky takze je co zbierat
_______________
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Registrovaný uživatel
To Kucera: ten 60ník stojí za řeč, ale cena už nebude ...
Moderátor
pravda ten je pekny ale jiz mam celkem slusny r.1564
Registrovaný uživatel
To vassilij, to Kucera.
Souhlasím s Vámi, že se nabídka stále zhoršuje a v poslední době přímo rapidně. V minulých letech, téměř všechny moje nové přírustky pocházely z importu, protože u nás se nenechalo koupit z lepších věcí téměř nic. Letos se situace změnila opačným směrem a na našem trhu jsem si koupil pár zajímavých ražeb a naopak s nabídkou zahraničních aukcí jsem velice sklamaný. Dnešní koupě je o velkém štěstí a nelpění na přísných cenových mantinelech. Samozřejmě, že cena XV krejcaru draženého v Salsburku, je již za touto hranicí, ale já jsem už v této aukci přestal dražit, protože je otázkou na kolik je tato cena tržně férová a nebyla dosažena zákulisními machinacemi, jak se tomu zde běžně děje. Naopak ve férovosti přístupu k limitům nedám dopustit na Kunkera, kam mohu poslat jakýkoli limit a minci opravdu dostanu za cenu trhu. On už je dost bohatý na to, aby si nekazil pověst tím, že okrade nějakého chudého Čecha.
Vy máte " štěstí " v tom, že máte široký sběratelský záběr, tedy vždy se na trhu nechá něco pěkného koupit, narozdíl ode mě, kdy sbírám mince z období pouhých 43 let a to ještě většina ročníků nízkých nominálů je úzkoprofilové zboží a v prvních dvaceti letech vlády císaře, vinou válečných událostí, se toho moc nenarazilo.
U našich aukcí to je velký problém, protože většina mincí pochází ze zahraničních aukcí. Jedná se většinou o kusy, o které tam vinou zachovalosti není velký zájem. Naši obchodníci je nakupují, v našich aukcích je legalizují na zachovalejší a se ziskem prodávají. Viz některé naše aukce, kdy si zaškrtnu například 25 položek a kvalitě odpovídají tak maximálně tři a to ještě né úplně, ale dražím je, protože odpovídají alespoň jedničce.Velká část sběratelů si stále myslí, že na našem trhu jsou ceny ještě přijatelnější, oproti zahraničním trhům, ale neuvědomují si, že tomu je u horší kvality naopak.
Nezbývá nám nic jiného, než stále pokoušet štěstí a být v obraze, co se děje v celém středověkém regionu. Musíme schánět kontakty, protože mince ještě na trhu jsou, ale bohužel jsou většinou v kapsách některých lidí, kteří je mimo zraky většiny prodávají svým známým atd. Některé lepší mince jsou již dopředu dávno zamluveny, nebo je na ně pořadník. Bohužel tyto prodávající patří do sféry majetnějších lidí a nejsou pod tlakém, že musí prodávat. Další skutečností je fakt, že spousta našich sběratelů pochází z mladé podnikáním zajištěné generace a zatím zde nefunguje přirozený tržní kolotoč, kdy se sbírky souběžně vytvářejí, prodávají atd. Zatím sbíše pozoruji, že se mince hromadí do rukou stále stejných lidí a prodávat se budou za několik desetiletí, až tito sběratelé zestárnou. Vždy se říkalo, že se z našeho území prodalo do ciziny spousta mincí. Je to pravda, ale pokud dnes pozoruji, určitě se za posledních dvacet let opačným směrem do republiky dostalo více mincí, než se dříve vyvezlo. Mince zde jsou, je jich hodně a z velké části se jedná o velmi vzácné kusy. Bohužel ty leží a ještě dlouhou dobu budou ležet ve sbírkách a nebudou trhem kolovat. Stačí si připomenout nádhernou aukci Albrechta z Valdštejna v německu před pár lety. To byla opravdu skvostná kolekce a většina mincí skončila v českých sbírkách, včetně desetidukátu atd.
Registrovaný uživatel
To Evropa1: ano, český trh je bohužel z většiny tvořen překoupeným šrotem ze zahraničí. A o machinacích v aukcích ví nebo alespoň tuší asi každý, ale popravdě tady na fóru to může trápit tak jednoho, dva lidi. Zbytek tím postižen není.
Registrovaný uživatel
Kucera si zde před pár dny postěžoval na Kunkerovu aukci, na slabou nabídku pražských ražeb. Já bych s ním tak docela nesouhlasil. Stačí se podívat na položky 4430, 4433 a 4437, abychom něco zajímavého objevili. Vím, nejedná se o žádné staré věci, ale tyto tři novější ražby jsou hodně vzácné.
Moderátor
Mate pravdu, tyto zkusebni prazske Cu krejcarove razby z roku 1851 vzacne jsou a zde v aukci i v perfektnich stavech. Na druhou stranu musim rici ze v poslednich trech letech je to jiz jejich treti vyskyt na zahranicni aukci (2x Rauch, nyni Künker). Protoze jednu z techto zkusebnich razeb jiz ve sbirce mam (prezentoval jsem ji pred casem i v chlubirne), tak dalsi nominaly z teto serie nejsou moje soucasna priorita. Svoji poznamkou jsem mel na mysli hlavne starsi prazske razby, za svoji nepresnost se omlouvam.
Registrovaný uživatel
Já jsem na tyto pražské ražby také narazil náhodou, protože mince FJI již z důvodu velké tržní nabídky nesleduji. Souhlasím s Vámi, že v některých oblastech zde nabídka naprosto chybí. Vždy se na tuto aukci těším a jsem v očekávání, že se o něco pěkného pokusím, ale bohužel například nabídka mincí Františka II je zde žalostná.
Tento odkaz jsem sem dal hlavně pro sběratele mincí FJI, kteří se nezajímají o zahraniční aukce a v našich končinách tyto ražby moc vidět nejsou. Myslím, že někdy kolem roku 1995 byl v jednom pražském obchodě kompletní soubor těchto měděných ražeb, ale myslím, že v horší zachovalosti.
Registrovaný uživatel
Prosím zkušené - patří ještě taková mince do sbírky a jak by jste ohodnotili její kvalitu ?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
stav asi kolem 3(když jedno oko zavřu tak 2-, když budou ty Vánoce...), do sbírky asi jen u vzácného ročníku či varianty
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
taki napsal
Prosím zkušené - patří ještě taková mince do sbírky .... ?

Již jsem to tu psal několikrát ale budiž:
Líbí se Ti ?
Jsi rád že ji máš?
Pokud je alespoň na jednu z otázek odpověď ANO, pak mince do Tvé sbírky patří a nenech se nikým otrávit ;)
Registrovaný uživatel
Já bych to napsal trochu jinak. Je dobré vidět tyto mince ve všech kvalitách a pak si uvědomit, co ještě jsem ochoten tolerovat. Pokud nic pořádného neuvidím, pak budu mít radost i z odřené mince, ale jenom do té doby, než uvidím minci hezkou, protože ten rozdíl mě ukáže, že jsem na špatné cestě. Proto je důležité nejdříve získat přehled a až pak kupovat.
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
.... Proto je důležité nejdříve získat přehled a až pak kupovat.

Jo jo, mít přehled je dobré ale ještě důležitější je mít na to peníze ;)
Registrovaný uživatel
záleží na přístupu, jestli chceš sbírat mince jako numismatik, tak vyhledávej co nejlepší stavy, pokud chceš mít mince jako doklad historie, tak Ti takové stavy postačí a ušetříš i nemalé finance :)
Registrovaný uživatel
Já bych to napsal trochu jinak. Kdo je numismatik, pak mu stačí i horší kvalita, jako dokladový materiál, kdo je sběratel, ten pak bude vyžadovat hezké stavy.
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal:

"Já bych to napsal trochu jinak. Kdo je numismatik, pak mu stačí i horší kvalita, jako dokladový materiál, kdo je sběratel, ten pak bude vyžadovat hezké stavy."

To znamená, že sběratel není numismatik?
Registrovaný uživatel
To Vám musím vše po lopatě vysvětlovat?
Já jsem to úmyslně rozdělil a myslel jsem si, že spojení numismatika a sběratele je všem jasné, protože to je záležitost ryze individuální a záleží, která část převáží.

Já například si o sobě myslím, že jsem částečně numismatikem, protože jsem schopen si s kýmkoli popovídat o době mého sběratelského zájmu a vědomosti stavím hodně vysoko.
Na druhé straně jsem sběratelem a pokud se přepnu na koupi mince, pak musí splňovat přísná kriteria, protože mě přitahují svým uměleckým zpracováním a to vynikne pouze na pěkných mincích.
Pokud se mě dostane do ruky nějaká zajímavá ražba v torzovém stavu, chci ji z numismatického pohledu poznat, zdokumentovat, zpracovat atd., ale nikdy se nestane součástí sbírky.

Proto jsem nespojil numismatiku a sběratelstvi dohromady, protože bych musel vypsat desítky možností, jak k tomu lze přistupovat. Navíc jsou lidé, kteří jsou pouze numismatici a samotné mince jim jsou naprosto fuk, nebo zde jsou pouze sběratelé, kteří mají sbírky, ale namají přehled, co vlastně mají.
Atd. Co sběratel, nebo numismatik, to jiný přístup, jiné priority atd.
Registrovaný uživatel
To Evropa1: záleží, jak moc systematicky sbíráte. Pokud chcete mít zastoupené všechny nominály, mincovny, mincmistry a typy, pak nezbývá, než brát i horší stavy a to hlavně u starších ražeb. Jinak by sbírka zůstala na věky věků nekompletní. Já neřeším kvalitu tak, jako celkový dojem z mince. Raději si koupím pěknou, hluboce vyraženou minci v s.sch. s krásnou patinou a kompaktním povrchem než nálezový kus ve vzgl., vyčištěný, s lehkou korozí, dvojrázem, mělce ražený, ...
Registrovaný uživatel
To Evropa1:
Děkuji Vám, že jste mi to tak po lopatě vysvětlil, ještě hodně se toho musím od Vás naučit, ještě, že Vám zde máme a to vůbec nemyslím nějak ironicky.
Já jsem si vždy o sobě myslel, že jsem numismatik-sběratel, ale od této chvíle budu postupovat jako Vy, pokud budu napříště vést teoretickou diskuzi o mincích budu numismatik, ale pokud budu chtít koupit minci budu sběratel, jenom, aby jsem si to nepopletl, protože pokud bych kupoval minci jako numismatik tak by se mi mohlo stát, že bych koupil něco v horší zachovalosti a takové mince přece do sbírky nepatří, alespoň dle Vašeho vyjádření.
Registrovaný uživatel
To vassilij: Já jsem zde zdůraznil pouze svůj pohled na téma, které zde někdo začal. Uvedl jsem jenom některé příklady a vím, že názorů bude mnoho, proto si nejsem ani jist, jestli jde nějak srozumitelně uchopit.
Temín numismatik má vědecké zabarvení a kvalita mincí by zde neměla hrát roly. Pokud v termínu sběratel vynecháme část znalostí a zaměříme se pouze na zaškrtávání seznamů, pak mohou být sbírky z hezky zachovalých mincí, nebo také ze samého šrotu, nebo něco mezi tím. Prostě z pohledu kvality jakákoli.
Registrovaný uživatel
To numismatik-FJI.
Opět diskuzi taháte někam jinám. Já mám stále větší dojem, že jste nepochopil, že numismatika, nebo sběratelství je ryze individuální záležitostí. Já jsem zde napsal svůj postoj. Mě to tak vyhovuje a jestli Vám nikoli, dělejte si to podle sebe, jiným způsobem, protože to je pouze na Vás. Vůbec mě neposlouchejte, protože každá jsme jiný a každý máme jiné priority. Kupujte si mince jak chcete a říkejte si tomu také jak chcete.
Položil jste mě otázku a moje odpověď zněla ve smyslů, že zde nemohu napsat všechny možnosti a všechny lidské pohnutky. Mě například baví diskuze, Vy se jim vyhýbáte. To je také příklad dvou odlišných poloh a přístupů. Mě je proti srsti papouškovat pouze názory autorit, ale snažím se jít vlastní cestou. Třeba je špatná, ale nechci se jen spoléhat na druhé atd.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 4 5 6 > »

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Určování stavu mincí

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1