Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » Určování typu grošů

Vykupminci.cz
Numisargo

Určování typu grošů

Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
No chlapci, čakal som dosť dlho a nič. Takže nikto sa s ničím podobným nestretol? Dajte aspoň vedieť čo si myslíte o tejto razbe, či ste ten krížik namiesto perly videli aj u iných panovníkov... veľmi ma zaujímajú vaše názory. Vďaka.
Registrovaný uživatel
V životě jsem takový křížek neviděl, ale já toho neviděl ;) Ale tak nějak přestávám mít k Patasonovi kladný vztah, vždycky vyrukuje s něčím o čem jsem nikdy neslyšel a co nikdy asi nebudu mít ve sbírce ;) :D

Ale člověk se pořád učí.
Moderátor
No budem musieť napísať priamo Patasonovi, nikoho to tu asi nezujíma, nikto o tom asi nič nevie. Tento krížik namiesto perly je pre mňa tak zaujímavý, že keby mi to nehovoril Patason a nevidel by som foto (aj keď foto samo o sebe nie je v numizmatike žiaden dôkaz), neveril by som v existenciu tejto mince. Nikde som sa s tým nestretol, okrem Patasona v žiadnej inej literatúre, nikde. Ale je možné, že som toho nenaštudoval dosť, každopádne, nepoznám to.
Registrovaný uživatel
promiň Archy: nechtěl jsem jen prostě napsat, že nevím neznám :(
Moderátor
kacuro, to je pohoda. Toto chcem v podstate od každého. Ja sám tú mincu nepoznám, tak som sa pýtal ostatných. Pomyslel som si, že niekto hádam niečo vie.
Moderátor
Nazdar hoši.
Archypov má zase malý problém, pomôžete? Viem že už som asi trápny...
Pred časom mi prišiel jeden Ján Luxemburský a normálne ho neviem určiť. Už som tu dával jeho foto na chlubírnu, hodím ho sem ešte raz. Ide o to, že u Smolíka ho absolútne podľa rozdeľovacích znamienok nemôžem nájsť. Nerobím z toho žiadnu raritu, myslím že Patason ho pozná (ak som dobre rozoznal fotku v jeho publkácii Rubní značky...). Myslím že ho ale nepozná Smolík a ani ho pri prepracovaní nedoplnil Castelin.
Skúsim ho popísať:

Ide o groš skupiny VI datovanej medzi rokmi 1329-40, vysoký mohutný lev, nápadne sa odlišujúci od "václavského" leva na prvých Jánových grošoch.
Opisy:

a.1 + IOHANNES (dva krúžky nad sebou) PRIMVS
a.2 + DEI (dva krúžky nad sebou) GRATIA (trojlístok bez stonky) REX (dva krúžky nad sebou) BOEMIE
r. (šesťcípa hviezda) + (šesťcípa hviezda) GROSSI (ľalia) PRAGENSES

Averz 1 je u Smolíka 1 a. Averz 2 je u Smolíka 8 b. Reverz je u Smolíka 10.
Vtip je v tom, že tieto Smolíkové popisy z troch rôznych mincí sa stretli na jedinej minci a on ju tam nemá. Zaujímavé. Chýba mi však novšia literatúra o Jánovych grošoch, poprosil som niekoho v Knihovni o Castelina, snáď sa mi podarí zohnať aktuálnejšiu chronológiu.
No tak grošáci, skúste sa niekto na to pozrieť.
Vďaka za každý názor.

Obrázek vložený uživatelem

Registrovaný uživatel
Archy bohužel Ti neporadím, jednoho mého Jana Smolík také neznal, Castelin ano, ale bohužel ho také nemám, tenkrát mi ho určoval rovněž patason :(
Moderátor
Nevadí kacuro, aj tak ďakujem. ;) Skúsim napísať priamo Patasonovi.
Registrovaný uživatel
to bude asi nejlepší, zrovna dneska (vlastně už včera) dopoledne jsem si s ním mailoval
Registrovaný uživatel
Je mi Archy líto, ale toho Castelina taky nemám. Nepomůžu. :|
Moderátor
Ja ho klidne zdigitalizuju, kvalitne a zadara... kdyz mi ho nekdo doruci pod nos a necha mi na to aspon par dni. moc stran to koukam stejne neni :)
Registrovaný uživatel
Jejda, ten Castelin by byl bomba :P Až bude dejte vědět.
Jestli se ten grošík nepodaří určit, večer zkusím mrknout
Registrovaný uživatel
ano ano Castelina beru také, všemi jednadvaceti :D
« Poslední úpravu provedl(a) kacuro v 20. 11. 2007, 11:11. »
Moderátor
Topa: Mrkni na ten groš, pohraj sa s tým. Presne Teba som mal na mysli s týmto mojim dotazom, vedel som že Ti to nedá a budeš sa v tom chcieť rýpať. Daj vedieť ako dopadlo bádanie.
Pre ostatných: Ten Castelin by bol fakt bomba, nestretol som sa totiž so spracovaním chronológie grošov Jána Luxemburského. Chcelo by to vydať o Jánových grošoch publikáciu, nech je niečo dobré na svete. Žeby prvá úloha ČNS pobočka Pražské groše? Toto by ešte len bola bomba... ale predbieham.
Oliver vďaka, bolo by super keby si to zdigitalizoval, horšie však to bude zohnať. V tom vidím zásadný problém, verím však, že ho vyriešime. Skúsim to zohnať ešte cez jeden kanál, mám taký malý tromf v rukáve.
Registrovaný uživatel
no většina poboček ČNS má svou knihovnu, kde si členové můžou ty knihy půjčovat, takže kdyby se obětoval nějaký člen a knihu si tam zapůjčil, pak ještě oskenoval a distribuoval dál, tak by to bylo super ;)
Registrovaný uživatel
Archy dvě věci:

1. s tím určením podle Smolíka máš pravdu líc je Sm8 a rub Sm10. Castelina nemám, taky ho sháním jako šílený, protože na JL nic jiného není, teda pokud vím. Sháním ho o to víc, že jsem se soustředil právě na VII a JL. Jinak ten groš je třeba z přechodného období, kdy jedno razidlo bylo staré a druhé už nové a nebo je to typ, který Smolík prostě neznal, nevím. Rubní značka je asi Há 2c.

2. krucifix, kde na takové groše chodíš? ;)

ale abych se taky pochlubil, nedávno jsem sehnal JL Sm 10,14,15 a 17, heč :D
Registrovaný uživatel
O toho Castelina bych měl taky zájem. Literatury není nikdy dost. Předem děkuji
Registrovaný uživatel
Ahojte, když si najdete odkaz na tu příručku k určování PG, co jsem tu kdysi uváděl, najdete tam i tabulku Castelina. Jinak je to Num. sb. VI./1960... pokud se nepletu...
Ten Archyho groš je Cast. 36 a Smolík ho, navzdory skutečnosti, že jde o jednu z nejběžnějších variant Janova groše, opravdu nezná...
Registrovaný uživatel
patason: tak jsem se na toho Castelina díval a abych řekl pravdu, stejně bych nepoznal, že je to 36. Je to rozmazané a tu lilii v tom rozmazaném křížku nepoznávám :(
Registrovaný uživatel
OK, OK, komprese... tak tady je Castelinova chronologie upravená Pintou z Num. listů v použitelnější podobě (doufám):
« Poslední úpravu provedl(a) patason v 21. 11. 2007, 18:37. »
Registrovaný uživatel
díky máš to u mě ;)
Moderátor
Hurá Patason sa prebral z hybernácie ;) , musím takéto témy otvárať častejšie. Inak, vďaka veľká Patason, zdravím Ťa. 8)
Registrovaný uživatel
No... už jsem přestěhovanej, před několika dny jsem si zařídil pracovnu... tak teď snad budu častěji:-)
Moderátor
To mám úprimnú radosť. ;)
Registrovaný uživatel
archy konecne tu mas svojho cloveka ;)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... > »

Sběratel.com » Pražské groše » Určování typu grošů

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1