Používám sice starší typ ( v podstatě se jedná o stejnej čínskej výrobek, pouze jsou od různých výrobců na něm jiné samolepky a jiné ceny ), který měl rozlišení jen 1Mpix, což je na kvalitní fotky málo. Takže u tohoto typu by již tento nedostatek měl být odstraněn ( ovšem, pokud toho rozlišení není dohnáno dvojnásobným sw zvětšením. Pak by to bylo stejné, jako mám já ).
Pár zkušeností s tímto starším typem, co mám je :
- Stojan je naprd. Hodí se tak akorát pro pozorování známek a bankovek. Jde o to, že mikroskop neumí plynule zvětšení 20-200 (nebo kolik tam píšou ), ale pouze 20 a 200!!!. Takže si nemůžeš libovolně zvětšovat, aniž bys nerozostřil detail. Soudruzi z východu totiž jaksi pozapomněli přidat další čočku na ostření ( například vyfotit s ním celý b.groš je nemožné). Proto je nutné si vyrobit vlastní stojan, pak získáš celkem velký rozsah požadovaného zvětšení při zachování dostatečné ostrosti. Potom už z toho lezou dost zajímavý fotky a to i včetně drobných detailů. Takže po úpravě stojanu jsem s ním už spokojen. Navíc ono to z fotky není moc vidět, ale podstavec není rovný, ale zakulacený, takže nelze fotit svisle dolů, ale našikmo. Takže vzniká zkreslení. Nebo si tam musíš dát podložku.
- SW, který jsem s tím dostal je nepoužitelný. Vyřešil jsem to tak, že si zakážu v zařízeních integrovanou kamerku v notebooku pak připojím mikroskop a následně můžu fotky dělat pomocí programu LifeFrame, který je součástí každé instalace na notebooku Asus. Další úpravy již provádím v grafických programech
- Průhledné plexisklo na začátku kamerky ( na které se přidělává krytka ) je zbytečně dlouhé. Snižuje to využití mikroskopu při velkých zvětšeních. To se ale dá odříznout.
- mince musí být rovná. Dochází totiž se změnou vzdálenosti od čočky k výraznému rozostření. Takže např.brakteáty nemám šanci s ním vyfotit, aby byly ostré všude. Pokud se při větším zvětšení fotí celá mince, jsou buď nepatrně rozmazané okraje, nebo střed. Ale dá se to po trošce tréningu jakštakš vychytat.
Ale abych ho jenom nepomlouval. Pro běžné porovnávání sledování detailů ( především kamerkou naživo ) je to suprová věc, a dá se s ním užít hodně legrace. Dost často ho používám. Ideálně fotí ze vzdálenosti 10-15cm. Na focení celých fotek ho už ale nepoužívám ( ale to je spíš z důvodu nedostatečného optického rozlišení ). Tam je prostě foťák (Olympus 720) lepší.
Bez drobných úprav ho ale po pár dnech prohodíš oknem.
Ale jak uvádím. Popisuju starší verzi. Takže ta nová má třeba tyto drobnosti už odstraněný. Pokud se nebojíš drobných mechanických úprav, tak se toho neboj. Ale fotky celých mincí budeš stejně dělat foťákem. Na detaily je to však super.