Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » USB mikroskop

Vykupminci.cz
Numisargo

USB mikroskop

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravim,

chcel by som Vás poprosiť o radu. Planujem si kúpiť zhruba niečo take:

http://mikroskopy.heureka.sk/digitalna-mikroskopicka-kamera-digimicro-scale-2_0/

Chcel by som sa pozerať na mince trošku hlbšie ako doteraz, to je aj doslova :D
Myslite si, že je to dobrá kupa?
Taktiež by som chcel využívať fotky z mojej prace.
Teda mojou otázkou je či tieto fotky, ktoré vzniknú resp. ktoré vytvorím budú kvalitné?
dakujem za rady.
Registrovaný uživatel
Aj ja by som sa rad poucil,tiez si chcem nieco kupit,ale nevie sa rozhodnut.
Moderátor
Používám sice starší typ ( v podstatě se jedná o stejnej čínskej výrobek, pouze jsou od různých výrobců na něm jiné samolepky a jiné ceny ), který měl rozlišení jen 1Mpix, což je na kvalitní fotky málo. Takže u tohoto typu by již tento nedostatek měl být odstraněn ( ovšem, pokud toho rozlišení není dohnáno dvojnásobným sw zvětšením. Pak by to bylo stejné, jako mám já ).

Pár zkušeností s tímto starším typem, co mám je :
- Stojan je naprd. Hodí se tak akorát pro pozorování známek a bankovek. Jde o to, že mikroskop neumí plynule zvětšení 20-200 (nebo kolik tam píšou ), ale pouze 20 a 200!!!. Takže si nemůžeš libovolně zvětšovat, aniž bys nerozostřil detail. Soudruzi z východu totiž jaksi pozapomněli přidat další čočku na ostření ( například vyfotit s ním celý b.groš je nemožné). Proto je nutné si vyrobit vlastní stojan, pak získáš celkem velký rozsah požadovaného zvětšení při zachování dostatečné ostrosti. Potom už z toho lezou dost zajímavý fotky a to i včetně drobných detailů. Takže po úpravě stojanu jsem s ním už spokojen. Navíc ono to z fotky není moc vidět, ale podstavec není rovný, ale zakulacený, takže nelze fotit svisle dolů, ale našikmo. Takže vzniká zkreslení. Nebo si tam musíš dát podložku.

- SW, který jsem s tím dostal je nepoužitelný. Vyřešil jsem to tak, že si zakážu v zařízeních integrovanou kamerku v notebooku pak připojím mikroskop a následně můžu fotky dělat pomocí programu LifeFrame, který je součástí každé instalace na notebooku Asus. Další úpravy již provádím v grafických programech

- Průhledné plexisklo na začátku kamerky ( na které se přidělává krytka ) je zbytečně dlouhé. Snižuje to využití mikroskopu při velkých zvětšeních. To se ale dá odříznout.

- mince musí být rovná. Dochází totiž se změnou vzdálenosti od čočky k výraznému rozostření. Takže např.brakteáty nemám šanci s ním vyfotit, aby byly ostré všude. Pokud se při větším zvětšení fotí celá mince, jsou buď nepatrně rozmazané okraje, nebo střed. Ale dá se to po trošce tréningu jakštakš vychytat.

Ale abych ho jenom nepomlouval. Pro běžné porovnávání sledování detailů ( především kamerkou naživo ) je to suprová věc, a dá se s ním užít hodně legrace. Dost často ho používám. Ideálně fotí ze vzdálenosti 10-15cm. Na focení celých fotek ho už ale nepoužívám ( ale to je spíš z důvodu nedostatečného optického rozlišení ). Tam je prostě foťák (Olympus 720) lepší.
Bez drobných úprav ho ale po pár dnech prohodíš oknem.

Ale jak uvádím. Popisuju starší verzi. Takže ta nová má třeba tyto drobnosti už odstraněný. Pokud se nebojíš drobných mechanických úprav, tak se toho neboj. Ale fotky celých mincí budeš stejně dělat foťákem. Na detaily je to však super. :P
Registrovaný uživatel
ja mam tiez takyto doma, vyskusal som ho iba raz, ked som ho kupil :) na pozorovanie minci sa mi zda fajn, na fotky ani nie, ale nedovolim si hodnotit, kedze som ho dlhodobo nepouzival.. ak by ho niekto chcel a najdem doma, kde ho mam odlozeny, za 22 eur vratane posty ho kludne pustim :)
Registrovaný uživatel
Orkua pisni my cez burzu.
Moderátor
kdybych si mikroskop kupoval dnes (presne receno mam USB nastavec do mikroskopu, coz je lepsi), durazne bych hledel na rozliseni, s nimz nejsem spokojeny (2 MPx je na kvalitni foto malo, kor kdyz chcete zabery skladat, orezavat, upravovat apod.). vsechny tyto mikroskopy maji totiz pomerne nekvalitni a velmi levne cipy, hodne sumu a to v kombinaci s tak malym rozlisenim prinasi nutne casta zklamani pri snaze fotit detaily. i kdyz par fotek se s tim udelat da, viz napr. tyto detaily pismen grosu Karla IV. nebo detalni zbytky pokoveni uherskeho denaru. Puvodni velikost fotek je 1600x1200.

pri trose trpelivosti si lze vytvorit i 3D snimky detailu, coz muze pomoci prenest nejakou nejasnost k posouzeni ostatnim - posledni foto.

ocekavat moznost kontinualniho zvetseni ani moc nejde. kdyz si predstavite optiku klasickeho mikroskopu, uvedomite si, ze konkretni sada objektivu vygeneruje jen konkretni zvetseni (proto maji i zakovske mikroskopy bezne otocny nastavec s vice objektivy - typicky tam jsou tri, nekdy lze menit i optiku okularu). digitalni zarizeni sice mohou fungovat ponekud odlisne, zakony optiky ale obejit neumi a ruzne vyfikundace tudiz budou vzdy za cenu kvality snimku (hloubka ostrosti, ostrost, rozliseni). z celeho plyne zaver, ze idealni je fotit za podminek, ktere jsou pro dany zpusob optiky dane a nasledne mit moznost jiz porizene zabery orezavat ci slepovat.

Kazdopadne zasadni roli hraje zkusenost, pokud mate tragicke fotky z normalniho fotaku, jen stezi budete slavit uspechy pri foceni s mikroskopem. ale je to jak se vsim, kdo se bude snazit, nauci se. kdo bude fotit svatecne, nejspis casem prestane uplne.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Také mám k „dětskému“ mikroskopu nasazovací okulár s kamerou a také s hodně malým rozlišením. Navíc jsou rozjeté barvy, a tak ho vůbec nepoužívám. Když potřebuju kvalitní snímek z mikroskopu, vyfotím ho mobilem. Na prvním obrázku je celkový pohled, druhý obrázek je střed v plném rozlišení. Je s tím ale moc práce, než se fotka povede.
Fotím jen výjimečně, obvykle se chci jenom podívat, proto mi ten klasický mikroskop vyhovuje. Pro rychlé kouknutí ještě používám kapesní mikroskop, ale ten se na mince asi moc nehodí. Se samostatným USB mikroskopem žádnou zkušenost nemám.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Jednou jsem vlastně USB mikroskop zkoušel. Jeho velkou předností je, že se dá libovolně nasměrovat a hlavně je pod ním hodně místa pro práci. Ani jedno z toho se při sledování mincí asi nevyužije.
Registrovaný uživatel
Mám dotaz, existuje něco jako foťák, co by se zapojilo do PC a fotografie se přímo ukládali do počítače?
Moderátor
nektere fotaky to umi (napr. olympusy), plus k tomu musi byt nejaky software

podrobneji se lze zacist zde:

http://www.diyphotography.net/introduction-tethered-shooting/
Moderátor
Pokud máš Asus, je k němu dodávanej prográmek ke kamerce LifeFrame3. Ten to umí.

Foťák, který by to přenášel už taky delší dobu hledám. Bohužel v technických specifikacích se všichni oháněj tím, že si to můžeš online někam poslat, ale nikdy není jasně řečený, že lze foťák připojit a online přes něj sledovat focený předmět na obrazovce PC a ten sejmout. :evil:
Registrovaný uživatel
Děkuji za odpovědi. Kdysi jsem měl webkameru, která také dělala fotografie, ale nikdy jsem to nezkoušel na mince. Ta je již někde v recyklaci a ta co mám nyní foto neumí. Ještě jednou děkuji.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » USB mikroskop

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1