Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » uvítám pomoc či radu -- 1960 / 1105

Vykupminci.cz
Numisargo

uvítám pomoc či radu -- 1960 / 1105

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
nenašel by se někdo, kdo by okomentoval přiloženou fotku a pomohl by mi trochu se zorientovat. Zajímalo by mě, zda je možné, aby známky měli tak odlišnou barvu? nějaký zkušební tisk? padělek? chemická změna? (zkoušel sem pár pokusů a běžná hnědá barva je dost stálá). Možná je to standardně někde popsané,ale bohužel nejsem žádný expert a literaturu mám jen základní :)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
chemia alebo slniecko...
_______________
Moderátor
Slunko dost těžko. Oblíbené čikuli?
Registrovaný uživatel
Ke známkám a chemii mohu nabídnout sken jedné útlé knížečky, která se tímto tématem zabývá. V případě zájmu piš na jerry(zavináč)oukej(tečka)cz ;-)
Registrovaný uživatel
Pavel III, čikuli neznám,ale jak sem si našel, jedná s eo jakési čistidlo. Asi nemáte náhodou kapku, že byste zkusil co to se známkou udělá? :)
Registrovaný uživatel
xxJERRYxx - Děkuji za přiručku, hned sem to přelouskal :) i když sem bohužel zatím nenašel, čím by se dala barva změnit zrovna takto :)
Registrovaný uživatel
Sice mi přijde divné, že by se někdo patlal s barevnou změnou zrovna u tété známky,ale nedalo mi to a zkusil sem si vše co mi přišlo pod ruku, ale bohužel bez kladného výsledku :( NaOH pouze změna odstínu hnědé, HCl, HClO7, HNO3,H2SO4, H2O2, NH3 - beze změny, ani organika moc nepomohla (hexan, isopropanol, trochloretan, aceton, formamid, acetonitril, etanol - nic, pouze toluenové typy známku lehce odbarvují,ale spíš se více vzdalují té cihlově červené. Chloroform s barvou zacvičil asi nejvíce,ale krom toho, že se ze známky vyplachuje oranžová barva, která částečně barví i papír a známka se odbarvuje do šeda, se nic zajímavého neděje. Nemáte někdo typ, co by ještě mohlo zabrat? Zkusím se někde mrknou pod mikroskop, zda se nenajdou stopy po původní barvě,ale už se pomalu začínám smiřovat s tím, že tohle se svými znalostmi nerozlousknu :)
Registrovaný uživatel
dostal sem se i ke kvalitnímu mikroskopu, bohužel ani z toho nejsem moudrý. Barevné kontury nejsou nijak viditelně narušené, struktura tiskové barvy se zdá být normální. Struktura papíru je podobná, pouze to roztřepené zoubkování? Netušíte, zda nebyla náhodou předloha známky na nějaké celině, nebo propagačním výtisku v oranžové barvě (že by někdo třeba vystřihnul a zoubkování dodělal). Pořád mi to nedá spát :)
Registrovaný uživatel
To už s tým bojuješ 9 rokov?
Máš výdrž. Nesmejem sa.
-s-

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » uvítám pomoc či radu -- 1960 / 1105

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1