Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » Václav II neznámá varianta

Vykupminci.cz
Numisargo

Václav II neznámá varianta

Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Autor Příspěvek
Moderátor
Parvy (či jejich zlomky) jsou pravé, Václava II.
Registrovaný uživatel
Díky za všechny detaily.

Oliver - neumím poslat SZ tak tady je můj email: strej.pavel@seznam.cz
Moderátor
takze analyza mince diskutovane vyse, toho divneho pgw2, rika, ze povrchove slozeni averzu je:

7,6 % Cu
81,3 % Ag
8,5 % Hg
0,3 % Pb

a revers

11,7 % Cu
77,2 % Ag
8,2 % Hg
0,3 % Pb

soucet do sta neresim, minority jako treba Zn, As neresim, tim spis, ze pri prekryvu serii Hg a Pb se tam da nacpat As celkem beztrestne, ale nebude to uplne pravda, v realu bude olova trochu vic (prave na ukor As)

Nize prikladam i vystupy z pristroje, tj. spektra. V praxi se spoleham vic na ne, nez na cisla. Jednak - cisla u prvku mohou byt v pripade minci v podstate "jakakoliv", zalezi jen, jake misto se trefi a jak hluboko pro ten ktery prvek merime. Tez mince neni uplne homogenni etc. viz nektere prednasky na academii (odkaz jsem posilal uz predtim), koho to zajima.

Co je zasadni a je treba vedet. Pokud mam naky prvek ve spektru, musim videt vsechny jeho linie, co ma mit, ne jen jednu! Pokud je tam jedna a jine nevidim, tak to je neco jineho a prvek tam urcite neni - btw. tento zakladni predpoklad je duvodem predchozi chybne analyzy. Neni to ale chyba pristroje, ale chyba metody (kalibrace) nebo obsluhy.

Co tedy uvidite na spektrech? Kazde mereni se provadi 3x s trochu jinymi podminkami (treba vyhodnejsimi pro lehci nebo tezsi prvky). Proto jsou tri ruzna spektra, co se skutecne podarilo identifikovat a pak co tam skutecne NENI (vzdy musi sedet vsechny linie Pd, Re i Ge, coz nikdy neni pravda). Udelal jsem i mereni na hrane (pro pripadne stouraly), mam stary pristroj, tak pouzivam Mo-clonku s malickym otvorem (nemam moznost fokusace paprsku), takze pocet countu dost spadne a tim i kvalita spekter - proto z hrany ukazuji jen spektrum prvni - je to totozne s tim, co lze videt v plose. Ani tam se tedy nekona zadna senzace. Ostatni spektra jsou dost zasumena a tudiz pro ostudu, ale na vysledku by to nic nemenilo.

Nasledujici prispevky budu stosovat postupne, at to je i s komentem, takze pokud budete chtit neco psat, pockejte na posledni prispevek, pls.

Zde davam prvni varku spekter - avers i revers, at vidime, ze je to stejne, protoze dal budem pro jednoduchost pracovat jen s aversem.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Co tedy v minci, resp. (at jsme prisni i vuci sobe), tak NA POVRCHU mince vidime?

Jednoznacne med, stribro, rtut a olovo. Ty barevne cary jsou tabelovene hodnoty, pevne dane a charakterisiticke pro kazdy prvek. Pokud tam prvek je, musi mit v rozsahu spektra vsechny cary, v dane serii musi odpovidat relativni intenzita car (aspon trochu).

Vzajemna intenzita car mezi sebou nic nerika, stribro se napr. v prvnim spektru budi uz malo, proto je tak "male", i kdyz je ho cca 90 %.

Neoznacene piky jsou signaly, ktere nesouviseji se vzorkem.

Minority jsem neresil a ani nehledal.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
No a co nevidime? Jsou pridane cary pro avizovany Pd, Re a Ge

Pd je uplne mimo - 100 % tam neni v takove koncentraci, jak bylo uvedeno. Jako stopa tam byt muze - stejne jako desitky jinych kovu, ktere tam jsou v ppm koncentracich a nekdy dost s otaznikem.

Re je taky mimo - staci se pozorne podivat

Ge tez, ke germaniu se vratime jeste v dalsim prispevku, aby to bylo lip videt...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Zde je jeste vyrez / detial druheho zaznamu, ze tam linie Ge fakt nejsou

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Posledni je jeste zaznam z lomu (je to tak pul z lomu pul z plochy). Pokud by bylo v lomu neco zasadne jineho, videli bysme to. Nic zasadne jineho ale nevidime.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
A zaver? No nejake 100% jiste zavery jen na zaklade techto dat moc delat nemuzeme. Je to asi napodobenina ci falzum, zrejme byla pouzita menehodnotna slitina Ag+Cu (soucasny obsah Cu bude nejspis o dost nizsi, nez byval kdysi), obsah Pb se nevymyka bezne situaci. Zda se, ze mince by mohla byt amalgamacne postribrena, aby vypadala vic "stribrne". Rtuti je tam fakt hodne, minci by bylo nejlip zakopat tam, kde byla :twisted: :twisted: :twisted:

Vice by mohla rici napr. EDS analyza na urovni toho lomu.

Kazdopadne toto neni minc z oficialni kutnohorske produkce.

Tak a co dal? 8)
Moderátor
Jak píše oliver, který je jistě větší znalec v tomto oboru než já (a možná mě opraví), poměrně vysoký obsah Hg je dost navádějící na úvahy stran pokovení - resp. zde postříbření, amalgamační technikou, a to by ukazovalo spíše na falzum (dobové).
Abychom minci mohli takto jednoznačně označit (za falzum), bylo by třeba prokázat jádro z nehodnotného kovu (mědi) - tudíž, že obsah Ag v minci je celkově velmi nízký (Ag má jen v tenké vrstvě na povrchu) toho však dosud použité metody nejsou schopné.

Aby to nebylo jednoduché, je možné i to, že je jádro mince z méně hodnotné slitiny (Ag + Cu) a na povrchu je mince ještě amalgamačně postříbřena, což by znamenalo, že celkový obsah Ag v minci nemusí být zcela nízký, i když oproti pravým grošům je jistě znatelně snížený (navíc i díky zřejmě nižší celkové hmostnosti mince).
Jak ale potom takovou minci označit - falzum či napodobenina?

Ohledně tohoto mám určitou "teritoriální" teorii. Pokud mince vznikla u nás, tedy tam kde pražské groše byly raženy - je na ni třeba nahlížet jako na falzum. Pokud vznikla, někde v oblasti, kde vznikaly napodobeniny pražských grošů, jež měly v tamním oběhu nahradit absentující hrubou minci a nedostávalo se jim tam ani v dostatečném množství importovaných našich grošů a vyráběli si tam jejich napodobeniny, pak je na ni možno nahlížet jako na napodobeninu.

Ovšem v případě nálezu u nás, navíc současně s parvy, což by značilo, že to obíhalo u nás, tak zde z hlediska panovníka a vydavatele mince je to falzum (i když sem třeba doputovalo z ciziny). Ale kacuro celkem trefně poznamenal, že tato mince je natolik podobná originálu, že by to mohlo značit spíše vznik u nás a z rukou někoho, kdo měl blízko k ražbě mincí )resp. výrobě razidel).
Registrovaný uživatel
Moc díky za zajímavé detaily!
Moderátor
psal jsem email, ale nevim, zda dosel?
Registrovaný uživatel
Tak nevím. Patří to sem? Dnešní pošta.Dílčí úspěch z Tábora,kde to neurčili. Díky za názor.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Tohle bude Václav IV. a je to averz prerazeny reverzem a reverz averzem. Pres lva je pekne videt koruna a na druhe strane pres korunu lev. Zbytky vnitrniho opisu WENCEZLAVS:TERCIVS resp. WENCEZLAVS:TERCIVS jednoznace urcuji panovnika. proste minci preger vyrazil a pak to popletl a vyrazil ji znovu.
Registrovaný uživatel
Díky.Už to T po nápovědě taky vidím. Takže přesunout do správného vlákna?

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Sběratel.com » Pražské groše » Václav II neznámá varianta

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1