Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor.
Autor | Příspěvek |
---|---|
#1 24. 4. 2008, 16:32
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Půjde určit?
![]() ![]() ![]() |
#2 24. 4. 2008, 21:24
|
|
Moderátor
![]() |
Zdravím
určit určitě půjde řekl bych že má nedotaženou korunu s malými perlami na koncích lilí lev podle mne odpovídá mladšímu typu VII. nebo typu VIII. a řekl bych při troše fantazie že u něj vidím předkus - pak by to byl H VIII. d dle tvaru N ve wencezlavs pak varianta 1 nebo 2 rubní rozdělovací znaménko vidět není chtělo by to trochu lepší scan - ale řekl bych H VIII. d/ 1-2 co si myslí ostatní ? tady je jeden podobný tomu tvému ![]() ten jsem určil také určil jako H VIII d - variantu už nelze koukni prosím na rubriku určování typů grošů - dnes v noci jsem tam hodil pár jiných W4 a zajímal by mne váš názor na moje určení - Díky « Poslední úpravu provedl(a) jacx v 24. 4. 2008, 21:26. » |
#3 24. 4. 2008, 21:43
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Dík za určení. Na Václavy IV. jsem se dal teprve nedávno a ještě je vůbec nemám v oku
![]() ![]() Pehu přišel s nápadem založit na fóru každému panovníkovi téma, tak proto jsem založil tohle ![]() |
#4 25. 4. 2008, 0:21
|
|
Moderátor
![]() |
S děkováním nemáš za co - taky jsem s přesnějším určováním začal celkem nedávno a to určení je můj názor - rozhodně bych se nespoléhal, že je to na 100% správně
|
#5 30. 4. 2008, 20:44
|
|
Moderátor
![]() |
Tak koukám, že jsme s kolegou Topa77 v rubrikách URČOVÁNÍ GROŠů i zde na VÁCLAV IV. tento týden moc neuspěli, přesto to zkusím ještě jednou :
tenhle groš na první pohled není nic moc, ale při bližším zkoumání je celkem zajímavý: ![]() myslím, že se jedná o VII. typ hánovy typologie- má odpovídající tvar lva - především rovná levá zadní tlapa dokonce bych se ho odvážil i přesto že je groš dost setřelý určit na variantu - koruna s patrnou velkou perlou, tupé oblé N , ocas lva začíná před posledním měsíčkem a orientace rubního rozdělovacího znaménka odpovídá variantě : H VII. d/1 na první phled nic moc, ale zajímavý - z aukra za 80 Kč |
#6 30. 4. 2008, 21:39
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Jsem zjistil, že to určování vyžaduje dost času a trpělivosti, které teď trochu postrádám...
![]() ![]() |
#7 30. 4. 2008, 22:20
|
|
Moderátor
![]() |
Je mi to jasný a chápu to - já teď s tím trávím vždy nějaký čas po večerech a chci si postupně groše podrobněji určit. Sebere to opravdu dost času a někdy se zaseknu a ne a ne rozhodnout. I když musím říct, že se mi samotnému zdá, že už se zlepšuji a zrychluji
![]() ![]() Proto se také tady pokouším získat názor ostatních. Objevil jsem ještě jeden o kterém si myslím, že je to H VII. ![]() konkrétně VII. a/1 « Poslední úpravu provedl(a) jacx v 30. 4. 2008, 22:22. » |
#8 4. 5. 2008, 12:22
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych zkusil určit toho svého Václava.
vychází mi na VIII. d 3 to 3 právě podle N, které je spíš N14. Koruna je ale dost prohlá, nejprve jsem myslel, že to je koruna z typu IX. ( č.3) jinak váží 2,57 g ![]() |
#9 27. 5. 2008, 14:49
|
|
Moderátor
![]() |
Prosim o vyreseni jednoho dilamatu...
mam dva grose Vaclava IV, oba by mely byt H XIV. g/1 (prvni mi urcil jacx - diky, druhy je od nejmenovaneho stastlivce - v seznamu pod c. 29) obrazek je zde. Kdyz jsem si ale vybiral ten druhy (tak abych mel jiny typ), zmatl me tvar a proporce koruny. Koruna mi v prvnim pripade prijde uzsi a mene otevrena, ve druhem pripade vice otevrena... asi je to jen blbost, ale co si o tom myslite? fotky obou jsou 1:1 (stejne meritko)... deformaci strizku pri razbe (rozmaznutim) to asi neni, kruhy jsou stejne "kulate"... _______________ |
#10 27. 5. 2008, 16:45
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Oli to je v pořádku. Opravdu je jedna vyšší a jedna nižší. Podle mojí typologie jde v obou případech o koruny č. 7. Koruna č. 7 má složité lístky v mezerách mezi velkými liliemi (jednoduché má koruna č. 6) a existuje dokonce ve třech variantách: vysoká s pěti perlami na obruči, nižší a široká se šesti perlami na obruči a táž s pěti perlami na obruči. Podle počtu perel bohužel tvoje groše přesněji zařadit nelze.
|
#11 27. 5. 2008, 16:56
|
|
Moderátor
![]() |
tak a máme to
od odborníka černé na bílém a moje dosud malé sebevědomí, že už něco určím je zase v ....... |
#12 27. 5. 2008, 16:57
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
jsme dva
![]() |
#13 27. 5. 2008, 17:01
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Tak dobře, tak já to zas smažu
![]() ![]() |
#14 27. 5. 2008, 17:04
|
|
Moderátor
![]() |
ne ne to je právě potřeba abysme se aspoň trochu přiučili
|
#15 27. 5. 2008, 17:19
|
|
Moderátor
![]() |
|
#16 27. 5. 2008, 22:43
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
som z toho voľaaký zmâtený
|
#17 28. 5. 2008, 6:17
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
To Jacx: jj, je to určený správně;-)
|
#18 28. 5. 2008, 6:25
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Ještě pár let a snad už si budu troufat určovat taky.
![]() |
#19 28. 5. 2008, 10:18
|
|
Moderátor
![]() |
juuuuuu, to se to krasne rozebehlo, radost si to pocist, dekuju :)
jacx, vidis, jak to umis pekne urcovat... ja te nepodezrival, jestli to tak vyznelo... fakt si vazim toho, zes to urcil - a navic jak ted vsichni vime, tak dobre... patason, to je mazec, smekam a moc dekuju za vycerpavajici vyklad, moc me to potesilo, ze i kdyz je to stejny typ, jsou tam rozdily v te korune, je to uzasny... ja sem totiz nekde nekdy videl (asi prave u tebe) neco s tou nizsi a vyssi korunou a tak jsem doufal, ze by to mohlo byt ono :P diky... _______________ |
#20 28. 5. 2008, 14:00
|
|
Moderátor
![]() |
patason díky - sebevědomí zase trošičku poporostlo (ale jen trochu)
Oliver - klidně podezřívej - já si taky zatím 100% nevěřím, ale začíná mě to podrobné určování dost bavit často se však zaseknu a hádám a tuším a přesto nevím, i když si myslím že by to mělo jít určit - vždy to samozřejmě nejde - často se zaseknu právě u typu H XIV. (jinak u grošů určených mnou asi platí staré "důvěřuj, ale prověřuj") « Poslední úpravu provedl(a) jacx v 28. 5. 2008, 14:01. » |
#21 16. 6. 2008, 17:05
|
|
Moderátor
![]() |
Ruka trhu je někdy opravdu nevyzpytatelná :
Já bych hádal, že varianta groše s rubní značkou kroužek za hřívou - H VI.a - zvláště ve velmi pěkné zachovalosti jako zde : http://www.aukro.cz/item377632343_prazsky_gros_vaclav_iv_krouzek_za_hrivou.html je vzácnější a bude o něj větší zájem než opravdu velmi velmi pěkný přesto myslím výrazně častěji se vyskytující I.typ groše Václava IV. řekl bych H I.a/3 viz zde : http://www.aukro.cz/item379699061_prazsky_gros_vaclav_iv_jedinecne_zachovaly.html Až tak vysokou a od VI. typu trojnásobně vyšší cenu bych nečekal - asi se dva zájemci rozhodli hodně vehementně. No grošík je to krásnej. |
#22 17. 6. 2008, 11:01
|
|
Moderátor |
Máš pravdu, oba groše sú veľmi pekné. Ten druhý je tiež nádherný, navyše typ "jednotka" sa nevyskytuje tak časo, ako by sa možno zdalo. Určite teda nie v takej zachovalosti. Máš recht, nad desať litrov, to je naozaj sila... ale hovoríš to sám: "Ruka trhu je někdy opravdu nevyzpytatelná ".
![]() |
#23 17. 6. 2008, 17:28
|
|
Registrovaný uživatel |
![]() ![]() |
#24 29. 8. 2008, 23:14
|
|
Moderátor | |
#25 30. 8. 2008, 1:59
|
|
Moderátor
![]() |
no u te koruny uz to skoro ani nevypada jako dvojraz, ale regulerni prerazeni
![]() _______________ |
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1