Pro Kolemjdoucí : Veľmi sa čudujem, že zrovna Vy poviete takú vec.Tohto Moussona som už síce predal, ale bol to Viliam, syn J.T. a je hneď jasné, že to je úplne iný level.A to Jozef bol ešte detailnejší, zvlášť v anatómii postáv.Tá babka na tom obraze hore má pravú ruku ako po mozgovej mŕtvici, absolútne neprirodzene skrútenú, aj telesné proporcie sú v nepomere.Ja si dokonca dovolím tvrdiť, že to nemaľoval žiaden akademický maliar, nie tak ešte Mousson
Obrázky:

Já jsem ale netvrdila, že to je Mousson. Jen se mi zdá, že to nejde tak snadno sestřelit podle malé fotky. Mně to přijde jako malířsky poměrně zdařilá skica. Sice trochu hrubší a asi žádný majstrštyk, ale určitě v tom nevidím amatérskou práci. Co se týká tohoto konkrétního malíře (musela jsem si ho vygůglovat), tak jsem na netu našla i několik jeho sumárních skicovitých prací, takže bych byla opatrná v tvrzení, že maloval pouze do posledního detailu "vyprtěné" cérečky v krojích... ty jeho skicy se mi ostatně líbí o mnoho víc. Malíř to byl dobrej.
Zpátky k tomuto obrázku- nemám ve zvyku malbu posuzovat podle malých fotek. Často je to zavádějící. Spíše vždycky je to zavádějící. Ono ani podle velkých a kvalitních fotek to není ono. Takže bych majiteli doporučila se obrátit jinam než na internet. Ať má jistotu.

pro paní Kolemjdoucí
Dobrý den,
že mi prosím
vysvětlíte pojem vyprtěný ?
Já jsem jako malá nosívala kroj, byla jsem v něm naparáděná, nastrojená,
čb fotku z prvního přijímání mám i zasklenou
a i po tolika letech se na ni ráda dívám,
je to asi proto, že jsem ze Slovácka a moje vazba je ke kroji jaksi daná výchovou a tím, že celý život v tomto regionu žiju.
Ale rozesmálo mě to, to jen proto píšu
Jinak vám přeji veselé svátky jara,
f.

Kolemjdouci napsal/a:
....................... tak jsem na netu našla i několik jeho sumárních skicovitých prací, takže bych byla opatrná v tvrzení, že maloval pouze do posledního detailu "vyprtěné" cérečky v krojích...
Občas se nějaká ta ručička nepovede, ale asi právě proto kesby zůstávají skicami zapomenutými ve skicářích😎
"vyprtěné" cérečky v krojích 😋 😋 😋 😋 😋 , to je tak milé označení 😉 a je to jedna z těch nejkrásnějších nejryzejších kulturních tradic a hodnot, co máme
Krásný den !

Paní filomeno, jsem ráda, že vás to pobavilo. Odborný termín "vyprtěný" je antonymum k jinému odbornému termínu "jen tak nahozený"...😉
U výše zmíněného malíře bych jako vysvětlení (obrázek lepší tisíce slov) přiložila třeba tyto dva obrazy...
Taky přeji krásné Velikonoce!
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.