Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Vlastní albové listy - Začátečník

Vykupminci.cz
Numisargo

Vlastní albové listy - Začátečník

Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den,
ve filatelii jsem začátečník a tak bych se chtěl optat na několik otázek. Nejspíše nejsem první kdo se tu na podobné věci ptá a proto doufám, že i přes to mi poradíte ;) .
Rozhodl jsem se vyrobit si vlastní albové listy avšak známky do něj nechci "natvrdo" nalepit a nepodařilo se mi najít jak známky na list připevnit, tak bych chtěl poprosit o radu (jsem ve fázi, že mám vytisknuté albové listy, vedle položeny známky a nevim jak pokračovat)? Jelikož studuji VŠ a teprve pár měsícu žiju sám, takže je pro mne každá větší investice zátěž. Také stále čtu o tzv. zasklívání listů a netušim co to přesně znamená? A ještě poslední otázka, hawidky jsou jednotlivá okínka na zasunutí známky či jsem to špatně pochopil?

Předem děkuji za odpověď a za ochotu poradit nováčkovi ;)
Moderátor
ano postaci ak si zakupis hawidky bud su biele alebo cierne, ktore nalepis na list a do nich vkladas znamky, horsie je to s rozmermi http://leuchtturm.infofila.cz/hawidky--r2-18-r1-8
Najlepsie si zakupit jednotlive pasky, ktore si narezes s rezackou podla svojej mierky...
Zasklievanie, neporadim Ti, nemam s tym skusenosti...
_______________
Registrovaný uživatel
Havidky to sú takéto pásiky dlhé cca 20 cm a šírky sú rôzne podľa potreby.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Ty hawidky si nařežeš ulamovacím nožíkem na měkké podložce (nutné kovové pravítko) a hlavně pozor na známku kterou zapomeneš vevnitř :D nebo nejlepší varianta řezačka na hawidky. Bez ní nedám ani ranu. Jo a hawidku stačí zezadu navlhčit- já ji olíznu a drží jak přivařená. Z toho důvodu opatrně lepit na své místo! Po chvilce se s tím nedá už pohnout. Jinak čtení o tomto je tady mraky!
Registrovaný uživatel
Ja použivam ten lámaci nožík a klasický plastový trojuholník.Ako podložka mi slúži sololit.Na vlhčenie používam vatové tyčinky. Dá sa to aj takto aj bez rezačky síce to je trochu zložitejšie ale dá sa.
Registrovaný uživatel
Jenom bych se tě chtěl zeptat jaké albové listy si chceš vyrobit. Albové listy jsou bud´ke koupi nebo si je zdarme stáhneš na Filaso ( počítám že asi chceš ČR).Pokud sbíráš razítkované známky , tak ty připevníš pomocí nálepek u těch jsou hawidky zbytečné a drahé. Pokud sbíráš cizinu a chceš alb. listy můžeš se na mě obrátit v tom ti pomůžu. Jinak pokud se jedná o známky s lepem tak je potřeba alb. listy opatřit bud´hawidkami nebo si na alb. listy udělat diofánová okénka vtom ti mohu také poradit. Ukázka je také na Filasu ale já jsem používal jiný způsob .
Registrovaný uživatel
Ja jsem hawidky prestal olizovat. Kdyz toho delam vice, po tom olizanem lepu mam chut na pivo.... 8)
Pouzivam molitanovou houbicku na nadobi, kterou navlhcim a lepeni jde samo. Podobne, jako maji na poste takovou tu misku s navlhcenou houbou.
Jinak rezacka na hawidky je naprosto nejlepsi, jak pise Pavlinka. Tady na e-shopu v nabidce neni. U konkurence je za cenu 500,-Kc s nazvem SCHNEIDER.
Nastavis si na rezacce rozmer a pak jenom rezes a rezes. Neni treba to pracne rozmerovat pravitkem.
_______________
---------------------------------------------
moje stránky k tématice Hradčan:
http://www.hradcany-stamps.com/
---------------------------------------------
Moderátor
Používám řezačku na fotky a sliním to prstem. Sliny jsou lepší jak voda a houbičkou se lep dá i setřít. Problém je jen u velkých plachet. Se sliněním, ne s řezáním.
Registrovaný uživatel
Listy jsem si vyráběl víceméně podle http://www.infofila.cz/vykresleni-alboveho-listu-pocitacem-pro-uplneho-za-r-2-c-1348 Jen s drobnými úpravami a ona shánim ČR známky a ano mám většinu orazítkovanou :) . Ano také jsem koukal na ty "filatelistické nálepky" jen jsem nějak nepochopil jak fungujou :(
Moderátor
Pěkný návod ... dělám to úplně jinak. :D
Ale já mám výhodu v tom, že mám v zásadě 2 velikosti - Ženci a Parlament (případně povodňový Turul, což je Parlament na výšku). Zmatek mi v tom občas dělají okraje a novinová stříhaná. :mrgreen:
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 29. 12. 2014, 1:06. »
Registrovaný uživatel
Ahoj, hlavu vzhůru, když si pochopil tuhle výrobu albových listů tak nálepky proti tomu jsou brnkačka. :P :D
Registrovaný uživatel
Mám prosbičku, nemáte někdo albové listy na staré Rakousko udělané v počítačové podobě?? :-)
Registrovaný uživatel
Mám , budou asi do roku 2006.
Registrovaný uživatel
Mě jde jenom o to období 1850-1918. Pak ještě scháním I.republiku. Byl by možný nějaký případný obchod :-)
Registrovaný uživatel
Napište Svoji e-mailovou adresu já Vám pošlu ukázku jak ty listy vypadají a pokud je v té formě budete chtít tak se domluvíme.
Registrovaný uživatel
dr.colombo@tiscali.cz

dík.
Registrovaný uživatel
Zdravím všechny,

chtěla bych se zeptat, dělám si albové listy, ale chybí mi některé známky u kterých nevím rozměr, dá se to někde zjistit? proč se neudávají rozměry známek v katalogu? díky za odpověď
Moderátor
Protože by to už bylo trochu moc, i tak jsou dost "nafouklé". Také záleží na termínu rozměr, ale čeho? Význam by měl pouze rozměr známkového obrazu, rozměr známky včetně zoubkování je naprosto zbytečný. Tak na druhé straně se rozměry známek, které Ti chybí, dají odvodit od jiných, ne? Nebo si nechám volné místo podle odhadu a po získání těchto známek nebo známky rámeček domaluji, popřípadě dolepím hawidku. Takový problém by to přece neměl být.
« Poslední úpravu provedl(a) blazek007 v 7. 6. 2015, 16:04. »
Registrovaný uživatel
Rozměry jsou třeba tady http://colnect.com/cs/stamps/countries (ne tedy u všech)
Na AL jsem zvolil vlastní tvorbu ve wordu a jak se píše dále, když nevím rozměr, počkám až seženu vlastní známku a pak upravím AL.
3 na ukázku http://www.rajce.net/a11849944
Registrovaný uživatel
Príjemný deň,
využijem toto vlákno, aby som zbytočne neotváral novú tému.
Rád by som vás poprosil o rady z filatelistickej praxe.
Chcem si vytvoriť svoje vlastné albumové listy do štvorkrúžkovej mechaniky. Formát A4 a A3. Po preštudovaní fóra som si zvolil tlač na výkres. Jeho plošná hmotnosť je 180 g / m2, čo podľa mňa dostatočne postačuje. Prípadne do obalu zasuniem ešte jeden čistý výkres.
otázky :)
1. tlač atramentovou, alebo laserovou tlačiarňou?
- mám atramentovú. V minulosti keď som si tlačil štítky a zasunul do obalu, po čase sa prilepili na obal (znehodnotil sa štítok a aj obal). Môže to byť ale aj obalom, keďže som kupoval pravdepodobne Poľský výrobok.
2. priesvitný plastový obal (od filatelistických výrobcov), alebo euroobal z papierníctva? - zaujímajú ma konkrétne značky či už filatelistických obalov, alebo euroobalov a dôvody prečo práve tie... aby sa na nich neprilepila farba z výkresu, prípadne ak do nich dám iba dokument, aby sa mu nič nestalo... Aby sa ten dokument neprilepil.
3. hawidky - všetko budem umiestňovať do bielych hawidiek, lepiť ich na výkresy a zaujíma ma to isté, ako pri obaloch... TOP výrobca takých hawidiek, ktoré v žiadnom prípade nijako nepoškodia známku, dokument atď. Aby sa známka neprilepila na hawidku (ak je to vôbec možné - nestretol som sa s tým ešte).

Nie som odborník na chemické zloženie, ale to ma tak isto zaujíma. Ktoré obaly / hawidky sú pre známky neškodné a ktoré svojím zložením ich znehodnotia. Respektíve, na ktoré chemické prvky si mám dávať pozor, pri študovaní zloženia.

podmienky:
- na finančných nákladoch mi nezáleží. Chcem, aby boli známky a dokumenty maximálne ochránené a aby sa nijako nepoškodili. Hlavne keď sa na nich pozriem o 10, 20 rokov, aby boli presne také, ako dnes :).
V prílohe zasielam fotografiu jedného z prototypov :).

Ďakujem za každý jeden príspevok a pomoc :).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Vlastní albové listy - Začátečník

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1