Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III

O pravosti výstřižku jako celku bych pochyboval. Pokud si pamatuji, v Hamburgu bylo používání výstřižků z celin k vyplácení zásilek zakázáno.

Dopry vecer,
mily obolus ja nechcem povedat - nie, lebo vzdy sa objavi nieco co sa nesmelo ale postou preslo. Aj Atesty su nie vzdy 100%, dokonca som sa stretla s tym kde sa niekto verejne ospravedlnoval za nespravne vystaveny Atest Sberatelom...
Ale - 9Sch na dopise by musela bit zasielka do zahranicia, s tohto dövodu sa priklanam k nazoru dejvy.
S peknym pozdravom A.

Hezký den, tak jsem na to znovu koukal a to mi přijde jako běžný, byť moc hezký výstřižek celiny a nikoliv výstřižek nalepený na obálku. Ale třeba špatně koukám. Díval jsem se znovu do katalogu a nechám si to přesněji přeložit, nicméně používá se tam termín Ganzsachenausschnitte, což je jednoduše výstřižek. Pravda, následně se popisuje, že se takové výstřižky používaly k frankování a podmínky, jak se to uznávalo, ale ceny opět chápu jako ohodnocení výstřižku a nikoliv nalepeného výstřižku. Bude to ale asi komplikované, protože Michel to uvádí pouze u Pruska a Saska - celinové obálky však vydávaly asi všechny státy. Nechám si to pořádně pořádně přeložit. Myslím, ale že to Michel řeší jen velmi okrajově a v tomto ohledu bych se přikláněl k tomu, že to nemá katalogové ceny. Rozhodně bych podle toho Michela nehodnotil výstřižek, který tady je také v diskuzi - tedy pokud to není padělek, což osobně netuším a musím se spolehnout na vaše mínění.
Asi by nám někdo měl poradit - sbírá vůbec někdo ty výstřižky? Musí, protože na aukru občas v aukci prohrávám :-)
jS

Ahoj, dufam ze ti to pomöze:
1, Sbierat (len) vystrizky
- Katalog neexistuje, ale ak si zadovazis nejaky katalog : Briefumschläge mit aufgedruckter Marke nejaky Ganzsachen Katalog tak mözes vyhladavat s ktorych tvoj vystrizok povodne bol
- lacne a potesi
2, Sbierat vystrizky nalepene na dopise (popripade na vystrizkoch dopisov co ta polovicna obalka znamena - cast s dopisu, ako möj uvedeny priklad predaja) - potesi viac ale drahsie
Zalezi len na tebe comu sa chces venovat, nieco vkladat do albumu co sa ti len paci alebo sa aj ucit...ucit...ucit...😉
A.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.