Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

#11 21. 9. 2020, 17:28

Již jenom to jste vysvětlila má svoji cenu, jako pro laika velmi zajímavé, ale asi by si to ten obraz zasloužil ( to je asi hloupý názor laika, která má rád hezké věci)

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#12 21. 9. 2020, 20:04
Již jenom to jste vysvětlila má svoji cenu, jako pro laika velmi zajímavé, ale asi by si to ten obraz zasloužil ( to je asi hloupý názor laika, která má rád hezké věci)

Těch možných příčin vzniku poškození je pochopitelně víc, i technologické pochybení autora, které se mohlo ukazovat už dřív, jen to nebylo tak zřetelné, možná i proto, že je obraz pod sklem.

Profilový obrázek
PetrPal

Uživatel

Zaregistrován:
9. 9. 2015

#13 21. 9. 2020, 20:17
Věřte mi, že 10.000 až 20.000,- za restaurování plošně velmi poškozeného obrazu o rozměru 120 x 120 cm (vyžadující plošné upevňování, a pak tmelení a retuš) je nesmyslná cena. Za to to žádný odborný restaurátor dělat nebude. Možná ani ne student restaurování. Nerozumím pojmu "průzkum sondou". Pokud myslíte sondážní průzkum, tak ten nebývá osamocený, ale je spojený s dalšími metodami průzkumu a jeho výstupem bývá restaurátorská/ průzkumová zpráva. Za to 5.000 je cena spíše nižší, zvláště, pokud se toto provádí pro potvrzení pravosti/vyloučení falza, protože u toho je nutno ještě započítat studium komparačního materiálu. Evidentně se v problematice moc neorientujete.

Já už mám dávno vlastní zkušenost, že to za tyto ceny jde. A kvalitně.
Je třeba nenaletět hned prvnímu restaurátorovi, ale hledat.
A kdo hledá, ten najde.

Průzkum sondou se dělá, aby se zjistilo jak moc je obraz poškozený a jaký se
na základě tohoto průzkumu zvolí postup restaurování.
A oni si účtují tuto částku, jenom za tento průzkum, aniž by na obraz sáhli štětcem, nebo čímkoliv jiným.

To mám taky ověřené z vlastní zkušenosti.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#14 22. 9. 2020, 00:17
Já už mám dávno vlastní zkušenost, že to za tyto ceny jde. A kvalitně. Je třeba nenaletět hned prvnímu restaurátorovi, ale hledat. A kdo hledá, ten najde. Průzkum sondou se dělá, aby se zjistilo jak moc je obraz poškozený a jaký se ...

Na nutnosti hledání restaurátora se shodneme. Osobně přeju zadavateli najít někoho kvalitního, kdo je levný a zároveň má volnou kapacitu. Takových moc nebude - restaurátoři, které znám, jsou na měsíce plně vytížení (tedy pokud pracují sami a nemají nějaké "utajené pomocníky").

Pokud někoho znáte, tak zadavateli poskytněte kontakt, určitě bude rád. Jinde než mezi restaurátory s licencí bych ale určitě nehledala.

"Průzkum sondou" to je stejný češtinářský skvost jako "Vítězství Pyrrhy". To přece nemůžete myslet vážně a ještě to opakujete😁 😁 😁

A jak ten "průzkum sondou" dělají, když na obraz "ničím nesáhnou"? To dělají nějak bezkontaktně? Pokud máte svoji osobní zkušenost - jak píšete - dejte sem ten váš obraz a jejich zprávu o "průzkumu sondou". Umírám zvědavostí. 😉

Profilový obrázek
koukal

Uživatel

Zaregistrován:
27. 3. 2013

#15 22. 9. 2020, 09:51

Zdravím, ty ceny u Ehrenhafta jsou v posledním roce nižší než ty deseticisíce. Sám si sem tam nějakého koupím, ty poslední byly za ani ne za 5.000,-...... Nabízeny jsou draze, ale ne prodávany...

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#16 22. 9. 2020, 16:04

Zaujalo mě sdělení, že obraz byl dlouhé roky v pořádku a že visel na stejném místě. Ale rám je evidentně nový (lišta Bohemia), takže k nějaké změně v posledních létech přece jen došlo. Byla překližka vždy pod sklem? Nemělo to sklo zpomalit už počínající krakeláž? Tento Ehrenhaft samozřejmě stojí za investici do záchrany.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#17 22. 9. 2020, 19:30
Zaujalo mě sdělení, že obraz byl dlouhé roky v pořádku a že visel na stejném místě. Ale rám je evidentně nový (lišta Bohemia), takže k nějaké změně v posledních létech přece jen došlo. Byla překližka vždy pod sklem? Nemělo to sklo zpomalit už počínající krakeláž? Tento Ehrenhaft samozřejmě stojí za investici do záchrany.

Lištu Bohemia jsem si musela vygůglit, ale nepřijde mi tento rám stejný. U tohoto obrazu mi to přijde jako stará záležitost, ne dnešní "napodobenina".
Ale nevím, v rámech se moc neorientuju.

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#18 22. 9. 2020, 20:52

Viděl jsem v rámu podobu s touto lištou, ale ta je patinovaná. Může jít opravdu jen o podobu rámu. Třeba se k tomu vyjádří Petvet.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#19 23. 9. 2020, 09:23

Petvet: co se týká záchrany obrazu, tak doporučuju, až najdete nějakého restaurátora, se s ním třeba domluvit na dvou etapách: nejprve, co nejdřív (!) malbu stabilizovat. Zatím jsou ztráty (aspoň podle fotek) pouze/především v nebi. Až se začne olupovat malba v samotném "výjevu", tak bude pozdě a škody budou mnohem zásadnější.
Stabilizace malby může být provedena různým způsobem- lokálně, či celoplošně, ručně, či na nažehlovacím stole. Zvolit nejlepší technologii už bude na tom, kdo by práce prováděl, a ten by měl obraz nejprve prohlédnout. Tato první etapa, která je nezbytná, pokud obraz nechcete ztratit, by neměla být finančně až tak náročná. Etapa náročnější (čištění, tmelení, retuš) by pak mohla počkat podle vašeho dalšího uvážení, protože tam už z prodlení nebudou vyplývat rizika pro malbu.

Profilový obrázek
Petvet

Uživatel

Zaregistrován:
10. 1. 2020

#20 23. 9. 2020, 11:34

Děkuji za všechny názory a rady. Co se týče rámu obrazu, tak obraz je co já pamatuji bez jakýchkoliv úprav. Já ho znám 30 let.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.