Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Notafilie, bankovky, aukce » * * Zajímavosti na aukčních serverech (Přiklepni.cz, Aukro, Odklepnuto apod.) * *

Vykupminci.cz
Numisargo

* * Zajímavosti na aukčních serverech (Přiklepni.cz, Aukro, Odklepnuto apod.) * *

Moderátoři: acme2000, smith, Tomako.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 853 854 855 856 857 858 859 860 861 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Lidi jsou schopni za to dat i 2000,- Kc,... https://aukro.cz/bankovka-200-kc-serie-p-6975147969
Registrovaný uživatel
a není to třeba jenom praní špinavých peněz? nějakou tu tisícovku dá každý blbec třeba i za niklové kolečko, nejen za vyžehlený hadr: ale někdy vidím i 150 kolíků za nesmysl.
_______________
"Democracy.... is non-negotiable."
- Liberty Prime
Registrovaný uživatel
majkl napsal
A lidem už zase hrabe... :lol:
https://aukro.cz/200-kc-serie-p-cnb-vlozila-do-obehu-specialni-serii-p-pandemie-6976013832

S takovou tu za chvíli budeme mít i sérii S !!
Registrovaný uživatel
https://aukro.cz/1000-korun-1944-chybotisk-posun-tisku-stav-unc-6976406130
1000 Korun 1944, CHYBOTISK - Posun Tisku !!! Stav UNC
Ten poslední obrázek je super :lol:
Registrovaný uživatel
Když je na bankovce zrcadlová perforace tak NIKDY nemůže být UNC !!! Bankovka se perforovala najednou a přeložená !!!
Registrovaný uživatel
Na druhou stranu UNC = uncirculated = neobehova ... a tahle neobihala. Nejlepsi oznaceni by pravda asi bylo "nejlepsi mozny stav"
Moderátor
jirka72 napsal
Na druhou stranu UNC = uncirculated = neobehova ... a tahle neobihala. Nejlepsi oznaceni by pravda asi bylo "nejlepsi mozny stav"

A jak se k tomu stavi katalog?
Registrovaný uživatel
Jak ktery - Bajer i Macho uvadi cenu v UNC, ale zase nerozlisuji, zda 1x nebo 2x SPEC. Az Aurea pise cenu jen u stavu 1/1, UNC je proskrtnuty.
Zrejme je to tak nejspravnejsi + ale napsal bych tam jeste poznamku, proc nemuze byt stav lepsi, respektive proc je nejlepsi mozny stav s prelozenim ...
Registrovaný uživatel
jirka72 napsal
Na druhou stranu UNC = uncirculated = neobehova ... a tahle neobihala. Nejlepsi oznaceni by pravda asi bylo "nejlepsi mozny stav"


Tato je taky neoběhová :lol: ;) ;)

Jakmile není dokonalá, ať už oběhem, že si sběratel sedl na sbírku, nebo že byla přeložena při perforaci, neměla by se označovat jako UNC,... Aurea to má hezky v katalogu jako 1/1 max. :)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Tohle moc dobry priklad neni - je rozdil, jestli nekdo bankovku zamerne ponici nebo jestli se s ni neco deje (jeste nez je dana do obehu) v ramci procesu uz v bance/tiskarne - coz je napr. i perforace.

To se pak dostaneme ke 100x probiranym tematum, zda bankovka, ktera ma prohnuti v miste ochranneho prouzku (coz vznika pri rezani bankovek) JE nebo NENI UNC.
Stejny problem je u tech kolejnicek, co nechava stroj jako stopu v papiru ...
Registrovaný uživatel
Ahojky zdravím:) Jsem začínající sběratel, který hledá informace opravdu všude a snaží se nenaletět, což se mi evidentně už podařilo, jak jsem zjistila z předešlých vláken. Bohužel je vidět, že pozitivní hodnocení na Aukru jsou evidentně mimo mísu. Mně se prostě líbí naše bankovky a pomalu se snažím poskládat si je od dob Rakouska - Uherska. Mohli byste mi poradit? Na koho, co si dát pozor.... I když se snažím orientovat podle katalogu... koukám, že tady nepoctivost docela kvete. :(
Registrovaný uživatel
Informace jsou dobrá věc, nicméně je dobré rozlišovat informace relevantní a balast. Pro relevantní informace je dobrý dobrý katalog. Bohužel to, co dnes vychází, většinou nejsou katalogy ale ceníky. Doporučoval bych poslední vydání Bajerova katalogu, a to pro přehled o variantách bankovek a relativní vzácnosti a relativních cenách (typu tato bankovka je 5x dražší než tamta). Dále je podstatné mít nakoukané a nahmatané hodnocení stavů, což je běh na dlouho trať. Stupnice stavů je jasně daná. Kdo se jí nedrží, je podezřelý. Stavy jsou N (nebo UNC), 0 (nebo aUNC), 1, 2, 3 (případně 4 a 5, případně se znaménky + a -, případně ekvivalenty XF, VF, VG, G, ale ty se příliš nepoužívají). Nic jako luxusní, krásný, sbírkový, "podle mého hodnocení UNC stav" atd. neexistuje. Hodí se tvořit si databázi obrázků, dosažených cen apod. Tím se odhalí ležáky, které se točí neustále dokola.

Mimochodem, co kvete není jen nepoctivost. Kvete zejména hloupost - neznalých nakupujících, kteří chtějí všechno hned a bez práce (=studia). Kdo chce levně koupit diamanty, může to zkusit třeba na parkovišti od těch milých lidí, kteří je nutně potřebují prodat, protože se jim zrovna pokazilo auto a nemají na servis ani na hotel a jedou za nemocnou babičkou...
Registrovaný uživatel
Dobrý den, moc Vám děkuji za odpověď. Bajerův katalog mám, chtěla jsem o bankovkách něco vědět a přiznám se, že mám raději informace v tištěné podobě, ke kterým se mohu vracet. Nejde mi jen o nějakou hurá akci... Prostě mě to zajímá. Fotky me nenapadly, to přiznávám, ani evidence. Je fakt, že jsem zjistila, že občas někdo přihazuje proti a pak prodává stejnou bankovku za mnohem větší částku. Chybami se člověk učí a já děkuji za Vaše fórum, kde jsem se dozvěděla hodně praktických informaci. Hm žádný učený z nebe nespadl ... Tak doufám, že si ten nos pořádně nenatlucu, než se něco naučím.
Registrovaný uživatel
Hmartik - páči sa mi tvoj prístup. Nečakaj zázraky na počkanie. Zberateľstvo je hlavne o skúsenostiach a vedomostiach. Je to individuálny beh na veľmi dlhú trať. Samozrejme, že pritom aj naletíš podvodníkom alebo preplatíš. Ale to je školné tvojim vedomostiam. Preto radím začať zbierať/nakupovať lacnejšie bankovky, aby si sa naučila rozoznávať kvalitu za lacný peniaz. A postupne prechádzať k drahším. Zúčastňovať sa aukcii a samozrejme čítať toto fórum. A neboj sa pýtať, lebo nikto učený z neba nespadol. ;)

P.S. Na aukre nakupuj opatrne a s rozumom. Je to neregulovaný trh plný podvodov a podvodníkov. Na druhej strane tam nájdeš aj zaujímavé veci za rozumný peniaz.
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Registrovaný uživatel
Děkuji za odpověď 😉 Můžu mít ještě jeden dotaz? Na Aukru je opravdu obrovské množství nabídek. Přiznám se že radši nakupuji od menších prodejců, kteří mají bankovku nafocenou i proti sklu. Je s nimi dobrá komunikace, aspoň trochu vidím, co kupuji, občas něco poradí. Je ještě něco, co mi může pomoct? Víte o někom, kdo prodává přes Aukro seriózně?
Registrovaný uživatel
PS. Díky za krásné udělané webové stránky. Zase vím něco nového 😉
Registrovaný uživatel
Takto - kvalitni material se da sehnat jak od vetsich, tak mensich prodejcu ... A to nafoceni proti svetlu je urcite fajn, ale nevidel bych to jako zasadni nedostatek - ja sam to pouzivam minimalne, pokud si je prodejce jist stavem, ktery nabizi, je ta fotka v zasade zbytecna, zvlast pak u levnejsich bankovek. A jak psali kolegove, aukro je mix vseho mozneho, i podvodniku ... kdyztak vam muzu poslat nejake fotky na mail jako priklady. Muj mail: jk4ZAVINACseznam.cz
Registrovaný uživatel
Tak kdo jí máte doma :-)
https://www.e15.cz/magazin/cesky-aukcni-rekord-papirova-statovka-z-roku-1919-se-vydrazila-za-12-1-milionu-1375505
Registrovaný uživatel
"Cena, kterou dnes dosáhla pětitisícová státovka, překvapila předsedu pobočky papírových platidel České numismatické společnosti Jiřího Čížka. Považuje ji za NADHODNOCENOU vzhledem k jejímu stavu, tedy třeba že je dvakrát přehnutá a perforovaná, tedy úředně znehodnocená pro sběratele nebo mezibankovní výměnu."
Registrovaný uživatel
Povedzte mi čo dnes nie je nadhodnotené... aby som to začal zbierať. ;)
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Registrovaný uživatel
Já bych to neposuzoval jako nadhodnocené, protože se to nedá s ničím porovnat, poslední se prodávala před 26 lety a vůbec zde nehraje roli, zda je přeložená a perforovaná. Hlavní důvod ceny je to, že je jich mezi sběrateli asi 13. Pokud bude tato státovka pravidelně v aukcích, tak můžeme posoudit , zda je cena adekvátní. Jak byla aukce prezentována v médiích, tak se jednalo hlavně o investici a ne o sběratelství. Takže cena vypovídá o hodnotě naší koruny. To se samozřejmě projevilo i u ostatních, poměrně běžných bankovkách.
Registrovaný uživatel
no, je treba podotknout, ze posledni pred 26 lety se sice prodavala, ale v AUKCI ... ja vim minimalne o 2 dalsich prodejich, posledni pred cca 7 lety za 3,5mil a pak pred cca 12 lety za 2mil
Ale pravda je, ze k soucasne cene se asi nema cenu vyjadrovat, nekdo predevsim zainvestoval, tak se uvidi, az bude chtit treba prodat. Pripadne muze prodat nekdo z tech, kdo ji koupili za mnohem mene pred lety.
Registrovaný uživatel
Samozřejmě uvidíme, jestli se nějaká ukáže. Ale hlavní problém je v tom, jestliže udělala 12 mega, tak další případný prodejce určitě bude chtít také tuto cenu. Z praxe víme, že některé bankovky se celá léta neukazovaly na aukcích a v prodeji, stačilo aby jednou některá udělala dobrou cenu a hned se jich vyrojilo několik dalších za stejné peníze.
Registrovaný uživatel
Zdravím všechny poctivé sběratele, sledovali jste včera někdo i ostatní bankovky, které se na aukci bankovek.com prodaly? Byl jsem poměrně v šoku, když jsem viděl za jak přestřelené ceny se tam jednotlivé kusy prodaly...viz. 100kč J01 za 650 bez aukční přirážky / 20 kčs 1970 za 2800 opět bez přiřážky??atd.. To se tam sešlo tolik sběratelů, kterým zrovny ony kusy chyběly ve sbírkách nebo čím to je? Měl jsem tam cca 75 kusů o které jsem se zajímal, ale ty ceny byly úplně mimo. Díky za Vaše názory.
Registrovaný uživatel
Taky všechny zdravím,

souhlasím s Vámi, nad mnoha položkami jsem kroutil hlavou, že to někdo koupí za tak šílenou cenu, když jsou celkem dostupné klidně za polovinu. Jenže mám takový pocit, že se podobně s kolegy divíme nad dosaženými cenami poslední dva tři roky téměř na každé aukci Aurey, Klima nebo Kohouta. Já měl v merku asi 20 věcí, nevyhrál jsem nic. U prvorepublikových platidel jsem si všiml, že podle nicků přihazoval omezený počet opakujících se dražitelů. Možná náhoda, možná ne, těžko říct.

Ještě k příspěvku pavel "1045" určitě je to jak píšete, za tuto cenu se klidně můžeme dočkat prodeje další 5000/1919 zanedlouho.

Pro mě je takovým typickým příkladem 100 Kč 1920. Ve stavu lepším než 2 se až tak často nevyskytovaly. Před nějakým časem se dražilo ve stavu N a prodalo se to za raketu. A odstartovalo to, že stavů 1 a lepších je momentálně v aukcích dostatek i když za cenu staršího auta. Určitě to výrazně popostrčil i ceník/katalog pana Hejzlara.

Upřímně, mít zbytečných 14,5 milionu tak si tu pětitisícovku taky koupím :D Vzhledem k tomu, že je nemám, tak mám kopii - protože Mezsároše jsou cenou taky mimo realitu.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 853 854 855 856 857 858 859 860 861 ... > »

Sběratel.com » Notafilie, bankovky, aukce » * * Zajímavosti na aukčních serverech (Přiklepni.cz, Aukro, Odklepnuto apod.) * *

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1