Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Minerály » Zajímavý achát

Vykupminci.cz
Numisargo

Zajímavý achát

Moderátoři: Koniáš, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
to Korunka; mikroskop 40 x zväčšenie a super makro .
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
Až mě bolí břicho jak jsem se zasmál :D :D :D :D :D :D
Úplně jsem viděl jak já nad jednou fotkou sedím celý odpoledne a "korunka"
to bude práskat jedno makro za druhým z ruky a přes lupu :D :D :D

to korunka: Projdi si odkazy co jsem dával na tomhle vlákně ohledně focení - najdeš tam vysvětlený téměř vše co je potřeba pro focení velmi malých minerálů nebo detailů z achátů atd. máš to na předcházející straně v jednom ze tří odkazů který jsem tam dával !
« Poslední úpravu provedl(a) Vita v 3. 9. 2013, 20:30. »
Registrovaný uživatel
Tak a na závěr makro fotek achátů detail FoV 8mm Doubravice.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
hmmm, ste ma super naladili, tak sa idem prejst a "skouknout to" do mojho okolia
http://www.agate.sk/ - -vela som sa dozvedel a pan je od nas, takze pre radu nebudem mat daleko

prosim prosim este nejake fotecky, su fakt nadherne a fascinujuce
Registrovaný uživatel
Levín 75x45mm
Doubravice FoV 7mm
Doubravice FoV 10mm
Morcínov FoV 10mm

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Morcínov FoV 5mm
Železnice FoV 8mm
Železnice FoV 12mm

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Tady znovu pár odkazů týkající se fotografií achátů

http://www.youtube.com/watch?v=m7NonS9vQig

http://www.youtube.com/watch?v=iQbfKjzKKQc

http://www.mindat.org/article.php/885/Agates+-+hidden+beauty

http://www.mindat.org/user-4870.html?#2_0_51_0_0_0_
Registrovaný uživatel
Vita napsal
to korunka:
Citovat
..ty jo, to je fakt bomba, ono to fakt jde fotit přes lupu, tak to je fakt úžasný tip!

...ale já myslel lupu na to aby se ten detail dal na tom achátu najít očima :D
- já neměl na mysli fotit to přes lupu :D na to ti lupa nestačí :D

Naopak, pochopili jsme se velice dobře. Ty jsi mi tento nápad vnukl touto větou:
...byl vložený do optický lavice(makroskop)..
..tak jsem přemýšlela, jak kámen vyfotit, aby byl zvětšený. S mým foťákem toto nelze, takové makro nemám. V podstatě jak dosáhnout zvětšení? Lupou. Je to tak jednoduché. Jen musím vymyslet, jak ty lupy dát za sebe, aby bylo zvětšení maximální. Je to spíše takový experiment. Je jasné, že takto ostrá fotka, ani zvětšení, jako máš ty, s tím určitě nepůjde, ale "umění" je bez zábran, tak proč to nezkusit. Navíc mne velmi mile překvapil ten můj pokus na předchozí straně. tohle dotáhnout k dokonalosti, nemuselo by to být zlé...
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 4. 9. 2013, 19:12. »
Registrovaný uživatel
..trochu- hodně odbočím- moje nejlepší makro... Na tyto záběry jsem čekala několik hodin. Teď se můžeš opět smát...
Obrázek vložený uživatelem
Obrázek vložený uživatelem
Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Měla bych upozornit, že ty vážky létaly jako blesk, takže je to pravý opak focení nerostů. Kdo nepoznal oč jde- tak sado maso- tři pářící se vážky :D
Registrovaný uživatel
Fandím tvýmu nadšení a souhlasím s tím, že někdy k dobrýmu výsledku vede překvapivě jednoduchá cesta . Takže držím palce a budu se těšit na fotky.
Moderátor
Vážky je vážně lepší fotit, když jsou v klidu. :D

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Dráčov
S "krémovou" barvou i když kresbou nevyrazný achát o rozměru leštěné plochy 70x40mm .

A druhý kousek (omlouvám se za sníženou kvalitu fotografie ale je to focený videokamerou) - "achát v achátu" - rozměr plochy 30x30mm.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) Vita v 4. 9. 2013, 21:03. »
Registrovaný uživatel
Vita ahoj.
Ty nám to tu ale sakramentsky dávkuješ. Pravdepodobne dostaneš prívlastok ....,, Profesor achátologie "..... Ak taký odbor neexistoval, tak od dneška už bude.
Mimochodom a nemáš poruke nejaké foto týchto krásavcov napr. z Botswany?
Zopár som ich videl na nete a niektoré majú skutočne zaujímavú vnútornú štruktúru a kresbu. Tuším si v predošlých príspevkoch uverejnil nejaké exempláre z Maroka. Ale z oblasti juhu Afriky myslím nie. Inak zopár krát som poprezeral aj mindat, no ak tu uverejníš zopár obrázkov a potom nasledujú reakcie ostatných tak to má lepšiu šťavu.
Ešte Ti musím pripomenúť, že začala škola a my poniektorí, povedal by som absolventi prvého semestra oproti Tebe pán profesor, čakáme na ďalšiu prezentáciu.
Registrovaný uživatel
to TONY-KK:
Acháty mě baví, rád je brousím a fotím (i když teď teda na to nemám čas) ale za odborníka se rozhodně nepovažuju, protože znám celkem dost sběratelů , který o achátech ví mnohem mnohem víc než já ale jsou to vesměs starší pánové , kterým by komunikace přes PC a internet dělala problém. Ale ty kdyby to tady rozjeli o achátech - asi by nám všem spadla čelist.
A zase musím zopakovat - jsou sběratelé , který maj kamenů plný byt ale k těm nepatřím a proto mi musí stačit jedna malinkatá polička a na ní pár kamenů - bohužel nemám byt nafukovací . Co mě ale chytlo a co není náročný na místo je focení minerálů - já letos slavím takový malý fotografický
výročí protože už to bude třicet let co se aktivně věnuju fotografii - od makra ke krajinkám, reklamní fotografie, přes zvířata a hmyz, různý akce, různý závody atd. až k minerálům - a právě na nich jsem poslední dobou(cca od 2006) úplně ulítnul a to jsem začal dělat fotografický experimenty s minerálama ještě v době středního formátu a kinofilmu kdy cena nastupujících digátlů byla šíleně vysoká a o digitálu tenkrát nešlo ani uvažovat.
Takže o focení si se mnou poklábosíš(i když expert rozhodně nejsem) a o achátech sem tam něco vím ale není to tak, že bych byl schopnej dávat nějaký moudra. A co se týká focení minerálů je celkem zbytečný vést nějaký dlouhý dialogy protože vše co jsem kdysi chtěl napsat o focení minerálů jsem napsal a napsal jsem to tak aby to bylo pochopitelný lautr všem a všech devět článků kolega sběratel umístil na svůj web protože po těch mnoha dotazech co jsem dostával je prostě lepší jen dát link a dotyčný když se o to bude zajímat tak si to může přečíst. Ohledně focení minerálů je taky mnoho témat v diskusním fóru Mindatu včetně používané techniky jednotlivých fotících autorů - tzn. světla, optika, ostření atd.atd.atd.
V zahraničí např. na mineralienatlasu je v diskusním fóru samostatná sekce věnovaná výhradně achátům a tady máme zatím jedno vlákno a do něj nejde nacpat všechno - takže mi přijde dost zbytečný aby tady místo dívání se na fotky achátů, nalezišť, postupů zpracování atd. se vytvářel diskusní kroužek o tom jak kdo fotí a co fotí když téma je "Zajímavý achát" . Jestli má někdo potřebu vědět něco o focení minerálů tak může založit nové téma např. o focení minerálů a tam se můžou probírat různý techniky, světlo atd. ale sem do tohohle tématu se to myslím nehodí ale to je jen můj názor.
Vše co jsem chtěl kdy napsat o focení šutříků jsem už napsal - odkazy na ty články jsem do tohohle tématu taky už dal a ten kdo má zájem vědět malinko víc a chce se focení šutrů věnovat tak má možnost si to přečíst.
Ale vrátím se k achátům - JO acháty mě baví jsou pro mě taková samostatná liga v tom sbírání a focení šturů, protože v ohyzdným, křížem krážem rozpraskaným achátu se dá objevit místo např. 3mm kde ta příroda jako by se snažila tomu šutříku vynahradit to, že celkově je přímo příšernej - tak na tomhle malým místečku udělá barevnou a tvarovou galerii která je za hranicí naší fantazie.
Když máš krystal - no dobře - tak vyfotíš krystal - tam se toho moc vymyslet nedá i když pochopitelně taky potřebuješ znát něco o světle a mít techniku a znát postupy, který ti dovolí dělat fotopole např. FoV 2mm - ale na tom achátu když teda nefotíš celek musíš to místo pro focení hledat a když ho najdeš tak musíš hledat úhel světla tak aby např. ty jednotlivý vrstvy mezi sebou začaly vrhat stín a ta kresba začala být vizuálně plastická , můžeš do fotky zahrnout i přírodní praskliny viz. přiložené foto, který můžou dotvořit celkovou kompozici atd.atd.atd.! Prostě achát je na focení značně variabilní materiál a ze všech minerálů s ním pracuju nejradši protože to je nepřeberný mmnožství barev, variant, tvarů atd.atd. a u achátů se dá říct, že autor fotky má "volnou ruku" .
Takže achát je pro mě král !

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Na focení kvalitních achátů se také těším. Už aby jsme nějaké měli. S makrem si začínám hrát, dá se s ním ukázat předmět úplně jinak, než je vidět běžným okem. Ale fotit pěkné věci se dají i bez maker. Dnes jsem si vzal foťák na vycházku s pejsky a tohle jsem zvěčnil. Ještě to samozřejmě chce nějaké úpravy ve Photofiltru, ale není to tak zlé, ne?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
..mně by spíše zajímala jiná věc- už nad tím uvažuji od začátku- fotky achátů jsou supr, když se specializuješ na ty kameny- jak by asi vypadaly detaily drahých opálů. (jak všichni ví, mé nejoblíbenější kameny, i když mám ráda všechny pěkné). Mohla by to být výzva- dle mého názoru jsou to kameny, které se fotí nejhůře ze všech- co ty na to, nezkusil by jsi je? U nich je největší průšvih, že opalizují při různém nasvícení, ale myslím si, že ty by jsi si s tím poradil. Upřímně- trvalo mi hodně dlouho, než jsem přišla na fintu, jak na ně, aby fotky nebyly tak strašné... takže zvědavost..
Registrovaný uživatel
Lokalita Kozákov (rok 1967).
Rozměr leštěné plochy 90x70mm.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
L333- bodlák????
Registrovaný uživatel
Vita-.. to je opravdu nádherná ukázka z té lokality...
Registrovaný uživatel
korunka napsal
..mně by spíše zajímala jiná věc- už nad tím uvažuji od začátku- fotky achátů jsou supr, když se specializuješ na ty kameny- jak by asi vypadaly detaily drahých opálů. (jak všichni ví, mé nejoblíbenější kameny, i když mám ráda všechny pěkné). Mohla by to být výzva- dle mého názoru jsou to kameny, které se fotí nejhůře ze všech- co ty na to, nezkusil by jsi je? U nich je největší průšvih, že opalizují při různém nasvícení, ale myslím si, že ty by jsi si s tím poradil. Upřímně- trvalo mi hodně dlouho, než jsem přišla na fintu, jak na ně, aby fotky nebyly tak strašné... takže zvědavost..

http://www.mindat.org/photo-106051.html
http://www.mindat.org/photo-197088.html
http://www.mindat.org/photo-106056.html
http://www.mindat.org/photo-106055.html
http://www.mindat.org/photo-106050.html
http://www.mindat.org/photo-197095.html
http://www.mindat.org/photo-253066.html
http://www.mindat.org/photo-253067.html
http://www.mindat.org/photo-253068.html
« Poslední úpravu provedl(a) Vita v 5. 9. 2013, 16:05. »
Registrovaný uživatel
Já se pokusím držet téma "Zajímavý achát"ale pravda je , že to je fuška !
Ohledně focení a postupů a experimentů - co takhle založit nový téma jenom o focení kamenů ?
Za chvíli by se tady mohla mezi achátama objevit fotka třeba šimpanze :D :D :D




Morcínov - rozměr leštěné plochy 70x60mm

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
To by nebyl špatný nápad a klidně jsem pro, aby nesouvisející témata byla do takového i přesunuta.. I když šimpanz- to už by nebylo makro :lol:

K těm opálům, když už jsem to tu tak zaspamovala- měla jsem na mysli spíše broušené, u přírodních, nebo rovných brusů je to ještě docela dobré. Spíše nastává problém, pokud je to broušený kámen, třeba typ. volný tvar s měnící se výškou brusu- čočkovitě a pod. Pak je šílené je nasvítit. Při různých pohledech vždy září barvamy jen malá část kamene. Ale to můžeme rozebrat klidně až v novém tématu- klidně jej založ a já tímto prosím admina, aby smazal mé spamující přízpěvky v tomto vlákně, které s acháty nesouvisí.
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 5. 9. 2013, 17:27. »
Registrovaný uživatel
Citovat
Spíše nastává problém, pokud je to broušený kámen, třeba typ. volný tvar s měnící se výškou brusu


viz. detaily a použití metody hladinového ostření - viz. můj článek - viz. odkaz někde tady v tématu acháty !
Registrovaný uživatel
Krasny kameny - taky se mi ty ruznobarevny a casto roztodivny kresby brousenejch achatu odjakziva libily..co kamen, to svym zpusobem original..

Laickej dotaz 1: Padlo tu, ze pokud spatne rozriznu (zbrousim) achat - napriklad kdyz se kousicek z jedny poloviny odstipne, tak je kamen castecne (dost) znehodnocen. Je takovy problem zbrousit ho znovu? Treba jen o tech par milimetru ony vrstvy/onoho odstiplyho kousicku?
PS: Chapu (predpokledam) ze se tyhle kameny asi nejspis rezou v polovine (?) aby byly obe poloviny co nejvetsi, pricemz u miniaturnich kamenu jde o kazdej milimetr..

laickej dotaz 2: Jak u surovyho achatu poznam kde presne rezat? Z jaky strany, uhlu.. ?
Nebo je to jen sazka do loterie? U diamantu/briliantu brouseni chapu..

Ne ze bych chtel na stary kolena sbirat nebo dokonce brousit achaty, zajima me to ciste ze zvedavosti :-)
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... > »

Sběratel.com » Minerály » Zajímavý achát

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1