Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Minerály » Zajímavý achát

Vykupminci.cz
Numisargo

Zajímavý achát

Moderátoři: Koniáš, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Citovat
Spíše nastává problém, pokud je to broušený kámen, třeba typ. volný tvar s měnící se výškou brusu



Vhodná metoda je několik po sobě jdoucích fotek s různou rovinou zaostření složených pomocí spec. programu do jedné fotky .

viz. např. toto je složeno z cca 60 samostatných fotek
http://www.mindat.org/photo-156225.html

Měnící se tva výbrusu nehraje při téhle metodě roli protože ve skutečnosti u fotky jde o hloubku ostrosti - u detailů je to to samé - je jedno jaký má kámen tvar(půl-kulatý apod.) jde o hloubku ostrosti a tu dostaneš u normálního rozměru buď obrovskou clonou a dlouhým expozičním časem nebo malou clonou, x-samostatně zaostřených fotek a relativně dlouhá doba expozice cca 1/10-2 sec + softík kterej s tím umí pracovat ! Odkaz na software viz. opět článek viz. odkaz zde v tématu acháty(jen už nevím kde, protože se z toho stává docela dobrá informační džungle) !
Registrovaný uživatel
Citovat
Laickej dotaz 1: Padlo tu, ze pokud spatne rozriznu (zbrousim) achat - napriklad kdyz se kousicek z jedny poloviny odstipne, tak je kamen castecne (dost) znehodnocen. Je takovy problem zbrousit ho znovu? Treba jen o tech par milimetru ony vrstvy/onoho odstiplyho kousicku?
PS: Chapu (predpokledam) ze se tyhle kameny asi nejspis rezou v polovine (?) aby byly obe poloviny co nejvetsi, pricemz u miniaturnich kamenu jde o kazdej milimetr..

Odpověď - ano jde to zbrousit znovu - nebo se může i zbrousit ta odštípnutá hranka ale pak už nebudete mít perfektní rovinný řez.

Citovat
laickej dotaz 2: Jak u surovyho achatu poznam kde presne rezat? Z jaky strany, uhlu.. ?
Nebo je to jen sazka do loterie? U diamantu/briliantu brouseni chapu..


No nejvhodnější řez je podle mého názoru po delší straně kamene(ale to je v případě ideální pecky) ale to je kus od kusu jiný - může tam třeba z kraje prosvítat křemen a tak je lepší to fiknout našikmo - není pravidlo že kámen se musí řiznout přesně na dvě půlky - naopak dost kamenů jsem dělal že jsem odříznul např. poškozenou část a zbytek dal do lesku. Ale obecně by tý vyleštěný plochy s kresbou mělo být co nejvíce. Ale zase co sběratel - to jiný názor :)
« Poslední úpravu provedl(a) Vita v 5. 9. 2013, 18:17. »
Registrovaný uživatel
PS: Na chalupe - na skalce (cca 4x4m) mame taky nekolik stovek ruznejch zbrousenejch achatu, opalu.. ruznejch krystalu nebo nerostu (i z afriky apod).. uz mnoho let je vetsina "pod hlinou" ._) ale samozrejme nepredpokladam, ze by se jednalo o neco cennejsiho. Takovy krasny kresby onech achatu (co si vzpominam) nebyly..
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
to elle : Aúúúúúúúú pod hlíííínou aúúúúúúúú :D :D :D
Vykopat - omýt - nafotit - vložit sem do tématu ať vidím co můžu najít na zahradě na skalce :D :D :D
Registrovaný uživatel
Ještě se vrátím naposled k tý "brazílii"- když tady byla řeč o kresbě a přírodních barvách "braziláků"- když se povede tak je to pastva pro oči.
Velikost celýho kamene je cca 230x140mm - škoda, že v reálu je u jedný strany přírodní trhlina !

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) Vita v 5. 9. 2013, 18:53. »
Registrovaný uživatel
No abych to ozrejmil :-) Nas soused na chalupe byl kdysi davno ucitel v mistni (vesnicky) skole a mel vsemozny konicky - vcelarstvi, maloval amatersky obrazy, sbiral znamky (dopisoval si s filatelistama po celym svete se kteryma je i menil), sbiral motyly (si pamatuju jak pred cca 35 lety jeho dum zdobily skrinky s krasne barevnyma obrovskyma motylama z afriky nebo jizni ameriky), a sbiral i nerosty.. no a najednou umrel, jeho zena cca po par letech taky (bylo ji snad 95 let). No a byli sami, jedinej dedic zil nekde ve Francii, takze onen francouz pozemek (za pakatel) prodal, aniz se tam byl vubec podivat.. V ty dobe byl jejich pozemek divocina - uz 15 let let tam nikdo nezil, vsude vysoka trava, barak se bortil, plot padal,.. a pak to nekdo koupil - nastoupily delnici s mot. pilama a buldozerama..
No a kdyz strhly starej drevenej plot mezi nama a jim, tak sem prosmejdil ten polorozborenej vcelin tesne u naseho plotu (napul takova kulna).. no a tam sem nasel hromady tehle kamenu - puvodne byli v nejakejch (ted naprosto shnilejch) prepravkach od zeleniny. Nektery kameny na sobe mely takovou miniaturni nalepku typu "vapenec, lokalita Kongo, Afrika" apod., resp. u vetsiny kamenu tyhle nalepky uz davno nebyly.. proste se odlepily a shnily.. No a ja tyhle vsechny kameny (protoze se mi libily) nalozil na kolecko (byly to temer dve vrchovaty kolecka) a odvez na nasi skalku.. resp. nejdriv jsem je vylozil jinde, ale matka se zenou je pak rozesely po cely skalce :-) A vim, ze tam bylo (snad) i nekolik desitek mensich rozrizlejch achatu. Jsou tam treba i cca 5kg tezky krystaly - ty sou na skalce stale videt (sou krasny) ale ty mensi kaminky uz tak nejak (po kazdorocnim dlouholetym pleti a kopani motyckou) zmizely v hline :-)

PS: To nebyla kradez, spis zachrana onech mineralu -) protoze o par dni pozdejc tam nastoupil buldozer a celej "vcelnik" srovnal se zemi :-)
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
No ty šutry maj někdy opravdu podivnou historii :)
Měl jsem taky pár kamenů jejichž příběh by vydal na malej román .
To je asi na tom sběratelství to nejlepší - někdy je zážitek spojenej se získáním
novýho přírustku do sbírky cenější než vlastní kámen ;) .
Registrovaný uživatel
Kupříkladu před dvěma lety na podzim - druhou adventní neděli jsem kvůli jednomu docela malýmu šutru přišel málem o obě nohy - následovaly rentgeny, ultrazvuk žil a dva měsíce jsem měl nohy od stehen dolů barevný jako achát :mrgreen: . No prostě mě to zasypalo ale tak blbě že mě to zmáčklo nohy od pasu dolů . Chodil jsem jako robot - ale kromě rozdrcenejch cév jsem neměl jedinou zlomeninu ! Od tý doby je můj anděl strážnej v lázních , protože to musel tenkrát vynaložit obrovskou námahu abych to přežil - protože sotva jsem se vyplazil jako "Meresjev" tak na to místo kde jsem měl původně zbytek těla a hlavu dopadl zbytek skály !!!!! Ještě dnes mám nepříjemnej pocit i když jdu do sklepa pro kompot aby na mě něco neslítlo :mrgreen:
A konkrétně u tohohle šutříku mám místo lokalitního lístečku - zprávu z chirugie: " Po zavalení kameny - těžké poškození měkkých tkání obou dolních končetin" ;)

To je asi na tom sběratelství to nejlepší - někdy je zážitek spojenej se získáním novýho přírustku do sbírky cenější než vlastní kámen ;) .
« Poslední úpravu provedl(a) Vita v 5. 9. 2013, 20:03. »
Registrovaný uživatel
Acháty v porfyru
Nowy Kościół, Polsko

rozměry leštěné plochy :
78x42mm
130x110mm
150x120mm
160x130mm

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
to Vita ; vidím našiel si správnu adresu na pokec . ;)
pokiaľ Korunka sa vráti do svojej koži nemám už vôbec strach o vlákno Minerály. :D - teda ohľadne achátov.
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
grofik napsal
to Vita ; vidím našiel si správnu adresu na pokec . ;)
pokiaľ Korunka sa vráti do svojej koži nemám už vôbec strach o vlákno Minerály. :D - teda ohľadne achátov.


Mám rád a fotím všechny minerály ;) ale acháty jsou pro mě už od mala srdeční záležitost a je to taky tím, že člověk má možnost si to sám najít a zpracovat a když se pak nějaký kousek povede radost je o to větší. :)
Registrovaný uživatel
Nie je to achát , ale mňa potešil obsidián nájdený v jednej rieke .

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
Ten brazilský achát výše je opravdu krásný- jako by tekl..

K těm kresbám- docela jsem váhala nad těmito brazilskými, ale korunky nedovolily... docela hezké vzory (alespoň mne některé uchvátily), u jednoho či dvou, si nejsem jistá, zda nebyl přibarven, spíše ano ...
..spíše mne napadá- na to jak jsou velké, nejsou tak drahé, sice nejsou dokonalé, ale myslím, že ostudu také tak úplně neudělají.. Můj favorit byl ten žlutý... ale...
http://aukro.cz/achat-pulka-extra-bec1-12-i3520532286.html
http://aukro.cz/achat-pulka-extra-bec1-11-i3520531351.html
http://aukro.cz/achat-pulka-xxl-extra-bec1-6-i3520516554.html
http://aukro.cz/achat-rez-extra-bec1-5-i3520515541.html
http://aukro.cz/achat-rez-extra-bec1-2-i3520502501.html
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 6. 9. 2013, 15:53. »
Registrovaný uživatel
Citovat
..spíše mne napadá- na to jak jsou velké, nejsou tak drahé, sice nejsou dokonalé


Znova musím zopakovat - lepší menší a dokonalej než levnej a velikej a nedokonalej !

Zapomeň na velikost - u achátů rozhoduje kresba a stav a z jaký je to lokality.
Čili jestli dokonalý lesk, bez prasklin způsobených broušením atd. - hned na tom prvním je to krásně vidět jak na to malinko přitlačili a hned jim to řuchlo vlivem teploty která vzniká při tom leštění - a s tím už nejde nic dělat - to neodbrousíš protože je to pod leštěnou vrstvou relativně hluboko takže tady by pomohlo jedině to znova pod těma prasklinkama říznout a znovu dát do lesku - tohle je prostě průmyslový zpracování .
Rozhodně ale souhlasím že to je za sranda cenu - za tuhle cenu bych já nepouštěl ani brus ;)
« Poslední úpravu provedl(a) Vita v 6. 9. 2013, 16:23. »
Registrovaný uživatel
Jeden malý "braziláček" s pěknou kresbou v perfektním stavu, dokonalý rovinný brus, leštěn do zrcadlového lesku a je to přesná celá polovina kamene. Prostě vitrínový kámen v dokonalým celkovým stavu. Ale každýmu se líbí něco jiného-takže někdo může nad takovým typem achátu mávnout rukou .
Myslím si že takovej asi za stovku neseženeš a dokonce si myslím, že takovej nešeženeš ani za pětikilo - ale třeba se pletu ;)
Ceny se odvíjejí od kvality - nikoliv od velikosti !

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) Vita v 6. 9. 2013, 17:56. »
Registrovaný uživatel
Vita napsal
Ceny se odvíjejí od kvality - nikoliv od velikosti !

..ano, to už jsme tu také psali. Ale co pak třeba ten můj favorit, ten žlutý? Dle mého názoru, supr kus za supr cenu (upřímně kresebně mnohem hezčí než tento dole- tedy alespoň dle mého cítění) a tak trošku lituji.
Takže bych to zase tak moc nepřeceňovala a stále opakuji- stačí si počkat a s nákupem se neunáhlit.
Hlavně jsem psala- pěkná kresba a upřímně, raději si koupím kámen s pěknou a neobvyklou kresbou, i když nepatrně horším brusem, než kámen, který má obvyklou kresbu, ale dokonalý brus. (ale jak tak koukám na tvé fotky, nejsem sama ;) )
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 6. 9. 2013, 18:47. »
Registrovaný uživatel
Máš recht "korunko" ! Každému se líbí něco jiného a u achátů platí snad víc než kdekoliv jinde : " Cena je taková, jakou je kdo ochoten zaplatit" .
Nemá cenu se přít o tom komu se co líbí a já to plně respektuji - kup si co uznáš za vhodný a co se ti líbí.

A na konec teda ještě dva braziláci s normální kresbou v dobrým stavu a kupodivu tyhle dva dohromady jsou cenově levnější než ten jeden malej co jsem dával výš :twisted:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ano, ti žlutí jsou u brazilských zajímavější, nevidí se zase tak často, jako tyto tmavší odstíny a opravdu lituji- žlutý nemám a nechala jsem si ho takto uniknout. (je to opravdu o tom, komu se co líbí) V poslední době si ale říkám, že se budu asi více věnovat našim achátům- vlastně to potvrzuje to, co píšeš- velikost versus kvalita- jsou sice menší, ale za to mnohdy krásné vzory. Teď plánuji ušetřit a pořídit nějakou líbivou Doubravici- pořídit kámen, který mne zaujme.. Zde si myslím, že bude více platit to, co bylo psáno již před tím- zde budou cenové rozdíly markantnější, tak jsem zvědavá, co se podaří koupit.
Registrovaný uživatel
Citovat
Teď plánuji ušetřit a pořídit nějakou líbivou Doubravici- pořídit kámen, který mne zaujme..

Moudrý rozhodnutí ! ;)
Registrovaný uživatel
Musím Vitovi gratulovat k velice pěkným brazilákům a skoro se obávám sem dát malé vysvětlení k barvení achátů.Na prvním fotu je barvený brazilák,ale alespoň v přijatelné barvě,která se vyskytuje i v přírodě.Barva prostupuje jen malou povrchovou vrstvu,což je právě vidět na fotu odraženého popelníku.Tam je vidět i původní barva achátu.Barvit jdou pouze acháty brazilské,jejichž hustota to umožňuje.Používají se anilínové barvy,u červené,žluté,hnědé a černé to ještě jde,ty jsou i přírodní,ale modrá,zelená a fialová - to je hrůza.Ale někomu se to líbí.Ostatní acháty ze světa,ani naše barvu nepřijmou.
To mne nabádá k otázce pro Vita. Co acháty z Argentiny,Mexika a jiných oblastí.Jsou? To je zatím vše.Zdravím.J.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Citovat
Co acháty z Argentiny,Mexika a jiných oblastí.Jsou?


Zdravím,
- mexiko (Ejido Esperanza-Chihuahua) to se dá a je toho celkem dost včetně dost pěknejch ametystovejch "coconutů"

- mexiko Laguna - tak to je horší a jsou příšerně drahý - fotku jsem sem dával - to je jediný co jsem měl

- austrálie(Agate Creek) - to jen aby byla zastoupená lokalita

- argentina(San Rafael a Condor typ) taky poměrně dost drahý - rovněž jen zastoupení lokality

Jak se k tomu dostanu dám sem nějaký foto celků zatím jenom jeden detail.
San Rafael, Argentina, FoV 7mm

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Vita zdravím Ťa. Vo víre ďalších otázok, príspevkov a vložených fotiek, nejako zapadla moja prosba na Teba z predošlej strany. Ako tu už požiadal kolega Seznam o ukážky achátov z iných krajín, tak ešte raz poprosím či náhodou nemáš niečo v talóne z juhu Afriky. Botswana a podobne. Prípadne ak môžeš i nejaký krátky popis.
ĎAKUJEM ....... a ticho čakám ........
Registrovaný uživatel
..tak tento achát mi dal docela zabrat... vyfotit jej, to bylo drama a stejně se to moc nepovedlo- stále si foťák zaostřoval povrchovou část kamene, prostorové části jsou rozostřené..
"červíci" -náplavy Labe

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
..a ještě jeden vzorek, zatím bohužel jediný z této lokality- achát, ametyst, lok. Přísečnice, vel. cca 8x7cm. (PS: spíše jsem se učila fotit, ale ještě je to dlouhá cesta, než to půjde dle mých představ..)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 7. 9. 2013, 12:21. »
Registrovaný uživatel
TONY-KK napsal
Vita zdravím Ťa. Vo víre ďalších otázok, príspevkov a vložených fotiek, nejako zapadla moja prosba na Teba z predošlej strany. Ako tu už požiadal kolega Seznam o ukážky achátov z iných krajín, tak ešte raz poprosím či náhodou nemáš niečo v talóne z juhu Afriky. Botswana a podobne. Prípadne ak môžeš i nejaký krátky popis.
ĎAKUJEM ....... a ticho čakám ........


Omlouvám se že odpovídám až teď .
Botswana - no co k tomu říct. Acháty pěkný s hustou kresbou , která je ale více méně stejného typu. Botswana se uměle nebarví - jak se tady píše výše - to barvení je záležitost "braziláků". Moc pěkně včetně ukázek a popisu to vystihl kolega "seznam". V příloze je pár kousků , který jsem kdysi fotil.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... > »

Sběratel.com » Minerály » Zajímavý achát

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1