Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#1 7. 4. 2019, 16:17

Nemáte někdo praktické zkušenosti, jak odstranit nepříjemný zatuchlý zápach, který někdy doprovází staré knihy či jiné tiskoviny?

Já jsem nějaké možnosti našel na webu (viz níže), ale trošku se bojím to vyzkoušet, abych své cenné tiskoviny nějak nepoškodil...

https://www.info.sk/sprava/72691/zbavte-knihy-zatuchnuteho-zapachu-a-vlhkosti/

Za případné rady, zkušenosti či tipy předem dík.

Profilový obrázek
churita

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2018

#2 10. 4. 2019, 08:02

Dobrý den,
zápach z knih jsem odstraňoval dvěma způsoby. První spočívá v postavení široce rozevřené knihy na stůl, aby ke stránkám mohl vzduch. Rozevření knihy během dne neustále opakujeme, knihu také rychle "prolistováváme", aby se vzduch dostal pokud možno k většině stránek knihy. Již po několika dnech je cítit rozdíl. Druhý způsob spočívá v použití steliva pro kočky, které umístíme společně s knihou či jinými tiskovinami do igelitového pytle, který neprodyšně uzavřeme. Dle potřeby můžeme stelivo několikrát vyměnit. Výsledek je výrazný. Pokud bychom chtěli z knihy odstranit plíseň, stačí ji dát do neprodyšného obalu (používám vždy 2) a uložit ji dle množství plísně na několik dní do mrazáku. Tím plíseň "usmrtíme". Pak již můžeme plíseň odstranit mechanicky.

Profilový obrázek
gorila

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2010

#3 10. 4. 2019, 08:07

Zatuchlé knihy = vlhkost. I když je vysušíš, zbydou tam zbytky spor plísní. Budeli to možné, upeč je v troubě.

Jo, teplo nebo mráz - ani jedno plísně nesnáší.

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Profilový obrázek
Perk

Uživatel

Zaregistrován:
30. 4. 2015

#4 10. 4. 2019, 09:46

pro gorila:prosím,jestli máš s tím zkušenosti-i převzaté-tak na jakou teplotu a na jak dlouho?A asi ne na horkovduch??Jednou jsem zkoušel takto ošetřit staré ABC a i když jsem to dost hlídal tak výsledek byl žalostný👿 .Ale šlo to uhasit celkem dobře,to jo😁 😁 .

Profilový obrázek
packa

Uživatel

Zaregistrován:
13. 8. 2016

#5 10. 4. 2019, 10:24
pro gorila:prosím,jestli máš s tím zkušenosti-i převzaté-tak na jakou teplotu a na jak dlouho?A asi ne na horkovduch??Jednou jsem zkoušel takto ošetřit staré ABC a i když jsem to dost hlídal tak výsledek byl žalostný👿 .Ale šlo to uhasit celkem dobře,to jo😁 😁 .

Teplota vznícení papíru je 185 stupňů
Mrazák bude asi jistější.

Profilový obrázek
packa

Uživatel

Zaregistrován:
13. 8. 2016

#6 10. 4. 2019, 10:25
Profilový obrázek
Perk

Uživatel

Zaregistrován:
30. 4. 2015

#7 10. 4. 2019, 11:14

packa, díky.Jináč se dá považovat teplota vznícení papíru 185 stupňů za potvrzenou😋 .Já nastavil v horkovdušce 200 stupňů s tím,že to uhlídám,ale nee😳 .

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#8 10. 4. 2019, 13:49

Všem díky za rady...

S tím mrazákem si nejsem moc jistý. Nízká teplota určitě potlačí růst plísní, ale obávám se, že je nezničí. Ostatně podhoubí běžných hub (plíseň je také houba) v lesích i na polích odolávají zimním mrazům a v teplejších měsících pak k radosti houbařů ožívají a nesou plody (plodnice)...

To ohřívání v troubě mi přijde z hlediska plísní jako "smrtonosnější", ale otázkou je co ta teplota cca 100-150 °C udělá s papírem...

Spíš mě napadla UV lampa. Ta by je měla skutečně zničit podobně jako bakterie. Pokud vím, tak UV záření se k desinfekci místností používá... Akorát se bojím, aby to ozáření nemělo vliv na papír (žloutnutí apod). No, zkusím to na nějaké laciné knize a podám zprávu :-)

Jinak to provětrávání knih asi nevyzkouším, bál bych se, že se spory roznesou po místnosti a nakazí další věci... Zkusím to kočičí stelivo (silikátové) a uvidíme, resp. ucítíme ;-)

Profilový obrázek
packa

Uživatel

Zaregistrován:
13. 8. 2016

#9 10. 4. 2019, 14:20
packa, díky.Jináč se dá považovat teplota vznícení papíru 185 stupňů za potvrzenou😋 .Já nastavil v horkovdušce 200 stupňů s tím,že to uhlídám,ale nee😳 .

:mrgreen:

Nejste vy z přízně Járy Cimrmana? 😁

Profilový obrázek
packa

Uživatel

Zaregistrován:
13. 8. 2016

#10 10. 4. 2019, 14:26

to Wjem - Při zavařování ovoce a zeleniny je optimální teplota 85 stupňů po dobu cca 15-20minut.

... a co mikrovlnka?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.