Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » Zkušební značky

Vykupminci.cz
Numisargo

Zkušební značky

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 3 4 5 6 7 8 9 10 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
No já bych řekl, že mezi systematickým zájmem a systematickým sbíráním je přeci jen rozdíl. ;)
Registrovaný uživatel
Stan napsal
No já bych řekl, že mezi systematickým zájmem a systematickým sbíráním je přeci jen rozdíl. ;)

V tom je podstatný rozdíl a možná bych zájem řadil výše, protože sbírání v nás podvědomě vyprovokuje touhu něco vlastnit, za něčím se pachtit, honit se za svým snem. Asi všichni sběratelé mě potvrdí, že když si svůj sen splníme, přijdeme o kouzlo nedostupnosti a začneme toužit po jiném snu.

Chudák Karel88 , ten ztoho tady má pěkný hokej. :mrgreen:
Moderátor
Evropa1 napsal
regula_jan napsal
systematické sbírání a studium

A co rozhoduje o tom, co je systematické sbírání a co již nikoli?
....

Proto já bych Vaší větu opravil takto.

Systematický zájem o konkrétní známky a jejich studium.

No dobře. Ale i toto se dá otočit - co rozhoduje o tom, co je systematický zájem?

Mince jste ale sbírat nepřestal, takže numismatikem jste zůstal. Je irelevantní mluvit o tom v jaké rovině.
Registrovaný uživatel
Příklad.
Systematický se zajímám o známky anglických kolonií ale systematicky sbírám jen jednu třeba Egypt.
Registrovaný uživatel
Filatelia je obor ktory SKÚMA,poštovu historiu,poštovu prevadzku,poštove sadzby,poštove razitka,poštove predpisy a aj poštove znamky.Poštove znamky sa daju skumat aj zberat.SKUMAT znamena nadobudat nejake poznatky.Tento obor je založeny na tom skumani a na poznatkoch ,nie na vlastneni či nevlastneni znamok.Takže samotne skumanie a zbieranie znamok je len zlomok tohoto spektra.Všetci čo sa tomuto skumaniu,poznavaniu a aj zbieraniu venuju su filatelisti.Tvrdit že filatelisticke je len to čo sa tyka zbierania znamok je zcestne.A ak sa to netyka zbierania znamok tak to nie je filatelisticke.V Londyne na svetovej vystave ziskal Mudr. Palka z Košic už ak sa nemylim TRETIU VELKU ZLATU MEDAILU za svoj exponat -Predznamkove razitka v RU.V tomto exponate nenajdete zozbierane žiadne znamky .Podla vas to nie je filatelia.Tak sa vas pytam ako sa takyto exponat može dostat na svetovu vystavu a ešte tam ziskat 3 velke zlate. .Moderatori tohto fora si hold filateliu vykladaju odlišne ako cely filatelisticky svet.

Mince jste ale sbírat nepřestal, takže numismatikem jste zůstal. Je irelevantní mluvit o tom v jaké rovině.

Ano vše se dá otočit podle subjektivních pocitů jednotlivce a tudíž vždy budeme hledat jistou shodu velmi těžce.
Tato část diskuse byla řízena z mé strany záměrně, abychom došli do tohoto bodu neřešitelnosti, tedy shody, že termín numismatik, filatelista se nestanovuje podle nějakého, předem určeného klíče vyšší instance, ale měl by to být především názor našich kolegů na naše výkony. Pak je asi i nedůležitá terminologie.

Mince jsem sice sbírat nepřestal, ale v oblasti našich denárů mám znalosti trouby, tedy v této společnosti bych byl nula. Naopak v jiných oblastech jsem dost ješitný. Tedy já bych dělil a nepaušalisoval.
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 30. 7. 2015, 13:34. »
Registrovaný uživatel
Stan napsal
No pak bych řekl Evropo1, že si trochu protiřečíš, přečti si Svůj příspěvek č 150.

Chudák Karel88 , ten ztoho tady má pěkný hokej. :mrgreen:

V čem si protiřečím?
Registrovaný uživatel
Je to v definici co je filatelie.
Registrovaný uživatel
Stan napsal
Napsal si , že systematické sbírání by si nahradil systematickým zájmem. A pak si potvrdil , že je mezitím rozdíl.

To jsem napsal ve smyslu definice filatelisty, kdy jsem slovo sbírání nahradil slovem zájem a samozřejmě za faktu, že je v tom rozdíl. Filatelista podle mého názoru nemusí být zároveň sběratel, ale úplně postačí, pokud má o konkrétní známky vážný zájem.
Při této příležitosti bych chtěl kolegům (Stan, m1234 a regula jan) poděkovat za tuto diskusi o slovíčcích, která měla sice pouze za úkol nachytal oponenty na švestkách, ale byla vedena ve slušné rovině, bez postranních náznaků, které jsou bohužel na těchto stránkách zcela běžné.

Děkuji.
byla vedena ve slušné rovině, bez postranních náznaků, které jsou bohužel na těchto stránkách zcela běžné.

Děkuji.

Asi tak. Bohužel ...
Moderátor
regula_jan napsal
...
předmětů filatelistického zájmu je mnoho - poštovní ceniny, razítka, obálky, ale i takové CM ...
Jak může být filatelista někdo, kdo nic nesbírá z předmětů filatelistického zájmu ? ...

regula_jan napsal
... filatelista, musí "sbírat a studovat" ten nebo onen konkrétní předmět svého zájmu. Pokud dělá jen jedno nebo druhé, nemůžeme o něm říct, že je filatelista v pravém slova smyslu.

m1234 napsal
V Londyne na svetovej vystave ziskal Mudr. Palka z Košic už ak sa nemylim TRETIU VELKU ZLATU MEDAILU za svoj exponat -Predznamkove razitka v RU.V tomto exponate nenajdete zozbierane žiadne znamky.Podla vas to nie je filatelia.

Nevím, jestli to bylo mířené na mne, ale toto tvrzení jsem nikdy nevyslovil
Registrovaný uživatel
regula_jan napsal
Člověk, který nevlastní jedinou známku nemůže být filatelista, protože by to popíralo samotnou podstatu filatelie. Tedy (neustálé) sbírání a studium poštovních známek atd.
Toto je vaš nazor a ja znova tvrdim že že z filatelie diskvalifikuje celu poštovu historiu predznamkoveho obdobia okrem ineho.Ak niekto zostavi exponat o Napoleonskych vojnach ,tak aj keby chcel tak k tomu žiadne znamky nenazbieria.Podla vas toto ale nie je filatelista.Takychto exponatov su desiatky a takyto filatelisty k tomu žiadne znamky nepotrebuju.Zbieraju a skumaju totiž inu čast spektra filatelie ako takej.Uvedomte si konečne že filatelia nie je len o znamkach.
Člověk, který nevlastní jedinou známku nemůže být filatelista, protože by to popíralo samotnou podstatu filatelie. Tedy (neustálé) sbírání a studium poštovních známek atd.
Toto je vaš nazor a ja znova tvrdim že že z filatelie diskvalifikuje celu poštovu historiu predznamkoveho obdobia okrem ineho.Ak niekto zostavi exponat o Napoleonskych vojnach ,tak aj keby chcel tak k tomu žiadne znamky nenazbieria.Podla vas toto ale nie je filatelista.Takychto exponatov su desiatky a takyto filatelisty k tomu žiadne znamky nepotrebuju.Zbieraju a skumaju totiž inu čast spektra filatelie ako takej.Uvedomte si konečne že filatelia nie je len o znamkach.

Kdyby v r. 1840 nevznikla první poštovní známka a pak další a další, tak by nikdy žádná filatelie nevznikla...
Moderátor
Ano, toto jsem napsal, ale vy to vytrhujete z kontextu.
regula_jan napsal
Evropa1 napsal
...
Jinák špičkovým filatelistou se může například stát člověk, který nebude z důvodu nedostatku peněz vlastnit jedinou známku...

Člověk, který nevlastní jedinou známku nemůže být filatelista, protože by to popíralo samotnou podstatu filatelie. Tedy (neustálé) sbírání a studium poštovních známek atd. To se ale značně odkláníme od tématu.

Byla to reakce na Evropův příspěvek, kdy jsme polemizovali v krajních mezích - tedy kdy on mluvil "jen" o známkách a já také "jen" o známkách. Navíc jsem toto vyjádření upřesnil v příspěvcích #144 a #145. Já si samozřejmě uvědomuji, že filatelie není jen o známkách. Stejně tak si ale já nejsem jistý, zdy si Vy uvědomujete, že filatelie není jen o znalostech.
...
Je otázkou, jaký exponát o "Napoleonských vojnach" by jste chtěl sestavit, protože když bych chtěl, tak ty známky nasbírám ;) Malá ukázka
http://www.infofila.cz/bitva-u-lipska-1813-r-2-c-4891

A pokud by jste mi chtěl oponovat, že toto do filatelie vlastně nepatří...
http://www.f-i-p.ch/regulation/documents/GREX2014oct2014.pdf
Bod 5.7
Registrovaný uživatel
regula_jan napsal
Je otázkou, jaký exponát o "Napoleonských vojnach" by jste chtěl sestavit, protože když bych chtěl, tak ty známky nasbírám ;) Malá ukázka
http://www.infofila.cz/bitva-u-lipska-1813-r-2-c-4891

Například krásné téma-Poštovní služby v období Napoleonských válek.
Jako ukázky by mohly sloužit dopisy vojáků, dopisy státních institucí, dopisy dvora a to vše s tématikou obyčejných lidí, která se k událostem této doby vztahovala, s tématikou politických a hospodářských rozhodnutí atd.
Ano, ale mne bylo hned jasné, že m1234 má na mysli poštovní historii. A to je to, za co Vy dva zde více méně bojujete (alespoň se mi to tak jeví) a omezujete se pouze na ni a vše k ní pasujete. Filatelie je tak pestrá, že opravdu vše jednou poučkou obsáhnout nejde. Ale v momentě, kdy někdo má pouze teoretické znalosti (byť sebevětší), které nevyužívá k budování filatelistické sbírky (zůstaňme u filatelie), nemůže být filatelistou v pravém slova smyslu. Studuje, ale nesbírá. Stejně tak kdo sbírá a nestuduje, je pouze sběratel. Samozřejmě, ano uznávám, je to postavené pouze do teoretické, základní úrovně.
« Poslední úpravu provedl(a) regula_jan v 30. 7. 2015, 16:12. »
Registrovaný uživatel
Pišem o predznamkovom obdobi a o poštovej historii Napoleonskych vojen,nie o nametovej filatelii.Ale ukažem vam aj priklad ktory sa netyka predznamkoveho obdobia.Poštova historia polnej pošty 1914-18,kde si tak isto vystačim bez znamok.Vaša definicia to ale znova neuznava.Filatelia je prave preto taka krasna ,zaujimava že každy si tam može najst niečo k čomu inklinuje a nie vždy to musia byt znamky.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Citát z príspevku #23
Evropa1 napsal
Trocha pokory v tomto případě nikomu neuškodí.

Pôvodne som na túto vetu chcel reagovať, ale nakoniec som si to rozmyslel ...

Citát z príspevku #157
Evropa1 napsal
Naopak v jiných oblastech jsem dost ješitný.

Tak v tomto prípade oceňujem to čo by som od Evropa1 nečakal. Zrazu toľko sebareflexie a sebakritiky ... tak to ma naozaj prekvapuje ... Palec hore ... Akurát v tom citáte by som pozmenil "v jiných oblastech" za "ve všech oblastech" ... Ale to by už potom asi bola tá sebareflexia moc dokonalá ...
Registrovaný uživatel
regula_jan napsal
Ano, ale mne bylo hned jasné, že m1234 má na mysli poštovní historii. A to je to, za co Vy dva zde více méně bojujete (alespoň se mi to tak jeví) a omezujete se pouze na ni a vše k ní pasujete.

Jako sběratel mincí Františka II. jsem si nemohl v tomto případě reakci odpustit a exponát z dobového materiálu musím preferovar. Pokud bych srovnal tento exponát s exponátem, který by byl na toto téma vytvořen ze známek několika států a z období mnoha let, působil by na mě poněkud "neupřimně" (můj pocit).
Můj děda prožil I. světovou válku v Rusku. Mám skoro všechny lístky, které poslal své ženě (mé babičce). Dále mám jeho deníčky, kde si den po dni psal svoje prožitky ze zákopů, následně ze zajetí atd. Pokud budu chtít pochopit tuto dobu, pochopím ji z těchto dobových záznamů. Proto například nejsem příznivcem sbírek s touto tématikou, které vznikají z dnešního materiálu (berte to pouze jako můj názor).
Já jsem několikrát řekl, že to opravdu není jen o známkách a vy mi neustále podsouváte, že říkám, že je to jen o známkách.
Registrovaný uživatel
Keďže som sa v tejto téme aktívne zúčastnil diskusie o opodstatnenosti / neopodstatnenosti znaleckých značiek na čistých známka , tak aby niekto na mňa nepozeral, ako na alibistu, ktorý sa bojí ísť "s kožou na trh" tak si dovolím napísať aj môj skromný názor na tému zberateľ vs. filatelista. Pokúsim sa môj názor napísať krátko – bez nejakých "omáčok".

1. Zberateľ = človek, ktorý môže, ale nemusí byť filatelistom.
2. Filatelista (s veľkým F) – človek, ktorý okrem štúdia aj zbiera
3. filatelista (s malým f) – človek, ktorý nezbiera, len študuje.

;)
Registrovaný uživatel
No já po té vaší smršti už nevím jestli známky sbírám a jsem filatelista :D . No nic budu dělat to co dělám, tedy sbírat známky, studovat je a studovat knihy, sledovat výstavy, aukce a číst stránky na sberatel.com ;)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 3 4 5 6 7 8 9 10 > »

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » Zkušební značky

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1