Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Padělky a podvody » Zlatník

Vykupminci.cz
Numisargo

Zlatník

Moderátoři: barbar, Misak33, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
ahoj, našel sem na zlatníku cosi, co vypadá jako nálitky (?). Dokáže mi někdo říct více k tomu? je to i na přední straně v jednom místě., opět od hrany ke středu.

mince rozměrama sedí, váha 12,23g
díky za rady:)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Naprasklá raznice.
Registrovaný uživatel
Kdo by tohle falšoval... Snad jedině dobově, jiný kov
Registrovaný uživatel
Díky, existuje nějaká literatura která mě trochu posune dál v poznávání takových věcí ?
Registrovaný uživatel
Veškerá poznání nabyde člověk zkušenostmi. Z tohoto důvodu se budete muset vypravit na trh a v první chvíli sledovat a poslouchat, co je důležité a co nikoli. Vypravte se na nějakou aukci a pouze sledujte aukční nabídku. Abyste mince pochopil, budete je muset fyzicky sledovat. Např. Zlatník s letopočtem 1879 patří k nejběžnějším ročníkům a Vaše mince v takové zachovalosti nemá ve sbírce co dělat, protože bez problému lze sehnat ražby podstatně zachovalejší. Samozřejmě literatura je důležitá, ale nikdy Vám nenahradí osobní setkávání s numismatickými památkami, i kdybyste měl zcela kompletní numismatickou knihovnu!!
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Vzácnější zlatník 1861 B
Co si myslíte o značce?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Konce smyčky (přesahy) B jsou evidentně rozdílné..
Zřejmě uprava mincovní značky, přijdou mi i velikosti rozdílné
Hmm.. Na druhou stranu mince není zase tak zajímavá pro padělání..

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) barbar v 17. 6. 2021, 10:12. »
Registrovaný uživatel
zdravím přítele Lopeze!!
- mi to přijde jako mechanické poškození - ty packy jsou rozplácnutý, těžko říci, jak k tomu došlo, možná v mincovně, možná později, nějak si neumím představit, že by to někdo upravoval - jakože z mincovny "E" ??
- nebo odbrousil vídeň a nějakým záhadným způsobem tam nasoplil to "B"?? - to by byla práce profi mistra zlatníka a ten by na 100000% to "B" udělal tak, jak má být bez těch anomálií
- a k tomu písmenu mincovny
- když se podíváme na písmena i stejného ročníku, uvidíme různé odchylky, je to dáno raznicemi a oběhem, vzhled písmen se otěrem a mech. poškozením mění, takže se nedá říci, že písmena jsou vždy naprosto identická
Registrovaný uživatel
Ahoj Milane,
Píšeš mechanické poškození..rozpláclé.
Škoda že není k dispozici ostřejší foto,ale myslím že i zde na tomto je patrno že "rozpláclé"packy svírají víceméně ostré úhly(jsou trojúhelníkové)
Jakpak to?

Proč tomu tak je,nevím-myslím ale že značka je udělaná nová(po vybroušení původní)

Prakticky každý zjistitelný falz (netýká se tak zcela antiky) má nějakou(alespon jednu) drobnost která by tam neměla být a která jej odlišuje od originálu i když je zbytek perfektní.

Sám pro sebe si tomu říkám podpis(autora).
Je to jen sám pro sebe,zdůraznuji.

Ty odchylky u různých raznic stejného ročníku i mincovny jsou jasné,to nerozporuji...i zde u kremnické 61 má značka třeba různou vzdálenost od perlovce...snad i umístění.

Proto jsem dotaz vložil aby se pokud možno vyjádřilo více lidí a řeklo svůj názor.
Pro mne jsou to vše zajímavé věci a jsem rád když se dozvím nové informace.
Registrovaný uživatel
Jo-a jinak tě zde vítám ;)
Registrovaný uživatel
díky za uvítání,
tak sem se konečně rozhoupal se registrovat, potřebuji doplnit vzdělání od zkušených borců a těchto stránek jsem si vždy velice považoval, no zase nejsem až takovej odborník, tak jsem váhal...../asi 10let/

- mi právě příjde, že to jde jakoby z kopce - jako když se rozplácne kladivem konec drátu, z průměru drátu do ztracena, materiál se tlakem vytlačí do boku, na konci je placatej - ta fota nejsou úplně ideální, ta pravidelnost těch "trojúhelníčků" ale vidět jde, to je právě to, co mě zaráží, protože u nějakého náhodného poškození by to bylo jen na jedné a to, že to mají obě nožky, to je jakoby to někdo udělal úmyslně - ale kdo by takto prznil minci??
- a kdyby to bylo takto vyraženo z mincovny, tak proč na obou?? i u té raznice by to mělo být teoreticky jen na jedné, ale ta shoda obou nožek, ta je akoráte na spekulaci, že by se na lis dostala takto "upravená" raznice
- píšeš, že je to "B" vytvořeno, že jsou ty nožky rozpláclé něco jakože snad podpis - no, kdybych to bral podle sebe, tak já bych se snažil to upravit tak, aby to žádnou odchylku -oproti normálu- nemělo - a tohle je dosti markantní, Ti nevím, jestli bych to riskl, aby se pak nenašel nějakej mistr Lopéz a neměl pochybnosti - určitě bych na sebe takto neupozorňoval
- a pokud je to upraveno, tak tohle normální člověk nedokáže, jak sem výše pravil, tohle by udělal jedině někdo od řemesla, protože to "B" vypadá hodně reálně a jestli tomu tak je - i když tomu moc nevěřím - pak klobouk dolů před tímto umělcem!!
- a když se to vezme trocha logicky - jak už tu zaznělo, jsou i o mnoho vzácnější zlatníky, kde by se tato práce mistrovská a náročná zúročila o mnoho víc, a určitě bych raději vyráběl o hodně jednodušší písmeno "V" např. u 1857
Registrovaný uživatel
Nejvzácnější zlatníky mezi něž benátská 57 bezesporu patří jsou více hlídané a potenciálními kupci podrobně prohlíženy...asi i to hraje svou roli.

Důvodů pro ty patky může být víc,co já vím.
Já si jen myslím že značka mincovny je umělá,zdá se že tomu nasvědčuje i její okolí,ale mohu se samozřejmě mýlit.

Co se týká mistrovské práce zlatníka...asi jednou nebo dvakrát sem na forum byla vložena mince se zapravenou dírkou.
Ale tak že jsem čuměl ....dokonale a dokonce i s dodělanými chybějícími písmeny opisu....kdybych neviděl jak vypadala před úpravou,tak řeknu že je to blbost.
Registrovaný uživatel
Hm,tak jsem nad tím pořád přemýšlel...a možná hledáme problém tam kde neexistuje,a značka je v pořádku.

Vysvětlení může být prozaičtější...a snad to tak i bude.
Prostě pouze hra stínu a odlesku vlivem rozostření.
Registrovaný uživatel
na to okolí značky jsem se taky zaměřil - a je tam něco jakoby stín, nebo flek - ale to může být patina, která se u písma obvykle drží, nějaký mechanický náznak úpravy nevidím, i když jak dobře víme, z pouhých fotek se třebas tohle hodně špatně určuje....
- takže kdyby to někdo upravoval, nebo přesněji nechal upravit, musel by s tím ke zlatníkovi a povědět mu, že chce změnit písmeno mincovny a to by dnes, nebo v době nedávno minulé asi nešlo, takže ta úprava by byla o něco staršího data v době, kdy by se i 1857 "V" prodal snáze, jak dnes
- něco jiného je, jak pravíš, si minci nechat u mistra opravit - tam by nebyl problém a i věřím, že se najde šikovnej zlatník, co ještě něco umí
- ty opravy písma - to musí dát pořádně zabrat, jako i ta změna mincovny, vymodelovat to, aby to vypadalo jako původní, to snad ani nejde, zestařit to uměle jakože oběhem a navíc to i barevně sladit, ona i ta patina něco schová, ale stejně, kdo to dokáže, ten zaslouží velký obdiv!!
- no a i když by byla značka v pořádku a šlo pouze o "fatu morgánu", každopádně Ti skládám poklonu, že jsi si toho "B" vůbec všiml, z normálního náhledu to není vůbec vidět
Moderátor
Za mne tyhle mince jsou jednoduše podezřelé a pokud by se prokázalo, že se nejedná o,, foto klam,, takové minci se raději vyhnout...Nejen přesahy, ale i umístění viz. vzdálenost od perlovce, pak vnitřní okrouhlé tvary jsou patrně rozdílné..
Myslím, že v minulosti jsme zde řešili podobný případ a zazněla zde teorie o zahlazení původní mincovní značky a následně nalepení nové,což by mohlo být i v tomto případě..
Registrovaný uživatel
to umístění mincovny a tvar bříška "B"
- tu např. stejný ročník "B" u velmi zachovalé mince - umístění mincovny je taky jakože blízko perlovce a vypadá, že i polohou blíže - než u jiných - i k hlavě panovníka, o tvaru písmena "B" ani nemluvím a dá se říci, že i ty konce /tu diskutované/ se zdají taky býti jiné než rovné, jiné, než je tomu u "normálních" mincí

https://www.yoom.cz/img/758xfxq5_source.jpeg

je to tato mince

https://aukro.cz/stribrny-zlatnik-1861-b-rrr-luxusni-vysoka-katalog-cena-6987504429

- teorie o odstranění mincovny a následné přilepení nové, to je už hodně scifi, už jen někde bokem vyrobit - snad tedy odlít, to pidipísmenko a pak co - vteřiňákem??
- pokud by byl někdo tak laskav a našel tu debatu, velice rád bych se podíval, protože tohle je hodně zajímavá myšlenka
- já tedy zastávám názor, že zlatník tu diskutovaný je OK
/prohlašuji, že prodejce není člen rodiny a ani ho neznám/
Registrovaný uživatel
Bolo to kedysi dávno, aj som to znova potom našiel, ale už fakt neviem v čom to bolo vložené. Marí sa mi ale, že to bolo vložené formou "aha čo dokážem", ja , alebo môj zlatník a bolo to ukončené žiadosťou a zaslanie kontaktu bez následnej odpovede a dotyčný sa tu už viac neobjavil. Ale tiež som na to čumel. Nebudem sa vyjadrovať k pravosti tohoto konkrétneho písmena, ale na základe fotiek tých opravovaných mincí si to predstavujem skôr ako "naletovanie - nakvapnutie" trocha kovu a jeho následné vybrúsenie a domodelovanie a vyzerá to tak že to možné je. Proste machri sa nájdu v v každej oblasti.
Registrovaný uživatel
Ano,vložil sem i několik fotek své práce...před a po úpravě.
Pak zde byla i nějaké tolarová ražba dána 2x do zahr. aukce -jednou s dírkou a podruhé opravená(bez zmínky v popisu)ale neskutečně kvalitně-myslím i někdo psal upozornění firmě...tedy pokud se dobře pamatuji.

Tahle diskutovaná značka bude asi skutečně v pořádku,i když sem si zprvu myslel opak.
No nejspíše to bude jen rozostřenou fotkou...
Moderátor
naletovanie - nakvapnutie" trocha kovu a jeho následné vybrúsenie a domodelovanie a vyzerá to tak že to možné je. Proste machri sa nájdu v v každej oblasti.

Ano další možnost jak můžou šikovné ruce zlatnika, či zkušeného padělatele změnit mincovní značku...
Znovu... je lepší se vyhnou mincím s jakýmkoliv podezřením požkození, zásahu v místech označení mincovny, či letopočtu...
Registrovaný uživatel
Uvidíme,požádal jsem majitele o detailnější foto značky.
Registrovaný uživatel
přátelé, děkuji za odpovědi,
ano, to písmeno by se muselo jedině vybrousit z naneseného materiálu, to "lepení" mi nějako vůbec neštymovalo - věřím, že by to zkušený zlatník vybrousit dokázal, ale jde taky o to, že by byl jednou nohou v průse-u, kdyby se to provalilo, nějako se mi nechce věřit, že by to bez mrknutí oka udělal, to by hodně riskoval živnost - pokud by to tedy nebyl nějaký "zkrachovalý" mistr zlatník bez licence
- na to detailní foto "B" jsem zvědav
Registrovaný uživatel
Tohle jsem obdržel.:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Lopez1506 napsal
Tohle jsem obdržel.:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem


Lopezi výborně, záhada vyřešena.. Fotoklam..
Mince vypadá v pořádku.. ;)
👍
Však výše zmíněné okolností stále platí a je třeba být nad míru obezřetný při pořizování zajimavějsiho materiálu..
Licence, nelicence v minulosti jsme se už mnohokrát přesvědčili o zručnosti padělatelů, často v souladu moderních technologií....
Registrovaný uživatel
lukegoss napsal
přátelé, děkuji za odpovědi,
ano, to písmeno by se muselo jedině vybrousit z naneseného materiálu, to "lepení" mi nějako vůbec neštymovalo - věřím, že by to zkušený zlatník vybrousit dokázal, ale jde taky o to, že by byl jednou nohou v průse-u, kdyby se to provalilo, nějako se mi nechce věřit, že by to bez mrknutí oka udělal, to by hodně riskoval živnost - pokud by to tedy nebyl nějaký "zkrachovalý" mistr zlatník bez licence
- na to detailní foto "B" jsem zvědav


ano a preto mi aj to, že sa tu už neukázal, zapadá do celkovej logiky - ten jeho zlatník ho spucoval, prečo to niekde zverejňoval. A pokiaľ použije priamo nejaký iný florén na dodanie materiálu, v prípade toliaru iný obdobný hodne "jetý" toliar a ešte sa pohrá a zaretušuje nejaké ďalšie poškodenia na minci, aby sa nedala vyhľadať "pred a po", tak s toho môže byť slušná "živnosť", ani licenciu nepotrebuje :D
Registrovaný uživatel
takže to bola hra tieňov v kombinácii s rozostrenou fotkou.
Stejnak si myslím, že keď by už prerábal značku, tak by si k tomu vybral aspoň lepšie zachovalý "materiál"

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Padělky a podvody » Zlatník

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1