Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » známkové sešitky

Vykupminci.cz
Numisargo

známkové sešitky

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den
dovolím se zeptat na způsoby ukládání známkových sešitků čr. Mám zkušenost pouze se známkovými sešitky Nizozemí, které ukládám pouze jako blok známek. Ale tato skutečnost je dána tím, že jsem část sbírky takto již převzal.
Otázka tedy na fandy známek české republiky, jak nakládají se známkovými sešitky, zda-li je ponechávají v puvodním stavu, nebo jen vyjmou aršíky tam vlepené.

A druhý dotaz též k čr, registruji v těchto sešitkách i větší množství ruzných deskových , nebo výrobních vad, ale nedohledatelné v katalogu. V našich katalogech jsou vady označeny např. 12/2, tedy konkrétním umístěním známky. V jiných zemích je označují pouhými čísly, nebo pouze uvedeným popisem vady.
Z amaterského pohledu je nejednoduší zjištěné a nedohladané vady označit pouhým popiskem.

Děkuji za případný názor.

Marek
Registrovaný uživatel
Dobrý den,
ZS ukládám celé včetně destiček, známky z nich nevytrhávám. Za optimální řešení považuju použití 120 g bílého papíru, na tiskrně k hornímu okraji vytisknu popis, sešitek vložím do hawidky a hawidku nalepím na list. Tento celek vložím do A4 průhledného euroobalu a k jejich skladování používám 4-koužkové desky, ovšem ve skříni je ukládejte naležato. Při uložení nastojato se listy bortí.

K deskovým vadám. Může jít buď o DV, kterou zatím nikdo neobjevil, nebo je tak malá a nevýznamná, že nestojí za katalogizaci a je jen na vás, zda si ji ponecháte, nebo ne. Někdy jde i o to, že DV je zřetelná, ale tvůrci katalogu ji do něj nedali, protože ji nemají k dispozici.

Může jít též o nahodilou tiskovou vadu, která vznikne při tisku známky /např. se na plochu dostane smítko, které po čase odpadne/ a takto zhotovených známek s TV je jen několik a ne všechny jsou katalogizovány.

Třetí vadou je posun tisku nebo vynechání tisku jednou barvou.

Značení 12/2 apod. je nutné, protože se tak identifikuje přesně, odkud z TL známka pochází a slouží to k dalšímu zkoumání. Např. na desce v muzeu může sběratel zjistit, zda jde o DV vzniklou poškozením tiskové desky apod. Katalogy Michel k určení známek používají stejný systém.

DV v ZS jsou mnohdy ceněné lépe, než ZS bez známek s DV. Pokud to nemáte daleko do Liberce, přijeďte se podívat na burzu ke Koškům, 10.7. 2021 mezi 8-11 hodinou. Vezmu sebou na ukázku jeden list s příkladem ukládání ZS. Mapka je na stránkách KF Liberec na internetu.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » známkové sešitky

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1