Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
bolt

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2013

#11 1. 7. 2020, 17:17

Ad #4
Já bych obraz rozhodně nechal zrestartovat (tenhle překlep se mimořádně povedl ! ).
😋
Proti originálu mi ženská postava přijde již povadlejší, takže restart by jí prospěl.

Profilový obrázek
floodland

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2012

#12 1. 7. 2020, 17:22

Ano a slepému se opět vrátí zrak...tak v tom případě s restartováním souhlasím🙂

Profilový obrázek
floodland

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2012

#13 1. 7. 2020, 17:24

Jinak ještě off topic, vzhledem k tomu, že se jedná o kopii. Pověsili by jste si doma kopii známého obrazu? A pokud ano, co by vás k tomu vedlo?

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#14 2. 7. 2020, 07:50
Jinak ještě off topic, vzhledem k tomu, že se jedná o kopii. Pověsili by jste si doma kopii známého obrazu? A pokud ano, co by vás k tomu vedlo?

Ptáte se obecně?
Pokud obecně, tak ano- starou kvalitní kopii ještě něčeho staršího si klidně na zeď pověsím.
Kopírování bylo stovky let zcela regulérní součástí výuky malířského řemesla, Kopírovali i později velmi slavní umělci. Kopie např. běžně vznikaly v malířských dílnách, pod přímým dohledem Mistra (hlavně v případě oblíbeného tématu, obzvláště žádaného obrazu atd...). Takže i v řadě světových galeriích visí kopie…
(V rámci obecné debaty je třeba rozlišovat kopii, dílenskou práci, autorskou variantu, falzum, pastiš a já nevím co ještě)

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#15 2. 7. 2020, 08:11

Pokud by se mi obraz líbil a originál byl pro mne nedostupný, tak ano.
Dobrá kopie je lepší než reprodukce.

Profilový obrázek
PetrPal

Uživatel

Zaregistrován:
9. 9. 2015

#16 2. 7. 2020, 10:18

Foto originálu od Čermáka.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
bolt

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2013

#17 2. 7. 2020, 10:29

Ad #13

Já dotaz převedu do praktické roviny.

Mám možnost výměnou získat obraz (1. foto), který je evidentně volnou kopií známého Čapkova obrazu, před léty draze vydraženého myslím v Londýně (2. foto).
Kromě detailů malby se odlišují rozměrově i materiálem podložky. Kdybych si ev. získanou kopii doma pověsil, nebyl bych terčem posměchu znalých návštěv?

Obrázky:

Profilový obrázek
gaston52

Uživatel

Zaregistrován:
29. 1. 2017

#18 2. 7. 2020, 10:54
Ad #4 Já bych obraz rozhodně nechal zrestartovat (tenhle překlep se mimořádně povedl ! ). 😋 Proti originálu mi ženská postava přijde již povadlejší, takže restart by jí prospěl.

Připadá mi to, jako by si tam malíř domaloval svoji manželku, milenku atd. Stařík je věrný, ale paní, slečna je moc jiná.

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#19 2. 7. 2020, 10:59

Mně se ta kopie Čapka líbí víc než originál 🙄
a posměch návštěv už dávno neřeším 😉 V sedmnácti mi nejvíc záleželo na tom co si kdo o mně myslí /hlavně vrstevníci/ ale to už je hodně dávno a od té doby to stále klesá až téměř k nule. 😃

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#20 2. 7. 2020, 11:05
Ad #13 Já dotaz převedu do praktické roviny. Mám možnost výměnou získat obraz (1. foto), který je evidentně volnou kopií známého Čapkova obrazu, před léty draze vydraženého myslím v Londýně (2. foto). ...

Pokud byste se netvářil, že máte originál, ale přiznal byste, ba přímo upozornil, že máte volnou kopii (navíc, kdybyste vypátral, kdo a proč udělal takovouto variantu), a zvláště pokud by byla malba sama o sobě kvalitní (myslím tím rukopis), tak nevidím důvod, proč by se vám znalá návštěva měla posmívat.
Je to prostě v každém případě zajímavost.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.