No ja by som to aj naskenoval, ale je to tak blba kniha, a iny format, ze velmi tazko sa to skenuje. Jedine ze by som to pofotil. Uvidime, ked tak tak poslem.

zajímavé - nevybavuji si, že bych kdy viděl kolek s s okrajem (podle toho vršku bych soudil, že to je levý horní z archu) - jde tu ovšem nejen o to, jestli je pravá (nikoliv dodatečná) perforace, ale ještě předtím o to, jestli je to pravý kolek (z téhle fotky to nerozpoznám :/ ). Minimálně je ale vidět, že perforace vertikální je pravidelná, ta horizontální je taková trhaná (ale to si myslím, že je OK - záleželo na technice perforace)

zde bych se i dle obrázku přiklonil k pravosti perforace(tedy dle info co zatím mám)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

je to bankovka z aukcie Klim,položka 1804. Už sme sa o tom trochu bavili vo vlákne
52.aukcia Klim
príspevok 61
acme,súhlasím,najprv treba určiť pravosť kolku. Z toho obrázku hore to nebude ale možné. Perforácie boli súkromné a z toho dôvodu pravdepodobne rôzne. Súkromnú perforáciu je možné urobiť aj v roku 2012.

cedula napsal/a:
acme,súhlasím,najprv treba určiť pravosť kolku. ... Perforácie boli súkromné a z toho dôvodu pravdepodobne rôzne. Súkromnú perforáciu je možné urobiť aj v roku 2012.
Nemůžu si pomoct, ale nejen z těchto důvodů považuju shánění zoubkovaných kolků (ještě navíc na bankovkách v lepších stavech) za pošetilost. Je to sice škoda, protože varianta to je a ve sbírce své místo má, ale nedá se s tím nic moc dělat... Promořenost dobovými a novodobými padělky a přelepovanými kolky je prostě moc vysoká, variabilita pravých kolků a preforací také a spolehlivé nástroje na určení pravosti jednoho nebo druhého (skoro) nejsou. 👿

že by byly původní pravé perforace soukromé si myslím není moc jisté, myslím si opak, také odlišit by to mělo jít cca na 80-90%, pokud je člověk bude mít přímo v ruce a potvrdí se ještě některé informace...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.