Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Zoubkované kolky 1919 - 10h a 1K

Vykupminci.cz
Numisargo

Zoubkované kolky 1919 - 10h a 1K

Moderátoři: acme2000, smith, Šenfi.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Tento příspěvek je možné zařadit k více vláknům, ale toto se mi zdá nejvhodnější (a nejdiskutovanější). Tedy:

V tomto vlákně jsem upozornil na velmi zajímavou publikaci Karla Leopolda, člena vedení Ministerstva financí v roce 1919 s názvem Vzpomínky z prvých dob ministerstva financí (2 díly, 1928 ). Konečně jsem se dostal k tomu, abych ji celou v klidu přečetl. Tady je pár zajímavostí:

Autorství kolků
Moravec v článku o Muchovi, který je přílohou 32. katalogu Klim, píše:
Moravec, str. 8 napsal
Kolky třech hodnot byly vytvořeny výtvarníky a rytci dvou pražských tiskáren, autorství dalších dvou hodnot (10h a 1K) není spolehlivě doloženo a už po několika letech si na něj nevzpomínali ani zainteresovaní zaměstnanci České grafické unie, která tyto hodnoty tiskla. Důvodem byla zřejmě skutečnost, že z důvodu utajení zajišťoval tisk kolků osobně ministr Rašín s řediteli tiskáren a i své nejbližší spolupracovníky zasvětil do akce až v okamžiku, kdy tisk kolků již probíhal.

Tyto informace jsou v knize uvedeny takto:
Leopold, I. díl, str. 43 napsal
Autorem kolků 50 haléřových byl Haasův litograf Beller a kolků 20 haléřových litograf Schlessinger. Obdobný postup – aspoň co do kontroly - byl i při tisku kolků v „Unii“, podrobnosti nepodařilo se mi, jak jsem již naznačil, vyšetřiti; zjistil jsem jen, že autorem jednoho z obou kolků tam tištěných byl prof. Mudruňka.

Autorství "Haasovských" kolků je stejné i v Bajerovi. K utajení toto (K. Leopold byl člověk, který byl za celé kolkování odpovědný):
Leopold, str. 16 napsal
Již z okolnosti, že byli jsme s Drem Pospíšilem pozváni na touž hodinu, soudil jsem, že jde o věc zvláště důležitou. Nemýlil jsem se. Informace, při níž byl mimo Dra Pospíšila a mne, též tehdejší přednosta úvěrního odboru Dr Bohumil Vlasák, netrvala dlouho. Dr Rašín vyndal z pravé kapsy vesty dodané mu právě vzorky bankovkových kolků, které byly patrně z tiskárny Haasovy, a řekl, pokud se pamatuji asi toto:

těmito kolky opatříme bankovky Rakousko-uherské banky, které jsou na našem území. Přípravy a porady musí býti konány v největší tajnosti, což Vám kladu zvláště na srdce. Věc musí býti do 6 neděl připravena, o ostatním dohodněte se s p.ředitelem Drem Pospíšilem, který bude společně s Vámi pracovati.

Šla mi hlava kolem, když jsem si v klidu uvědomil, jak vážný a obtížný úkol na mne vložen. Myšlenka, že za 6 týdnů má býti uveden v pohyb ohromný aparát, který by v několika málo dnech vykonal práci, pro jakou nebylo dosud příkladu, nedala mi téměř celou noc spáti.


Lepení kolků
Bajer uvádí, že:
Bajer, str. 38 napsal
Kolky byly umístěny na "uherské" straně bankovky, obvykle v prostoru uherského znaku. Umístění kolků nebylo nikdy žádnou vyhláškou, ani nařízením upřesněno.

To je poněkud v rozporu(?) s textem Jednacího řádu okresního státního komisariátu pro okolkování bankovek:
Leopold,díl II, str. 64 (oddíl D) napsal
Ve sběrně budiž na vhodném místě nápadným způsobem /: obrázek :/ umístěno poučení o tom, na kterém místě třeba kolek nalepiti. Pravidlem jest, aby se kolek lepil vždy na straně s maďarským textem, a sice střídavě v levém rohu horním a dolním, aby se při skládání bankovek do balíčků /: poněvadž bankovky se dávají do balíčků obyčejně po 50 a 100 kusech :/ netvořila vyvýšenina pouze na jednom místě. Při bankovkách s bílým pruhem se lepí kolek vždy na bílý pruh.

Kolky buďtež lepeny na straně s maďarským textem. Připomíná se však, že podmínkou platnosti okolkování bankovky to není. Konečně se připomíná, že při nalepování kolků bude účelno obecenstvo poučiti o tom, jak si má počínati při výkonu samém.


Zajímavý je také hned následující odstavec týkající se vlastního lepení kolků. O této věci se ostatně píše na více místech v knize. Jen na okraj, jednací řád vydal ministr Rašín.
Citovat
Na některých bankovkách /: mastných a na 20 korunových vůbec :/ nechytají kolky dobře. Odpomoc zjedná se tím, že místo, kam kolek má býti nalepen, se zbaví nejdříve mastnoty přetřením /: hubkou :/ slabým roztokem sody a na takto navlhčené místo nalepí se kolek /: aniž byl navlhčen :/. Též arabskou gumou lze vypomoci.


Kolkování na Slovensku
Extrémně zajímavé, zejména vzpomínky Š. Šelepy (str. 68 I. dílu a dále). Člověk si mj. ani neuvědomuje, že hranice se uzavíraly v době, kdy jednak nebyly definované (a nebyla na nich hraniční infrastruktura), jednak v podstatě ve válečném stavu. Citát za všechny:
Leopold, díl. I, napsal
Byl jsem takřka zcela vyčerpán a udržoval jsem se v horečné činnosti již jen setrvačností. Největší ránu dodalo mi stručné sdělení, že jednatel hlavního komisariátu v Košicích kol. Křižan se zbláznil.


Dalo by se uvádět mnoho dalších příkladů, škoda, že jsem při čtení neměl lepivé papírky, když už hlava neslouží, takže spoustu věcí jsem zapomněl. ;)
« Poslední úpravu provedl(a) majkl v 4. 8. 2012, 10:39. »
Registrovaný uživatel
Mabrak napsal
Zdarec pánové, můžete sdělit svůj odborný názor na následující ukázku. Děkuji za Váš názor

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem


Dracek, možno ste už videl horevyobrazenú bankovku od Mabraka a mal ste možnosť ju preskúmať.
Bol podľa vášho názoru ten kolok pravý?
Mal riadkové zúbkovanie 11 1/2 ? Ak nie, aké mal zúbkovanie?
Celkom by ma vaša odpoved zaujímala
« Poslední úpravu provedl(a) cedula v 20. 9. 2012, 17:50. »
Registrovaný uživatel
v ruce jsem ji neměl, jen zdejší foto, zoubkování vypadá dost pravděpodobně pravě...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Také se mi zdá, jako pravý, minulý týden šel na aukru jeden domácí výroby, možná ji má někdo uloženou?
Registrovaný uživatel
Viete mi niekto znalý povedat niečo k týmto kolkom? Vopred dakujem!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
běžné výplatní kolky - prvorepublikové ... docela běžné, existují ve více hodnotách - dají se koupit občas i mezi hrabačkou se známkami nebo i jinde - http://www.filatelie.sbiram.cz/11555,cz_2h-1919-.html
Registrovaný uživatel
Bohužel se opravdu nejedná o bankovkové kolky.
Registrovaný uživatel
Co se týče úzkých / širokých okrajů u zoubkovaných kolků: měl jsem možnost prozkoumat osmiblok na obrázku (kéž by mi říkal pane!). Šířka svislé mezery mezi kolky je 3 mm, šířka vodorovné mezery taktéž vždy 3 mm. Šířka levého okraje je 0,85 mm. Nevím, jestli je osmiblok rohový, vzdálenost horního okraje kolku od horního okraje je také 3 mm.

Šířku vodorovné mezery 3 mm mohu potvrdit i na svém stříhaném kolku 10hal., který je střižený tak, že obsahuje kousek sousedního kolku.

Soudím, že kolky by mohly být pravé.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Majkl, trochu som sledoval, ako dopadne ten 6-blok a aj vzhľadom na to, ako Ťa tieto veci zaujímajú som Ti fandil :-) Videl som, že si prihodil, ako prvý a myslel som si, že nejakých tých 2.500 by mohlo stačiť ... Škoda, mohol si merať medzery naňom :-)
Registrovaný uživatel
Škoda, sice jsem ten šestiblok sledoval, ale z práce se v posledních vteřinách blbě přihazuje... :twisted:
Moderátor
podla mna vyzera tento kolok pravy.
_______________
Registrovaný uživatel
Navážu na loňské citace z knihy o kolkování bankovek (příspěvek 74) a doplním letošní postřehy

- na obrázcích jsou skeny stránek s technickými informacemi

- dále na str. 22 a dále (I. díl) je citováno nařízení ministra financí č. 86 Sb. z. a n. (prováděcí vyhláška ke kolkování), kde v par. 5 (str. 27) se mluví o tom, kdo si může kolky vylepit sám (doplnění informace z Bajera, str. 38, poslední odstavec) a par. 8 (str. 31), kde se mluví o náhradě za nesprávně kolkované bankovky (kolek nalepený na jiné bankovce, než by měl správně být):

Leopold, I. díl, str. 27 napsal
Pokud nebude míti vyplácející zřízenec po ruce okolkovaných bankovek, vydá se straně patřičný obnos v bankovkách neokolkovaných s příslušnými druhy a počtem každého druhu kolku, aby si je na bankovky nalepila sama v lepírnách, které sběracími orgány budou případně zřízeny, dala nalepiti. ... [a dále v dalším odstavci týkajícím se mezd vyplácených v kolkovacím týdnu] ... za bankovky a kolky, které si podnikatel na bankovky sám nalepí


Leopold, I. díl, str. 31 napsal
Nesprávně větším nebo menším opatřená bankovka je vyloučena z nuceného oběhu; může však předloží-li strana současně obě bankovky větším a menším kolkem mylně opatřené nebo bankovku větším kolkem opatřenou u berního úřadu nebo u zemské finanční pokladny býti vyměněna. Vyšší obnos za kolek se ve druhém případě nehradí.


- jak je známo, sporadicky se vyskytují i bankovkové kolky ve větších blocích, tj. takové, které musely odněkud "zmizet". V této souvislosti upozorňuju na obrázky, str. 45 dole: Jak opatrně a účelně bylo vše zařízeno...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Doplním zajímavý odkaz na dobový text. Týká se mj obchodování s pravými kolky.
http://www.psp.cz/eknih/1918ns/ps/tisky/t1294_00.htm
Registrovaný uživatel
Poprosil bych někoho z moderátorů, aby do tohoto vlákna přesunul příspěvky odsud, č. 328 - 335. Bylo by škoda, aby numpsziho postřeh a následná krátká debata zapadli. Díky.
Registrovaný uživatel
Pravé nebo falešné zoubkování? Já to fakt takto z obrázků nepoznám! :oops:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ten prvni vypadá dobře, asi ta na 80-90% bude ok, ten druhy nevypadá také špatně, ale jistota je tam už asi trochu menší.
Pro určení na 100% je potřeba je mít v ruce...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Tak tentokrát jsem se snad v odhadu trefil. Vždycky mě ale zarazí, když vidím kolek zoubkovaný jen ze dvou stran. Kolky byly původně v arších a zoubkovaly se kvůli snazší manipulaci. A není mi pořád jasné - když už se někdo rozhodl zoubkovat - proč ten arch "projel" jen jedním směrem. V čem to tu manipulaci usnadnilo, když pak stejně musel vzít do ruky nůžky? Sice i hodně starý Bajer (3. vydání) píše, že kolky byly "případně ze svitku", ale není mi to moc jasné - vždycky jsem všude dohledal jen to, že se kolky tiskly v arších. Nejsem filatelista, takže jsem v těchto věcech dost mimo. A to už tady díky kolegům studuju o kolcích kde co. :'(

Jinak, že je nutné mít v ruce, je jasné. Existují i novodobé padělky kolků (samozřejmě bez zoubkování i s ním).
« Poslední úpravu provedl(a) majkl v 1. 1. 2015, 11:45. »
Moderátor
Mohlo sa stať, že perforačka sa pokazila, prípadne sa arch kolkov sa neotočila o 45% aby sa operforovali aj ďalšie dve strany. Ak dobre viem, tak tieto kolky sa perforovali riadkovým zúbkovaním. A pri tejto metóde vždy sa najprv perforuje jedným smerom (buď vodorovne alebo zvisle). A potom sa otáča arch.
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
To ano, ale takovýchto kolků jsem viděl už relativně dost. Odhadem tak na 3 zoubkované ze všech stran připadá 1 zoubkovaný ze dvou stran. I když materiálu moc není.
Registrovaný uživatel
otázkou je, kolik z těch co jsi viděl mělo pravou perforaci...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Pravdu díš! :D

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Zoubkované kolky 1919 - 10h a 1K

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1