Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Prosím, zda by mi někdo určil stáří tohoto zrcátka, zrcadlové sklo je po okraji zabroušené,
na zadní straně je to kryté, navíc s ozdobou motýlka.
Vím, že cca v 70. letech se podobné nabízelo v prodejnách Orientu, ale možná se vyrábělo i u nás,
díky za váš čas,
fm
Obrázky:

Podle vzhledu to bylo vyrobeno v 1. třetině 20. století. Tenkrát to byla velká móda lepenkáři (výrobky střihané a lepené z papíru) a lupenkáři ti vyřezávali taková zrcadla a mnoho dalších výrobků. Vydávaly se mraky tištěných předloh, vycházely specializované časopisy, zakládaly četné spolky. Králové obou těchto oborů byli Němci, ale Češi jim zdatně sekundovali.
Je to kýč, ale zároveň pěkná věc vypovídající o dobovém hobby. Pokud je to nepoškozené dá se to za 1 tisícovku prodat, anebo to darujte do regionálního muzea, moc se toho nezachovalo.
Adalbert

Toto je zajímavé téma. Nejde jen o zrcátko, ale o další věci z nich byla drtivá převaha v památkách na má válečná léta ( ne moje, jsem o kapánek mladší). Každý z nás zná svícny dělané z nábojnic, zapalovače, zákopové prsteny, vyřezávané příbory ze dřeva a další drobnosti. Zrod bych tedy dal jak správně píše kolega "A" do této doby. Tyto výrobky jsou v regionálních muzeích zastoupeny. Ale právě mezi Němci, Čechy a Rakušany toto lidové umění přešlo do civilu a byla to opravdu móda. Ale pamatuji i na své vojáky, kteří jak píše "B" tyto věci vyráběli pro potěchu blízkých a rodičů, Dnes každý klepe do PC. Nezbylo nic!😐
Ladislavaliev@atlas.cz

pripomenulo mi to nastenne hodiny, v podobnom style,
ktore za mojho detstva viseli u nas v kuchyni.
bolo to nieco ako imitacia kukuckovych hodin, ale bez kukucky.
len taka budka, a v tom strojek a cifernik asi z nejakeho ruskeho budika.
viseli z toho dve tazke kovove sisky na retiazkach,
asi sa tie hodiny tym natahovali.
otec to cele vyrezal lupienkovou pilkou z tenkej preklizky,
bud na vojne alebo tesne po vojne, v druhej pol. 70-tych.
vsetci sme ich neznasali, ale on bol na ne patricne hrdy.
netusim kde im je koniec, asi ich otec nakoniec prepil niekde v krcme : )
budem sa musiet nasich najblizsie opytat.
jacisin76@yahoo.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.