Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

S puncovaním u Bibusa to bolo asi zložitejšie. V Moravskej Třebovej v rokoch 1936-1945 bol puncový úrad, ale používali rakúsky punc tukana s písmenom A. Je to iba moja špekulácia podľa následujúceho obrázku na ktorom je značka FB, rakúsky punc tukan s A a československý punc pre menší strieborný tovar dovezený s cudziny.
Obrázky:

Ďakujem za doplnenie Stator, Váš prehľad hovorí, že tu ste doma ! ... zaujímalo ma len, či sa dá presnejšie datovať v rámci používania toho československého puncu (aspoň predvojnový-vojnový)... zdá sa, že viac z tej lyžičky asi "nevycucáme" - ešte raz ďakujem ... (práve si idem zamiešať prvú kávu :-)

Ten punc lilie ukazuje na dovoz do r. 1942. FB pak není František Bibus, ale někdo jiný.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Ten punc říká. Byla jsem opuncována kdykoliv v období 1929-1942.

Puncované v Moravskej Třebovej. Mýliť sa môžem, ale bol ešte niekto iný v Moravskej Třebovej so značkou FB. Ľalia platila od roku 1921 do roku 1992.
Zdroj:
Vývoj českého puncovnictví, Praha 1990
Muríň, P.: Puncovníctvo a skúšanie výrobkov z drahých kovov, Bratislava 2000

1) ano, ta značka platila v období 1921-1992 s výjimkou protektorátu - byla pozměněna - a je to DOVOZNÍ značka.
2) Pochybuju že by československý puncovní úřad používal značku vídeňského úřadu, to by byl průser jak sviňa.

Československý úrad nie, ale nemecká ríša. Zopakujem: V rokoch 1939 – 1945 bol podnik Bibus v majetku ríšskej firmy. V rokoch 1939-1945 bol puncový úrad v Moravskej Třebovej a používal u tukana kód úradu A. Bibus bol doma cudzincom. Je to však iba moja špekulácia a ani Wiki nie je 100 perc. zdroj.
http://watch-wiki.org/index.php?title=Kontrollstempel
Podľa Dr. Stehlíkovej Bibus a syn boli činní 1910-1952, teda začka FB mohla byť používaná (alebo zneužívaná).

Platila aj za protektorátu, viď. vyhláška ministerstva verejných prací č. 465/1941 iba zo značiek pre tovar dovezený z cudziny na územie Čiech a Moravy bolo odstránené písmeno Č.
Neplatila ale na Slovensku od 1.1.1941 do 24.1.1949. Na Slovensku v tom čase pre cudzozemský tovar bola hlava slona.
Zdroj:Vývoj českého puncovnictví

Netrúfam si zasahovať do dišputy, ale pokiaľ sa nenájde iný výrobca, ako "F. Bibus", ktorý by mohol v tom časovom období používať značku FB, tak sa mi to laicky zdá ako prijateľná identifikácia ...
Napadla mi však aj iná vec. Keď teda trojuholníkový československý punc sa na území Slovenského štátu prestal používať, aký punc ho nahradil - teda ako vyzerá punc používaný za Slovenského štátu ?
Poznám len tieto, na obrázku, teda československé a protektorátne:
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.