Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
vikiki

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2018

#11 3. 2. 2018, 10:33

Ještě jedno k malíři jménem Raška, dostala jsem obraz, ale nevím zda je to Raška. Jeden podpis je z obrazu na internetu, úplně spodní z tohoto obrazu.
Děkuji za radu.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
vnuk

Uživatel

Zaregistrován:
7. 7. 2022

#12 7. 7. 2022, 14:31

Dobry den,

jelikoz se neustale setkavam s nepresnostmi ohledne mych predku, tak jsem se zaregistroval, abych to konecne narovnal.
Vse co se uvadi v inzeratech atp o Josefovi a Pavlovi je pravda. Problem je Vladimir. Nebyl to otec Pavla Raszky, ale jeho bratr.
Otec Pavla Raszky byl taky Pavel...a nastesti nemaloval, jinak by to bylo jeste zajimavejsi🙂
Vladimir se taky pokousel malovat, pod vlivem uspechu bratra Pavla. Pavel to nesl dost nelibe, protoze bratr kopiroval jeho praci a kazil mu renome.
Jasny je rozdil v technice ovsem, pastozni olej je vzdy Pavel.
Vladimiruv podpis byva cerveny, puvodni Raszka se take meni na Raška.
Pavel Raszka byva temer vzdy podpis obycejnou tuzkou do mokre malby...
Jinak zde zmineny profesor chysta knihu, tak snad to jednou dopadne a vse se narovna.
At se dari,

Pavel Raszka VIII

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#13 13. 7. 2022, 09:03

Pavle Raszko, velké díky za jasné odlišení obrazů Pavla a Vladimíra. Formulace "Vladimír se taky pokoušel malovat" mě pobavila. To se nejspíš týká kvality malby. Ale co se týká množství obrazů, tak Vladimír v nabídce jednoznačně převládá.

Profilový obrázek
Mikl68

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2021

#14 13. 7. 2022, 10:20

Mně přišla podstatná informace o červené barvě podpisu. Mám tedy doma obraz patrně nikoliv od Pavla, ale od Vladimíra Raszky.

Profilový obrázek
vnuk

Uživatel

Zaregistrován:
7. 7. 2022

#15 11. 8. 2022, 17:35

Jeste oprava, jmenoval se Vladislav Raszka, ne Vladimir, moje chyba. Narozen 1908, zemrel stejne jako jeho bratr 1979. Co jsem zjistil, sporem byl hlavne fakt, ze pry v urcitem obobi kopiroval bratra Pavla i s podpisem😞, hlavne v obdobi po valce, kdy deda dost cestoval po Stredozemi a bratr ho "vykryl".
Asi nejspolehlivejsi bude se soustredit na techniku malby, podle me je to dost dobre odlisitelne kdo je kdo...

Profilový obrázek
Levandule2023

Uživatel

Zaregistrován:
21. 3. 2023

#16 21. 3. 2023, 22:05

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli mi někdo neporadí cenu obrazu malíře Raszky. Děkuji

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.