Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith

Prosím o radu. Jak uvidím průsvitky? Např. u Masaryka. Říká se že proti světlu, ale to moc nefunguje a je to nevýrazné. Také prý pomocí benzínu, to jsem ještě nezkoušel. Tuším, že benzín se rychle odpařuje a stejně nic nebude vidět, když bude známka na podložce. Čisté známky se znehodnotí na lepu. Také mám dojem, že benzín je mastný, i když je z lékárny. Jsou lampy s lupou?
Začínám (kdo si hraje nezlobí) a vůbec nejsou s dostání takovéto základní rady. V době internetu...
taktéž chybí informace, jak známky čistit, uhladit...
Díky za radu, Zdeněk

Čistý lékárenský benzin, kápnout z rubu, známka leží na černé podložce (já k tomu používám střechu ze stavebnice PB😉 ), benzín by se měl dodtat i pod známku. Proti světlu to bývá taky vidět, případně při pohledu z boku. Na ražených, odlepených, známkách bývají průsvitky vidět líp. Na maďarských ale někdy nejsou vidět skoro vůbec, nebo se nedá poznat co je to zač. U Masaryků to je sranda, ale někteří zase nemají rádi benzín. Tedy jejich barva.

Lep známky to nezničí, ale jak píše Pavel, může to poškodit barvu (u Masaryka třeba neotypie fialová). Já to zkoušel, je to celkem dobré, ale většinou postačí řádně černý podklad a známku na něj jen položit. Proti světlu se mi to naopak nezdá moc praktické. Existují i speciální přístroje na určování průsvitky, ale dle referencí je to kravina

já myslel spíš toto - MORLEY-BRIGHT detektor průsvitek (Lindner dělá něco podobného), tedy přístroje na bázi gelu. Podělte se s vašimi zkušenostmi, co jsem já slyšel, tak jsou tam vidět hezky průsvitky, co jsou vidět i bez toho a ty blbě viditelné nejsou vidět pořádně ani s tím... když sme byli s Rajem v práglu, tak nám to rozmlouvala samotná prodavačka..

Je to na základě, že se známka vloží mezi dvě folie ( ty jsou k tomu už připravené) pak se folie se známkou vloží do přístroje a zespodu se šroubem rukou dotáhne folie se známkou k silné skleněné desce skrz kterou je vidět průsvitka. To je zjednodušené použití. Přístroj se musí natočit ke světlu. Jelikož jsem stím zrovna v uplynulých dnech určoval průsvitky tak jsem přišel na to , že když si do přístroje přisvítím diodou kterou mám na oční lupě je to supr . Určovat průsvtky chce trochu praxe ( vědět a znát průsvitku a tušit možnost posunutí a tím i možnost posoudit co můžu vidět a rozpoznat na co se koukám). Ten přístroj nevlastním mám ho už po několikáté půjčený od kamaráda , ted´když se na něj ptáš tak u něj jdou zkoumat i průsvitky u známek které jsou nalepené na dopisu ale to jsem ještě nezkoušel, musím to zkusit.

Největší problém jsou stejně průsvitky II a III u uherských (ačkoliv na ně existuje i lepší fígl) a V a VI (to je někdy opravdu těžký) a XII a XIII (velká a malá hvězdička) u maďarských. Ale některý jiný (např. IX.) se taky "dobře" rozeznávají, protože nejsou vidět.

Já si myslím, že investice do drahých přístrojů se nevyplatí. Jak píše Pavel III - černou mističku na určování průsvitek, kápnout lékařský benzin a je to. Než jsem si mističku pořídil, jako podložku jsem používal černé sklo, jaké mají svářeči. A hlavní je vědět, jak průsvitka při případném posunutí vypadá, zobrazení v různých pomůckách je pouze v ideální poloze.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.