Profilový obrázek
Zdenek6204

Uživatel

Zaregistrován:
15. 2. 2015

#1 14. 3. 2015, 16:11

Prosím o radu. Jak uvidím průsvitky? Např. u Masaryka. Říká se že proti světlu, ale to moc nefunguje a je to nevýrazné. Také prý pomocí benzínu, to jsem ještě nezkoušel. Tuším, že benzín se rychle odpařuje a stejně nic nebude vidět, když bude známka na podložce. Čisté známky se znehodnotí na lepu. Také mám dojem, že benzín je mastný, i když je z lékárny. Jsou lampy s lupou?
Začínám (kdo si hraje nezlobí) a vůbec nejsou s dostání takovéto základní rady. V době internetu...
taktéž chybí informace, jak známky čistit, uhladit...
Díky za radu, Zdeněk

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#2 14. 3. 2015, 16:16

Čistý lékárenský benzin, kápnout z rubu, známka leží na černé podložce (já k tomu používám střechu ze stavebnice PB😉 ), benzín by se měl dodtat i pod známku. Proti světlu to bývá taky vidět, případně při pohledu z boku. Na ražených, odlepených, známkách bývají průsvitky vidět líp. Na maďarských ale někdy nejsou vidět skoro vůbec, nebo se nedá poznat co je to zač. U Masaryků to je sranda, ale někteří zase nemají rádi benzín. Tedy jejich barva.

Profilový obrázek
Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2010

#3 14. 3. 2015, 16:32

Lep známky to nezničí, ale jak píše Pavel, může to poškodit barvu (u Masaryka třeba neotypie fialová). Já to zkoušel, je to celkem dobré, ale většinou postačí řádně černý podklad a známku na něj jen položit. Proti světlu se mi to naopak nezdá moc praktické. Existují i speciální přístroje na určování průsvitky, ale dle referencí je to kravina

Profilový obrázek
Stan

Uživatel

Zaregistrován:
27. 11. 2014

#4 14. 3. 2015, 19:32

Nevím které přístroje myslíš ale LINDER letterscope bych doporučil.

Profilový obrázek
Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2010

#5 14. 3. 2015, 19:37

já myslel spíš toto - MORLEY-BRIGHT detektor průsvitek (Lindner dělá něco podobného), tedy přístroje na bázi gelu. Podělte se s vašimi zkušenostmi, co jsem já slyšel, tak jsou tam vidět hezky průsvitky, co jsou vidět i bez toho a ty blbě viditelné nejsou vidět pořádně ani s tím... když sme byli s Rajem v práglu, tak nám to rozmlouvala samotná prodavačka..

Profilový obrázek
Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2010

#6 14. 3. 2015, 19:39
Nevím které přístroje myslíš ale LINDER letterscope bych doporučil.

rád si nechám někdy v shopu předvést, díky

Profilový obrázek
Stan

Uživatel

Zaregistrován:
27. 11. 2014

#7 14. 3. 2015, 19:58

Je to na základě, že se známka vloží mezi dvě folie ( ty jsou k tomu už připravené) pak se folie se známkou vloží do přístroje a zespodu se šroubem rukou dotáhne folie se známkou k silné skleněné desce skrz kterou je vidět průsvitka. To je zjednodušené použití. Přístroj se musí natočit ke světlu. Jelikož jsem stím zrovna v uplynulých dnech určoval průsvitky tak jsem přišel na to , že když si do přístroje přisvítím diodou kterou mám na oční lupě je to supr . Určovat průsvtky chce trochu praxe ( vědět a znát průsvitku a tušit možnost posunutí a tím i možnost posoudit co můžu vidět a rozpoznat na co se koukám). Ten přístroj nevlastním mám ho už po několikáté půjčený od kamaráda , ted´když se na něj ptáš tak u něj jdou zkoumat i průsvitky u známek které jsou nalepené na dopisu ale to jsem ještě nezkoušel, musím to zkusit.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#8 14. 3. 2015, 20:18

Největší problém jsou stejně průsvitky II a III u uherských (ačkoliv na ně existuje i lepší fígl) a V a VI (to je někdy opravdu těžký) a XII a XIII (velká a malá hvězdička) u maďarských. Ale některý jiný (např. IX.) se taky "dobře" rozeznávají, protože nejsou vidět.

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#9 15. 3. 2015, 10:45

Já si myslím, že investice do drahých přístrojů se nevyplatí. Jak píše Pavel III - černou mističku na určování průsvitek, kápnout lékařský benzin a je to. Než jsem si mističku pořídil, jako podložku jsem používal černé sklo, jaké mají svářeči. A hlavní je vědět, jak průsvitka při případném posunutí vypadá, zobrazení v různých pomůckách je pouze v ideální poloze.

Profilový obrázek
Gabriellito

Uživatel

Zaregistrován:
10. 1. 2013

#10 16. 3. 2015, 08:31

ja mam Morley bright a je to somarina, vidno tam len priesvitky ktore vidno aj volnym okom proti svetlu ako napriklad deutsche reich a napriklad priesvitky slovensky stat nevidno cez to vobec ....

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.