Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Dobrý den, rád bych informace k šavli nalezené na půdě po předcích. Tipoval bych to na čs šavli vz.24? Které složky měly tento typ koše - 26 děr pro odlehčení a případně uvítám rady jakým způsobem šavli s pochvou očistit případně na koho se mohu obrátit, abych neudělal více škody než užitku. Díky moc za každé info.
Obrázky:

Jsem úplný laik, než jsem se přihlásil zde, tak jsem googlil, stejnou jsem zatím nenašel....ten vzor 1904 by měl mít zesílený oblý hřbet, a dále u mé šavle je tento typ vyražení výrobce prý až od roku 1919.....
To že by to mohla být jezdecká mi napovídá jen nalezení vojenského sedla čsr armády....toť ale nepřímý důkaz

V březnu 1904 bylo rozhodnuto, že bude jezdecká šavle vzor 1869, která se stala jednou z nejdéle sloužících pobočních zbraní v rakouské a rakousko-uherské armádě, nahrazena novou jednotnou šavlí, jejíž konstrukce byla ve srovnání s předchozími modely v mnoha směrech revoluční. Patrné je to zejména na tvaru čepele, která je opatřena oblým hřbetem, který ve spodní části přechází ve středové žebro a vytváří tak výrazné falešné ostří. Takto řešený průřez čepele umožnil podstatné snížení celkové hmotnosti, k čemuž přispěla i perforace koše sedmadvaceti kruhovými otvory. Samotný koš opustil zavedený symetrický tvar tím, že je na vnější stranu rozšířený. Šavle byla zavedena pro všechny druhy jezdectva, poddůstojníky pevnostního dělostřelectva a oddíly vozatajstva. Verze pro důstojníky se od běžného modelu pro mužstvo odlišuje pouze výzdobou koše s prolamovaným rostlinným ornamentem a celkově preciznějším zpracováním. Rakousko-uherská jezdecká šavle vzor 1904 byla po rozpadu monarchie přejata do výzbroje armád většiny nástupnických států, včetně Československa, kde byla zavedena a nadále vyráběna jako vzor 4.
Čepel zakřivená, jednosečná, s oblým hřbetem, perem a středovým hrotem. Po obou stranách pod košem navařen železný klínek pro kvalitnější upevnění koše. Značena výrobcem E. JUNG WIEN. Rukojeť dřevěná, potažená rybí kůží. Garnitura železná. Hřbet s oválnými úchyty a nýtem, v dolní části zdrsněn rybinováním. Mohutný nesouměrný koš s ovalením na okraji, 27 kruhovými otvory a dvěma výřezy pro zápěstník. Pochva celokovová, dvě objímky s poutkem a pevným závěsným kroužkem.
Celková délka 885 mm, délka čepele 720, šířka čepele 30 mm.
Toto je VHÚ, ale pozor, známe šavle s pérem (anglická čepel) i šavle klasické. Používala ve i v armádě ČSR
Obrázky:
Ladislavaliev@atlas.cz

Může jít o nějakou dobovou úpravu, ale standardní vz. 04, kterou vyráběl i Wlaszlovits to není. Tyhle šavle se nenosily, byly používány jen na koních k výcviku. Možná se jedná o odlehčenou verzi...každopádně nikdy jsem to neviděl, čepel vypadá jako klasická pro vycházkové šavle...

Není to klasická bojová šavle, ale ani vycházková, neb jak píšete se takto nepoužívala. Osobně si myslím, že to je udělané, ale možná i oficiálně. Každý známe ten krásný těžký kus, opravdu těžký, který používala RU jízda, měl jsem ji a je to nádherný kus železa, ale to víte také. Nevíme a tedy určení je celkem v tomto směru celkem nemožné.
Ladislavaliev@atlas.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.